Jedinečná prehliadka vedomostí a zručností študentov stredných škôl v baristike.
NOVÉ ZÁMKY. Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch organizovala 8. ročník Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy – BARISTA Junior 2016, ktorá je jedinečnou prehliadkou vedomostí a zručností študentov stredných škôl v baristike.
Súťaže sa zúčastnili hostia i zástupcovia hotelov a reštaurácií, v ktorých žiaci vykonávajú odbornú prax. Na mieste panovala jedinečná atmosféra zdravého súťaženia mladých odborníkov. Súťaž otvorila spoluorganizátorka podujatia Alžbeta Borosová. Po jej úvodných slovách sa rozozvučali mlynčeky a kávovary a k slovu sa dostali mladí baristi, aby v tomto odvetví preukázali svoje zručnosti. Už po ôsmykrát súťažili o najlepšieho baristu junior na Slovensku.
Výsledky súťaže
Šestnásť účastníkov absolvovalo deň pred súťažou test, na základe ktorého sa kvalifikovali účastníci do samotnej súťaže. Na prvom mieste sa umiestnil Šimon Janík, HA Ľudovíta Wintera Piešťany, 2. miesto získala Silvia Gregorová, SOŠ HSaO Zvolen, treťou bola Ivana Palgutová, HA Prešov.
Ocenení boli aj ďalšie kategórie. Za najlepšie cappuccino ocenili Mareka Sviteka, SOŠ HSaO Banská Bystrica, za najlepšie cappuccino latté art Silviu Gregorovú, SOŠ HSaO Zvolen.
Najlepší nealkoholický voľný nápoj namiešala Anita Korinkoová, HA Prešov, najlepší Bacardi voľný nápoj Dominik Prílepok, SOŠ DS Rimavská Sobota. Ocenená bola aj technika. Najlepšiu mala Michaela Pevná, SOŠ OaS Trenčín. Najlepší výsledok v teste zasa preukázala Šárka Šulyová, SOŠ OaS Púchov.
Medzi silnou celoslovenskou konkurenciou sa nestratili ani domáci žiaci Jadranka Jakabová a Pavol Kuruc. Jadranka Jakabová, SOŠ HSO Nové Zámky, sa stala najlepším nováčikom súťaže.
Majster v baristike
Súťaž bola usporiadaná pod vedením hlavného odborného garanta Stanislava Cibuľu, ktorý bol niekoľko rokov majstrom Slovenska v baristike, je majiteľom a lektorom „Školy kávy“ a patrí medzi najuznávanejších odborníkov – baristov na Slovensku.
Škola patrí už tretie desaťročie medzi popredné školy v Nitrianskom kraji, ktorá vychováva mladých odborníkov v gastronómii – kuchárov, čašníkov ale i somelierov, barmanov a baristov. Študenti získali veľa významných ocenení v domácich i medzinárodných súťažiach.
Môže vás zaujímať:
FOTOGALÉRIA: Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy a coctailu