Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

K tradičným veľkonočným jedlám patril kalkýš

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí. Jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

STREKOV. Na XII. Strekovskom festivale kalkýša päťčlenná porota a obecenstvo ochutnali až 24 kalkýšov.

Pochádza z Požitavia

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia. Tradične sa konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny.

Týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš je jedlo známe na celom území Maďarska aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés. Výraz je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa.

Skryť Vypnúť reklamu

Jar znamená klíčky

Jar znamená klíčky a klíčenie. Naši predkovia jedli toto jedlo na jar, pretože jedli podľa princípov prírody.

Je to jedinečné, lahodné, ale pritom jednoduché jedlo. Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, ako to bolo voľakedy zaužívané. Zdravá energetická bomba, chutiaca ako med a bohatá na bielkoviny a vitamíny B pripomína detstvo, keď nám ho robievali staré mamy. Toto jedlo sa robí iba pred Veľkou nocou, je plné energie a možno zaberá aj proti jarnej únave.

Z raže a pšenice

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody.

Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota okolo 15°C, preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

Skryť Vypnúť reklamu

Časť rozdáme susedom

O 6 – 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky – mláto sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve.

Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom.

1_r3306_res.jpg

Záujem o kalkýš bol veľký. Foto: (FM)

Cesto bude vrieť

Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. Zmiešame dokopy tak, aby sa neporobili „glocky“, cesto by malo byť hustejšie.

Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky a pečieme pri teplote 200 °C 1,5 až 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako krupicová kaša

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane stredne hnedú farbu, pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, ibaže je hnedý. Záleží už len od chuti: niekto ho má rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako „manna nebeská“ je dosť pracný, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo. Časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

3_r6553_res.jpg

Ocenenie najlepších. Foto: (FM)

Putovný pohár zostal doma

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť. Je rovnako chutný a výživný.

Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Katarína Süttőová, Júlia Tóthová, Erika Szendiová zo Strekova, Erika Grenteková zo Svodína. Cenu obecenstva dostal Viktor Laczkó zo Svodína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 232
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 091
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 076
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 513
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 026
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 811
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 518
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 298
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 034
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

K dispozícii bude registračný systém a dve infolinky.

18 h
Ján Holiga na trati.

Tohtoročná sezóna na najjužnejšej slovenskej zjazdovke v obci Čechy v Novozámockom okrese lyžiarom zatiaľ veľmi nepriala.

23 h
Ilustračná fotografia.

Prvé kolo testovania trvalo v Nových Zámkoch päť dní.

23 h
Ilustračné foto

Senát zamietol odvolanie obžalovaného.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

17 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

15 h

Už ste čítali?