Piatok, 27. január, 2023 | Meniny má Bohuš

K tradičným veľkonočným jedlám patril kalkýš

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí. Jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

STREKOV. Na XII. Strekovskom festivale kalkýša päťčlenná porota a obecenstvo ochutnali až 24 kalkýšov.

Pochádza z Požitavia

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia. Tradične sa konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš je jedlo známe na celom území Maďarska aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés. Výraz je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa.

SkryťVypnúť reklamu

Jar znamená klíčky

Jar znamená klíčky a klíčenie. Naši predkovia jedli toto jedlo na jar, pretože jedli podľa princípov prírody.

Je to jedinečné, lahodné, ale pritom jednoduché jedlo. Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, ako to bolo voľakedy zaužívané. Zdravá energetická bomba, chutiaca ako med a bohatá na bielkoviny a vitamíny B pripomína detstvo, keď nám ho robievali staré mamy. Toto jedlo sa robí iba pred Veľkou nocou, je plné energie a možno zaberá aj proti jarnej únave.

Z raže a pšenice

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody.

Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota okolo 15°C, preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

SkryťVypnúť reklamu

Časť rozdáme susedom

O 6 – 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky – mláto sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve.

Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom.

1_r3306_res.jpg

Záujem o kalkýš bol veľký. Foto: (FM)

Cesto bude vrieť

Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. Zmiešame dokopy tak, aby sa neporobili „glocky“, cesto by malo byť hustejšie.

Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky a pečieme pri teplote 200 °C 1,5 až 2 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Ako krupicová kaša

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane stredne hnedú farbu, pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, ibaže je hnedý. Záleží už len od chuti: niekto ho má rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako „manna nebeská“ je dosť pracný, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo. Časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

3_r6553_res.jpg

Ocenenie najlepších. Foto: (FM)

Putovný pohár zostal doma

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť. Je rovnako chutný a výživný.

Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Katarína Süttőová, Júlia Tóthová, Erika Szendiová zo Strekova, Erika Grenteková zo Svodína. Cenu obecenstva dostal Viktor Laczkó zo Svodína.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  2. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  3. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  4. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  6. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  7. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok
  8. Zavedenie novej dane ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska
  1. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 6 533
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 3 957
  3. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 411
  4. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 941
  5. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 714
  6. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 449
  7. Máme 30 rokov, vy môžete mať predplatné na rok len za 30 eur 1 298
  8. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur 1 285

Blogy SME

  1. Miro Jankes: Januárové obrázky (2023)
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan)
  3. Post Bellum SK: Svedectvo štyroch žien, ktoré prežili holokaust
  4. Ľuboš Vodička: Park a iné zaujímavosti v rakúskom Laxenburgu pri Viedni
  5. Ivan Mlynár: Zabije nás “liberálny nadľudský poriadok “, alebo nám to spočíta niekto iný ? Bude to niekto iný
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (27.1. - 2.2.1923)
  7. Radko Mačuha: "Za Komunizmu bolo lepšie"
  8. Víťazoslav Würschner: Demokrati vytvorili mafiu.
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 642
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 971
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 875
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 867
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 000
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 573
  7. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 276
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 241
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Na snímke sú kapitáni Trstíc a Branču - András Lénárt (vpravo) a Jozef Čertík.

Kto je najväčší sólista, model či kto má najlepšie historky?


a 1 ďalší 25. jan
ilustračné foto

Podvodníci zneužívajú aj populárny online secondhand.


18 h
Ilustračná fotografia.

Pri výkupe vyžadujú občiansky preukaz.


18 h
Ilustračné foto.

Investovanie môže dnešné úrokové sadzby prevýšiť.


26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vírus pre zviera znamená istú smrť. Účinná terapia ani vakcína zatiaľ neexistujú.


24. jan

Páchatelia rozprávali po poľsky.


17 h

Poškodením majetku a krádežou peňazí vznikla majiteľom celková škoda viac ako 3 000 eur.


25. jan

Skúšajú poistné ventily na vypustenie pary.


24. jan

Blogy SME

  1. Miro Jankes: Januárové obrázky (2023)
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan)
  3. Post Bellum SK: Svedectvo štyroch žien, ktoré prežili holokaust
  4. Ľuboš Vodička: Park a iné zaujímavosti v rakúskom Laxenburgu pri Viedni
  5. Ivan Mlynár: Zabije nás “liberálny nadľudský poriadok “, alebo nám to spočíta niekto iný ? Bude to niekto iný
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (27.1. - 2.2.1923)
  7. Radko Mačuha: "Za Komunizmu bolo lepšie"
  8. Víťazoslav Würschner: Demokrati vytvorili mafiu.
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 642
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 971
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 875
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 867
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 000
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 573
  7. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 276
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 241
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu