V modernej kuchynke si žiaci z Nesvád vyvárajú a vypekajú kadejaké dobroty. Nechýba experimentovanie a čo si navaria, to si aj zjedia.
NESVADY. Spoločné kuchtenie v nemodernej kuchynke, neopakovateľné vône, chute, nešikovné pokusy o krájanie cibuľky, ronenie sĺz nad jej štipľavou arómou, nekonečné ručné miešanie cesta, kým sa neutvoria bublinky, bez mixéra... to všetko je minulosť. Žiaci Základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v Nesvadoch skúšajú svoje prvé kulinárske experimenty v modernej kuchynke školy.
Ako je to dnes?
Dnešná mládež má aj v oblasti varenia a pečenia množstvo vymožeností. Varenie ako také však v kruhoch mladých nie je celkom obľúbené. Domáce jedlá sa nahrádzajú polotovarmi, deti neobľubujú ovocie a zeleninu. Nátierky vyšli z módy, nahrádzajú sa paštétami, párky pre ne nie sú in. Obľúbené mrazené jedlá umožňujú rýchly, nenáročný spôsob prípravy jedál, šetria čas, ktorý mladým ľuďom popri zaťaženosti a zamestnanosti chýba.
Maminy, uprednostňujúce čistotu kuchyne, dieťa a jeho pokusy s miesením cesta, múčením, patlaním sa v krémoch akosi nemusia. Pritom kuchyňa je najlepším spôsobom, ako sa k svojmu dieťaťu priblížiť, ako ho bezprostredne a hravo naučiť čistote, poriadkumilovnosti, presnosti, trpezlivosti, bezpečnému narábaniu so spotrebičmi a hlavne samostatnosti.
Variť môžu žiaci v krúžkoch
Radosť z varenia a pečenia si však môžu vychutnať žiaci na oboch stupňoch priamo v kuchynke školy. Krúžok Varecha.zš navštevujú žiaci 2. - 4. ročníka. Vedením krúžku je poverená učiteľka Dana Molnárová.
Piataci až deviataci sa mohli prihlásiť do krúžku Navar si sám, ktorý je pod vedením učiteľky Tímei Rajkóovej Takácsovej.
Moderná kuchynka
Prerobená miestnosť, nová a moderná kuchynská linka so vstavanými spotrebičmi – umývačkou riadu, chladničkou, dvoma rúrami na pečenie – je pýchou školy. Do užívania ju dostali ako dar k 70. výročiu založenia Základnej školy v Nesvadoch. Vďaka za ňu patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ, všetkým rodičom a priateľom školy.
Čo si navaria, to si aj zjedia
Raz týždenne sa v nej žiaci učia tajomstvám varenia. Vzájomne sa spoznávajú, radia si, vymieňajú recepty, pomáhajú si a, samozrejme, experimentujú. V modernej kuchynke je vždy veselo a všetko, čo si navaria, si aj zjedia. V jedálničku nechýbajú zdravé šaláty i polievky, no pripravujú sa aj pagáčiky a zákusky.
Fotografie z kulinárskych aktivít, recepty, rady a nápady následne uverejňujú na nástenke na chodbe školy. Odzrkadľujú nadšenie a radosť detí z vlastnej práce. Učiteľom dávajú príležitosť namotivovať, nadchnúť súčasné moderné deti k práci v kuchyni, ukázať im, ako sa pripravuje a ako chutí zdravé jedlo, ako krásne vonia kuchyňa, keď sa v nej varí s láskou a s potešením.
Základná škola s vyučovacím jazykom slovenským v Nesvadoch ako výchovná inštitúcia ponúka svojim žiakom možnosť pracovať v 21 krúžkoch. Má vytvorené viac než vhodné podmienky na vyučovanie pracovného vyučovania, ktoré je v inovovanom štátnom vzdelávacom programe pre primárne vzdelávanie súčasťou vzdelávacej oblasti Človek a svet práce.
Prioritou školy je v rámci vyučovania a krúžkovej činnosti vytváranie praktických pracovných návykov žiakov, spoznávanie technických materiálov, konštruovanie, spoznávanie základov stravovania a prípravy jedál, ľudových tradícií a remesiel, povolaní a získavanie prvých skúsenosti zo sveta práce.
Autor: Dana Molnárová