Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

„Gurmánsky Oscar“ do Nových Zámkov

Dlhoročnú prácu Blaženy Felvidékyovej v oblasti somelierstva ocenili „gurmánskym Oscarom” – cenou Gurman Awards na slávnostnom gala večere Gurmán Fest v Bratislave.

Blažena Felvidékyová počas slávnostného odovzdávania cien.Blažena Felvidékyová počas slávnostného odovzdávania cien.

NOVÉ ZÁMKY. Od roku 2006 profesijné organizácie pôsobiace v gastronómii nominujú svojich najlepších reprezentantov – kuchárov, vinárov, manažérov.

Ceny si už odnieslo viacero mladých somelierov z novozámockej strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu.

Tento rok vyznamenali človeka, ktorý ich k somelierstvu priviedol, Cenu Gurmán Awards za celoživotné dielo pri podpore a rozvoji somelierstva na Slovensku dostala someliérka, zanietená gastronómka a tiež stredoškolská učiteľka Blažena Felvidékyová, ktorej je odovzdávanie svojich vedomostí a zručností ďalším generáciám mladých somelierov a gastronómov životným poslaním.

Skryť Vypnúť reklamu

1_res.jpg

Somelierstvo bolo doménou mužov

„Tradícia somelierstva siaha ďaleko do minulosti, kedy sa ženy vinárstvu nevenovali. Preto sa práca someliera vždy tradovala ako mužská profesia. Teraz je žien v tomto viac,“ hovorí Alžbeta Felvidékyová, ktorá sa gastronómii a osobitne somelierstvu venuje už roky.

Popri individuálnom vzdelávaní a samoštúdiu si návštevou rôznych vinárskych oblastí, účasťou na ochutnávkach a prezentáciách zvýšila odbornosť najmä absolvovaním odborných kurzov someliérov – zameraných na gastronómiu, ušľachtilé nápoje, enológiu i servis kávy, čaju a cigár v someliérstve.

V roku 2007 úspešne absolvovala aj kurz somelierov – profesionálov.

Na začiatku bola zvedavosť

Svoje odborné vzdelanie si dopĺňala aj absolvovaním odborných kurzov v oblasti barmanstva a baristiky. Jej záujem sa však stále orientoval najmä na víno.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na začiatku bola zvedavosť. Pred pätnástimi rokmi sme prácne zháňali informácie. Akonáhle sme získali nejaké nové poznatky alebo sponzorské vzorky, stretli sme sa so žiakmi pred vyučovaním alebo popoludní, vo voľnom čase. Až neskôr tieto stretnutia získali štatút krúžku. Prvým veľkým podnetom bol úspech Petra Kecskésa, s ktorým sme dosiahli možno najviac úspechov až do medzinárodnej úrovne.“

Postrach konkurencie

Nominácia Alžbety Felvidékyovej, ktorú podala Asociácia somelierov SR, menuje viacerých úspešných mladých someliérov, ktorí sa dokázali uplatniť v tvrdej konkurencii medzi someliérmi na Slovensku, ale aj v zahraničí: Peter Kecskés, Adam Bencze, Gabriel Kollár, Tomáš Gyén, Erik Simonics, Róbert Nagy, Miroslav Balla, Renáta Buranská, Adam Fabián, Igor Mlečenkov, Karin Kovácsová a iní. Odovzdala im nielen svoje vedomosti, ale aj obrovskú lásku k vínu – a najmä tiež zodpovednosť k vykonávanej profesii.

Skryť Vypnúť reklamu

somelieri_r4016_res.jpg

S riaditeľom hotelovej akadémie a víťazmi celoslovenskej súťaže somelierov. Tiež sú jej zverencami. Foto: (MA)

Somelieri z Nových Zámkov sa vďaka systematickej príprave a starostlivosti Blaženy Felvidékyovej stali pojmom – až postrachom – na každej súťaži. Ich úspechy a schopnosť prezentovať slovenské vinárstvo a vedomosti mladých slovenských somelierov boli prezentované na súťažiach juniorov i profesionálov a zvyčajne nenašli premožiteľov, napríklad na súťažiach Somelier – junior v Znojme v ČR v rokoch 2007, 2008, 2009, Vitis Trophé – Junior 2014, 2015, súťaž Skills v odbore čašník v roku 2014 a iných.

Obhájiť je ťažšie

Novozámčania dlho nenachádzali premožiteľov na súťažiach mladých somelierov. Dnes už dokonca niektoré súťaže zámerne vynechávajú. Pritom dnes je už toľko informácií aj praktických príkladov, že na najvyššiu úroveň sa môžu dostať žiaci ktorejkoľvek školy.

„Je to len vecou motivácie, sebadisciplíny a sebaobetovania. Naši žiaci to majú možno o to ľahšie, že vidia pred sebou úspechy svojich predchodcov. Ale na ich úroveň sa musia dostať vlastným pričinením,“ pokračuje B. Felvidékyová.

Niektorí si zo somelierstva chcú vybudovať kariéru. Iným len otvorí bránu k ďalším obzorom. Sú aj takí, ktorí nemajú potrebu súťažiť a prezentovať sa, len sa zdokonaliť.

V školstve zostane

Školitelia úspešných reprezentantov v gastronómii neraz prechádzajú do komerčnej sféry. Alžbeta Felvidékyová však u svojich žiakov plánuje zostať.

„Napĺňa ma práca s mladými ľuďmi, túžba ich motivovať a zapaľovať pre svoju odbornosť. Priznávam, že je to čoraz ťažšie a už som rozmýšľala aj nad záverom. Ale táto cena ma vzpružila. Už mám toľko myšlienok a nápadov, ktoré by sme od septembra mohli s deťmi robiť,“ dodáva.

Nie je to ľahké dostať žiakov z regiónu medzi najlepších na Slovensku. Medzi školami aj odbornými podujatiami je stále väčší konkurenčný boj. Ale aj prestížne gastronomické akcie v Bratislave si žiadajú špeciálne žiakov z Nových Zámkov.

5_res.jpg

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 322
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 866
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 133
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 634
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 874
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 920
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 582
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 556
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 480
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 267
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Zákaz aj pre bojové umenia a športy

Ako to vidí novozámocký tréner Tomáš Bilišič ?

Zľava Ľudovít Klein, Tomáš Bilišič a Nikolas Král.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HLASUJTE: Zúčastníte sa celoplošného testovania na nový koronavírus?

Slovensko už onedlho čaká celoplošné testovanie. Plánujete sa ho zúčastniť?

Ilustračné foto.

Radnica v Nových Zámkoch upozorňuje na veľa nejasností o testovaní

Novozámocká radnica zatiaľ nemá jednoznačné a kompletné nariadenia o pripravovanom plošnom testovaní. Uviedol to primátor Otokar Klein.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?