Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

K tradičným veľkonočným jedlám patril kalkýš

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí. Jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

STREKOV. Na XII. Strekovskom festivale kalkýša päťčlenná porota a obecenstvo ochutnali až 24 kalkýšov.

Pochádza z Požitavia

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia. Tradične sa konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny.

Týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš je jedlo známe na celom území Maďarska aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés. Výraz je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa.

Skryť Vypnúť reklamu

Jar znamená klíčky

Jar znamená klíčky a klíčenie. Naši predkovia jedli toto jedlo na jar, pretože jedli podľa princípov prírody.

Je to jedinečné, lahodné, ale pritom jednoduché jedlo. Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, ako to bolo voľakedy zaužívané. Zdravá energetická bomba, chutiaca ako med a bohatá na bielkoviny a vitamíny B pripomína detstvo, keď nám ho robievali staré mamy. Toto jedlo sa robí iba pred Veľkou nocou, je plné energie a možno zaberá aj proti jarnej únave.

Z raže a pšenice

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody.

Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota okolo 15°C, preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

Skryť Vypnúť reklamu

Časť rozdáme susedom

O 6 – 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky – mláto sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve.

Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom.

1_r3306_res.jpg

Záujem o kalkýš bol veľký. Foto: (FM)

Cesto bude vrieť

Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. Zmiešame dokopy tak, aby sa neporobili „glocky“, cesto by malo byť hustejšie.

Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky a pečieme pri teplote 200 °C 1,5 až 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako krupicová kaša

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane stredne hnedú farbu, pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, ibaže je hnedý. Záleží už len od chuti: niekto ho má rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako „manna nebeská“ je dosť pracný, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo. Časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

3_r6553_res.jpg

Ocenenie najlepších. Foto: (FM)

Putovný pohár zostal doma

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť. Je rovnako chutný a výživný.

Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Katarína Süttőová, Júlia Tóthová, Erika Szendiová zo Strekova, Erika Grenteková zo Svodína. Cenu obecenstva dostal Viktor Laczkó zo Svodína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 647
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 075
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 601
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 622
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 309
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 939
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 035
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 438
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 163
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 596
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

V okrese Nové Zámky pribudlo takmer šesťdesiat nových prípadov

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Ilustračné foto.

Pri väčšej efektivite mohlo byť bodov viac

Koronakríza narobila Komárňanom problémy aj na začiatku ligy, teraz zastavila súťaž.

KFC Komárno

NOVINKY o plošnom testovaní v Nových Zámkoch: Akou formou bude prebiehať?

Testovať sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou v interiéroch a nie podľa abecedy. Odberných miest bude 21.

Ilustračné foto.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?