NOVÉ ZÁMKY. V dňoch 28. – 31. januára sa v bratislavskej Inchebe konal prestížny veľtrh gastronómie Danubius gastro. Prehliadku gastronomických trendov, nových i exotických potravín, tradičných jedál, kuchárskych, cukrárskych a pekárskych postupov si nenechali ujsť ani žiaci tunajšej strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu. Kolektívy tried boli divákmi, návštevníkmi, ale mali sme zástupcov aj v jednotlivých tematických súťažiach zručností.
Koľko ľudí, toľko chutí
29. januára sa uskutočnil 5. ročník celoštátnej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár Gastro Junior – Skills Slovakia kuchár -Bidvest cup.
Súťažiaci postúpili z regionálnom kola, ktoré bolo v Nových Zámkoch 11. novembra 2015.
Deväť študentov súťažilo pod prísnym okom poroty v príprave pokrmov tradičnej slovenskej kuchyne v modernom prevedení. Súťažiaci museli v priebehu 120 minút pripraviť štyri porcie moderného teplého pokrmu s prílohami z pripravených surovín z Mystery boxu. Obsahoval niekoľko druhov mäsa, zeleniny, cestovín, zemiakov a korenín. Priamo na mieste museli pohotovo reagovať a rozhodnúť sa o konkrétnej podobe svojho súťažného pokrmu.
Gastronomický pobyt vo Švédsku
Našu školu reprezentoval študent 4. ročníka hotelovej akadémie Matej Čereš ktorý v regionálnom kole skončil na druhom mieste. Jeho súťažný pokrm – opečené, zľahka zaúdené kačacie prsia na zemiakovom koláčiku, šampiňónový krém a ozdoba z ružičkového kelu – ohodnotila porota najvyšším počtom bodov.
Okrem cenných skúseností, ktoré Matej získal, mu nádherné I. miesto ponúka príležitosť zúčastniť sa odborného gastronomického pobytu vo Švédsku, kde bude mať veľa možností zoznámiť sa so severskou gastronómiou, ktorá je v súčasnosti považovaná za jednu z najlepších na svete.