NOVÉ ZÁMKY. Od roku 2006 profesijné organizácie pôsobiace v gastronómii nominujú svojich najlepších reprezentantov – kuchárov, vinárov, manažérov.
Ceny si už odnieslo viacero mladých somelierov z novozámockej strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu.
Tento rok vyznamenali človeka, ktorý ich k somelierstvu priviedol, Cenu Gurmán Awards za celoživotné dielo pri podpore a rozvoji somelierstva na Slovensku dostala someliérka, zanietená gastronómka a tiež stredoškolská učiteľka Blažena Felvidékyová, ktorej je odovzdávanie svojich vedomostí a zručností ďalším generáciám mladých somelierov a gastronómov životným poslaním.
Somelierstvo bolo doménou mužov
„Tradícia somelierstva siaha ďaleko do minulosti, kedy sa ženy vinárstvu nevenovali. Preto sa práca someliera vždy tradovala ako mužská profesia. Teraz je žien v tomto viac,“ hovorí Alžbeta Felvidékyová, ktorá sa gastronómii a osobitne somelierstvu venuje už roky.
Popri individuálnom vzdelávaní a samoštúdiu si návštevou rôznych vinárskych oblastí, účasťou na ochutnávkach a prezentáciách zvýšila odbornosť najmä absolvovaním odborných kurzov someliérov – zameraných na gastronómiu, ušľachtilé nápoje, enológiu i servis kávy, čaju a cigár v someliérstve.
V roku 2007 úspešne absolvovala aj kurz somelierov – profesionálov.
Na začiatku bola zvedavosť
Svoje odborné vzdelanie si dopĺňala aj absolvovaním odborných kurzov v oblasti barmanstva a baristiky. Jej záujem sa však stále orientoval najmä na víno.
„Na začiatku bola zvedavosť. Pred pätnástimi rokmi sme prácne zháňali informácie. Akonáhle sme získali nejaké nové poznatky alebo sponzorské vzorky, stretli sme sa so žiakmi pred vyučovaním alebo popoludní, vo voľnom čase. Až neskôr tieto stretnutia získali štatút krúžku. Prvým veľkým podnetom bol úspech Petra Kecskésa, s ktorým sme dosiahli možno najviac úspechov až do medzinárodnej úrovne.“
Postrach konkurencie
Nominácia Alžbety Felvidékyovej, ktorú podala Asociácia somelierov SR, menuje viacerých úspešných mladých someliérov, ktorí sa dokázali uplatniť v tvrdej konkurencii medzi someliérmi na Slovensku, ale aj v zahraničí: Peter Kecskés, Adam Bencze, Gabriel Kollár, Tomáš Gyén, Erik Simonics, Róbert Nagy, Miroslav Balla, Renáta Buranská, Adam Fabián, Igor Mlečenkov, Karin Kovácsová a iní. Odovzdala im nielen svoje vedomosti, ale aj obrovskú lásku k vínu – a najmä tiež zodpovednosť k vykonávanej profesii.
S riaditeľom hotelovej akadémie a víťazmi celoslovenskej súťaže somelierov. Tiež sú jej zverencami. Foto: (MA)
Somelieri z Nových Zámkov sa vďaka systematickej príprave a starostlivosti Blaženy Felvidékyovej stali pojmom – až postrachom – na každej súťaži. Ich úspechy a schopnosť prezentovať slovenské vinárstvo a vedomosti mladých slovenských somelierov boli prezentované na súťažiach juniorov i profesionálov a zvyčajne nenašli premožiteľov, napríklad na súťažiach Somelier – junior v Znojme v ČR v rokoch 2007, 2008, 2009, Vitis Trophé – Junior 2014, 2015, súťaž Skills v odbore čašník v roku 2014 a iných.
Obhájiť je ťažšie
Novozámčania dlho nenachádzali premožiteľov na súťažiach mladých somelierov. Dnes už dokonca niektoré súťaže zámerne vynechávajú. Pritom dnes je už toľko informácií aj praktických príkladov, že na najvyššiu úroveň sa môžu dostať žiaci ktorejkoľvek školy.
„Je to len vecou motivácie, sebadisciplíny a sebaobetovania. Naši žiaci to majú možno o to ľahšie, že vidia pred sebou úspechy svojich predchodcov. Ale na ich úroveň sa musia dostať vlastným pričinením,“ pokračuje B. Felvidékyová.
Niektorí si zo somelierstva chcú vybudovať kariéru. Iným len otvorí bránu k ďalším obzorom. Sú aj takí, ktorí nemajú potrebu súťažiť a prezentovať sa, len sa zdokonaliť.
V školstve zostane
Školitelia úspešných reprezentantov v gastronómii neraz prechádzajú do komerčnej sféry. Alžbeta Felvidékyová však u svojich žiakov plánuje zostať.
„Napĺňa ma práca s mladými ľuďmi, túžba ich motivovať a zapaľovať pre svoju odbornosť. Priznávam, že je to čoraz ťažšie a už som rozmýšľala aj nad záverom. Ale táto cena ma vzpružila. Už mám toľko myšlienok a nápadov, ktoré by sme od septembra mohli s deťmi robiť,“ dodáva.
Nie je to ľahké dostať žiakov z regiónu medzi najlepších na Slovensku. Medzi školami aj odbornými podujatiami je stále väčší konkurenčný boj. Ale aj prestížne gastronomické akcie v Bratislave si žiadajú špeciálne žiakov z Nových Zámkov.