STREKOV. Na Strekovskom festivale vína 2015 sme pre vás otestovali kyvadlovú dopravu, organizáciu, terén, hudbu, guláš a samozrejme aj trochu tuzemského vínka.
Začali v piatok
Namiesto v sobotu sa tento rok dvojdňový festival začal netradične, v piatok. Organizátori sľubovali návštevníkov za 13 eur na dva dni skvelú zábavu, chutné vína aj dobrú hudbu. A tradične aj kyvadlovú dopravu z Nových Zámkov zadarmo.
Autobus premáva každú hodinu, z Hlavnej stanice a ten istý zbieral milovníkov vína aj z Hlavného námestia. Strekovský „vínny expres“ prišiel na námestie presne, a tak sme sa už o 18:10 v piatok viezli smerom k viniciam.
Vonku bolo stále viac ako 30 stupňov, no autobus bol plný na prasknutie. Po krátkej jazde nás náš festivalový šofér vysadil na kopci, priamo pri hlavnej bráne festivalu.
Pred výstupom do viníc sme sa ešte zastavili pri pripravených stánkoch s pohármi, suvenírmi a žetónmi na kúpu vína.
Bolo síce treba vystáť rad, no organizátori to mali vymyslené dobre, a tak sme už o pár minút šliapali do kopca so skleným pohárom za 1,50 eura a 10 žetónmi na víno za 2 eurá.
Na kopci nás už čakalo prvé zo štyroch pódií, vôňa pečeného mäska zo stánkov a rady idylického viniča. Slnko ešte nezapadlo, no medzi rozhorúčenými stánkami sa už tlačili davy návštevníkov, mnohí s kočíkmi či s malými deťmi.
Medzinárodné vínko aj návštevníci
Organizátori aj tento rok pripravili pre návštevníkov bohatý hudobný program na štyroch pódiách, someliérsky kurz, atrakcie pre deti a samozrejme možnosť navštíviť miestne vínne pivnice.
Stánky s ľudovým umením, suvenírmi a občerstvením striedali vinári zo slovenských, maďarských, českých aj rakúskych aj rumunských viníc.
„Ochutnali sme asi 15 druhov vína, takže už máme každý v sebe asi sedem deci. Pijeme radi biele vínko, väčšinou rizling. Prišli sme zo Šamorína a priviedli sme kamaráta z maďarského Gyóru. Sme tu prvý raz, no sme veľmi spokojní, prídeme aj zajtra a určite aj o rok.
Manželky nás pustili, smiali sa Viktor, Miki a Illés pri stánku zo strekovským vínom.
Viac ako 700 druhov
Do reči nám zrazu skočil organizátor festival, Tomáš Kasnyik.: „Prvýkrát festival začína v piatok, veríme, že sa to návštevníkom bude páčiť. V sobotu samozrejme očakávame viac ľudí a práve prvý festivalový deň je ideálny pre tých, ktorí chcú spoznať tunajšiu vinohradnícku oblasť trochu hlbšie.
Prerobili sme aj posledné štyri strany nášho pasu do Slobodnej vinárskej republiky Strekov, ktorý dostane každý návštevník, kde sme pripravili prehľadnú tabuľku so všetkými tunajšími vinármi a odrodami, ktoré tu ponúkajú. Aby sa mohol každý lepšie orientovať a vybrať si, ktoré vínko bude ochutnávať.
Máme tu spolu 747 druhov vína, takže si skutočne treba vybrať, lebo všetko sa to ochutnať jednoducho nedá. Zmenili sme aj prehľad medailových vín, tento rok sme tie najlepšie uviedli pod názvom TOP 15, aby sa mohol každý rozhodnúť, ktoré je pre neho to naj“ povedal a odhadol, že návštevníkov by malo prísť okolo desať tisíc, ako minulý rok.
Rozuzlenie po ceste domov
Po poháriku červeného nás dav tlačí ku kotlu s gulášom, ktorý tu gulášmajster Roland zo Štúrova varí každý rok:
„Každý rok sa všetko zje. Ráno sme začali variť a pripravil sme asi päťsto litrov výborného gulášu zo šedého stepného hovädzieho. Máme aj tajnú prísadu, no tú neprezradím poviem len toľko, že som do neho vložil kúsok srdca.“
Po dôkladnej prehliadke všetkých dobrôt a vínnych odrôd sa pomaly presúvame cez hustnúci dav a šero späť k hlavnej bráne. Vo viniciach je už veselšie, čo-to už majú návštevníci odpité a zdá sa, že je každý spokojní.
Aj naši mierne podgurážení spolucestujúci zo všetkých kútov Slovenska v autobuse chvália atmosféru, program a najmä vínko kým sa pomaly blížime späť smerom do Nových Zámkov.