V ázijských reštauráciách sa zlepšuje hygiena, prevádzky popracovali aj na zabezpečovaní dokumentácie odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, monitoringu teplôt či v označovaní alergénov na jedálnych lístkoch.
Nedostatky však majú ázijské reštaurácie stále pri skladovaní surovín a polotovarov, v niektorých prevádzkach stále robí problémy jazyková bariéra a s tým spojená neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy. Vyplýva to z mimoriadnej kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá sa konala v dňoch od 13. do 24. apríla 2015 v 202 ázijských reštauráciách po celom Slovensku.
Hygienici vykonali v apríli 254 kontrol v ázijských reštauráciách. Najviac prevádzok skontrolovali v Bratislavskom kraji (48), potom v Žilinskom kraji (33), Trnavskom kraji (30), Nitrianskom (28) a v Košickom kraji (24). V Trenčianskom kraji hygienici skontrolovali 11 a v Banskobystrickom 13 prevádzok. Pri kontrolách zistili nedostatky v 88 prevádzkach.
"Vo väčšine prípadov išlo o prevádzky, v prípade ktorých boli aj pri predošlých kontrolách zistené hygienické nedostatky," konštatuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
V kontrole celkom dobre dopadli bratislavské ázijské reštaurácie. Zo 48 reštaurácií v kraji zistili hygienici opakované nedostatky v štyroch zariadeniach a v ôsmich boli hygienické nedostatky zistené po prvýkrát. Horšie však dopadli ázijské reštaurácie v Banskobystrickom kraji, kde hygienici zistili nedostatky v jedenástich z 13 kontrolovaných prevádzok. V Trenčianskom kraji našli nedostatky v 64 percentách prevádzok a v Trnavskom v 60 percentách zariadení. Najlepšie sú na tom reštaurácie v Košickom kraji, kde hygienici odhalili nedostatky len v 21 percentách prevádzok a v Žilinskom kraji v 24 percentách kontrolovaných reštaurácií.