Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Zaujímavosti zo štrnásteho Gastrofestu

Družstvá spotrebovali v súťaži približne dva a pol až tri tony mäsa! Areál kempu má asi jeden kilometer, viete si predstaviť, koľko kilometrov „nabehali“ družstvá za tri dni?

KOMOČA/NOVÉ ZÁMKY. Varili Maďari, Poliaci, Česi, Nemci, Slováci, dokonca aj Taliani. Pestrá kuchyňa ako sa na poriadny medzinárodný gastrofestival patrí. Baraní perkelt z Karcagu či halászlé od Balatonu. Bolo čo degustovať. Veď tento rok odborná porota chutnala až 255 súťažných jedál.

09__mg_2862_r4841_res.jpg

Družstvo „Sokolíci Žlutava“ z Čiech.

Čas strávený na gastrofestivale, do života prežitého nezapočítavame, vtipne parafrázoval výrok Jana Wericha a prispôsobil ho na atmosféru festivalu herec a čestný člen poroty Tuli Vojtek. Ten, kto zažil prvý augustový víkend megapiknik v Komoči, vie, že Tuli hovorí pravdu. Jedinečnú festivalovú náladu štrnásteho ročníka aj tento raz dopĺňali tie najchutnejšie jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

03__asz3111_r9066_res.jpg

Degustácia. V strede Imre Bindics. Prvý sprava Jardo Žídek.

Odborná porota zložená z 35 členov na čele s renomovanými šéfkuchármi Jardom Žídekom, Vojtom Artzom, Imrem Bindicsom a Lacim Benkem z Maďarska mala počas veľkej súťaže vo varení čo hodnotiť. Jedlo sa tu pripravovalo až v desiatich kategóriách - mäsité i bezmäsité, chutiam i receptúram sa medze nekládli. Organizátori týmto vyhoveli všetkým kuchárom, ktorí neholdujú len príprave kotlíkových špecialít. Aj napriek tomu, že spomedzi súťažiacich je o guláše stále veľký záujem, štrnásty ročník mal aj nové, ešte fajnovejšie chute.

08_r1417_res.jpg

Kuchárska šou Jara Žídeka ak Vojta Artza.

Napríklad také mrkvové fánky na grile porote ponúklo družstva Bielych tuleňov, či slivkové perky, vynikajúci boršč, alebo zlatou vareškou ocenené posúchy plnené syrom a mätou. Práve toto chutné jedlo z kategórie voľné bezmäsité jedlá pripravovali súťažiaci z družstva Dubáci. Skutočne srandovná partia, ktorá dobrú náladu roztočila aj na pódiu pri preberaní najvyššieho ocenenia. Nečudo, keď pred vami tancuje veselá banda kuchárov v kostýmoch a lá dubáky s veľkými klobúkmi, je sa na čom smiať. Nezaostávali ani ostatné partie, napríklad Lisztes Banda, Sparťania či družstvo pod názvom Opera. Poslední menovaní sa vo finále na pódiu vyšvihli podaním skutočnej opery. Čo povedať? Rozmanitý gastrofestival.

Skryť Vypnúť reklamu

02__mg_2508_r4882_res.jpg

„Dubáci“ pri preberaní ocenenia. Získali cenu za naj oblečenie, kreativitu a zlatú varešku v kategórii bezmäsité jedlá.

Nehodnotí tu len kulinárstvo, ale aj najkrajší vzhľad stánku, oblečenie, nálada v družstve či kreativita. Tento rok sa odovzdalo 26 takýchto ocenení, no skutočné gastronomické ocenenia – bronzovú, striebornú a zlatú varešku - si prevzalo 93 družstiev. Absolútnym víťazom štrnásteho ročníka gastrofestu v Komoči sa stala Lisztes Banda. Tí si prevzali ocenenie za kreativitu, zlatú varešku za guláš z diviny aj cenu organizátora.

10__mg_2876_r7997_res.jpg

Ak si myslíte, že na gastrofeste smie špecialitky ochutnávať len porota, mýlite sa. V degustačnom dvore rozvoniavali tradičné maďarské špeciality a návštevníci mohli ochutnávať jelení guláš s haluškami, baraní perkelt z Karcagu či halászlé od Balatonu.

Skryť Vypnúť reklamu

04__mg_1979_r4036_res.jpg

Družstvo Familia Corleone.

Komočský gastrofestival je jedinečný. Má do počtu najviac družstiev na Slovensku, ktoré sa zapájajú do amatérskej súťaže vo varení. V roku 2011 si za túto jedinečnosť usporiadateľ Tibor Lukács vyslúžil certifikát Slovenskej knihy rekordov. Originalita festivalu tkvie aj v tom, že spája gastronómiu s hudobným festivalom. Na line up štrnásteho ročníka návštevníci len tak ľahko nezabudnú. Potešili ich hviezdy maďarskej hudobnej scény, akými sú V-TECH, nestarnúci rockeri z kapely EDDA, ale aj domáci Peter Cmorík.

05__mg_0979_r4101_res.jpg

A na záver pikošky. Družstvá spotrebovali v súťaži približne dva a pol až tri tony mäsa! Areál kempu má asi jeden kilometer, viete si predstaviť, koľko kilometrov „nabehali“ družstvá za tri dni? Festivalové parkovisko sa rozprestieralo na šiestich hektároch a bolo zaplnené do posledného miesta... Napokon, štrnásty ročník najväčšieho medzinárodného gasrofestivalu na Slovensku navštívilo počas troch dní od 16 do 18-tisíc ľudí!

07__mg_1996_r4550_res.jpg

Odborná porota pri degustácii.

Organizačný tím ďakuje za priazeň a odkazuje fanúšikom, že 4.-6. augusta 2016 sa majú opäť na čo tešiť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Ján Holiga na trati.

Tohtoročná sezóna na najjužnejšej slovenskej zjazdovke v obci Čechy v Novozámockom okrese lyžiarom zatiaľ veľmi nepriala.

1 h
Ilustračná fotografia.

Prvé kolo testovania trvalo v Nových Zámkoch päť dní.

1 h
Ilustračné foto

Senát zamietol odvolanie obžalovaného.

2 h
V zápase proti ŠKP Bratislava (v čiernom) v obrannej činnosti mladí Novozámčania zľava Papp, Kucsera a Salgó. V pozadí v strehu brankár Michal Meluš.

Novozámčania trénujú, pripravujú sa na pokračovanie ligy.

3 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

18 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

18 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?