Streda, 17. január, 2018 | Meniny má Nataša
Pridajte si svoje mesto

Na protestnom zhromaždení prijali Maďari stanovisko

Zrušenie menších škôl vnímajú ako asimilačný krok.

Ilustračná snímka.(Zdroj: (MA))

KOMÁRNO. Za zachovanie školstva maďarskej menšiny sa dnes konalo protestné zhromaždenie, ktoré sa malo uskutočniť podľa pôvodných plánov na Námestí generála Klapku v Komárne. Pre nepriaznivé počasie sa míting presunul do mestského kultúrneho strediska. Akciu, na ktorej sa zúčastnilo takmer 1 000 ľudí, podporili Strana maďarskej komunity (SMK), MostHíd, Csemadok, Zväz maďarských pedagógov na Slovensku, Združenie maďarských rodičov na Slovensku, mesto Komárno, Zväz maďarských skautov, Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku a ďalšie civilné organizácie.

Na dnešnom mítingu sme upozornili na naše problémy, ktoré nie sú špecifické len pre národnosti, týka sa to aj slovenských škôl. Ide napríklad o zrušenie málotriedok. Nemôže nám byť jedno ani to, či naše deti majú v prvej triede na osvojenie si základov písania a čítania v materinskom jazyku týždenne päť alebo deväť hodín, ako majú prváci na slovenských školách. Je to v záujme celého Slovenska, aby deti boli dobre pripravené, zdôraznila jedna z organizátoriek podujatia Katalin Vojtek. Podčiarkla, že ak dnešná akcia dopadne tak ako petícia, ktorá bola odmietnutá, organizátori sa obrátia na ombudsmana. Dodala, že minister školstva hovorí o transparentnosti a dialógu, pričom rezort odvolávajúc sa na ekonomické dôvody plánuje zlikvidovať národnostné školy. Robí to napriek tomu, že žiadne štúdie nepotvrdili, že takto ušetrené finančné prostriedky by vyvážili tú škodu a stratu, čo zapríčiní ich strata, podčiarkla Vojtek.

Tvrdenie, že zrušenie málotriedok sa týka všetkých škôl, sa nezakladá na pravde. Podľa našich odborníkov momentálne je 327 slovenských škôl s nižším počtom žiakov, kým s vyučovacím jazykom maďarských evidujeme 119 malých škôl. Z toho 48 percent je ohrozených. V prípade slovenských škôl ide len o 31 percent, vysvetlil predseda SMK József Berényi.

Predseda Strany MostHíd Béla Bugár povedal, že považuje problematiku školstva za mimoriadne dôležitú záležitosť. V našom programe jej venujeme patričnú pozornosť. Ide o zachovanie našej identity, povedal.

Účastníci protestnej akcie sa na záver zhodli na stanovisku, v ktorom uviedli, že trvajú na svojich petičných požiadavkách, ktoré podporilo 26.452 občanov a ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR 16. júla zamietlo ako neopodstatnené. Zrušenie menších škôl vnímame ako asimilačný krok a preto žiadame, aby MŠVVŠ umožnilo zriaďovateľom v prípade základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom menšín znížiť predpísaný minimálny počet žiakov v triede. Žiadame, aby ministerstvo vnímalo maďarských a iných menšinových pedagógov, rodičov a ich zástupcov ako partnerov, aby nerozhodovalo o nás bez nás, uvádza sa v stanovisku.

Účastníci protestného zhromaždenia chcú dosiahnuť, aby sa pre školy s vyučovacím jazykom maďarským zriadil samostatný adekvátny, a nie formálny odbor na MŠVVŠ, Štátnom pedagogickom ústave a Národnom ústave certifikačných meraní s výberom spolupracovníkov prostredníctvom otvoreného výberového konania s podmienkou znalosti maďarského jazyka.