Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

K tradičným veľkonočným jedlám patril kalkýš

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí. Jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

STREKOV. Na XII. Strekovskom festivale kalkýša päťčlenná porota a obecenstvo ochutnali až 24 kalkýšov.

Pochádza z Požitavia

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia. Tradične sa konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny.

Týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš je jedlo známe na celom území Maďarska aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés. Výraz je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jar znamená klíčky

Jar znamená klíčky a klíčenie. Naši predkovia jedli toto jedlo na jar, pretože jedli podľa princípov prírody.

Je to jedinečné, lahodné, ale pritom jednoduché jedlo. Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, ako to bolo voľakedy zaužívané. Zdravá energetická bomba, chutiaca ako med a bohatá na bielkoviny a vitamíny B pripomína detstvo, keď nám ho robievali staré mamy. Toto jedlo sa robí iba pred Veľkou nocou, je plné energie a možno zaberá aj proti jarnej únave.

Z raže a pšenice

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody.

Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota okolo 15°C, preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

Časť rozdáme susedom

O 6 – 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky – mláto sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve.

Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom.

1_r3306_res.jpg

Záujem o kalkýš bol veľký. Foto: (FM)

Cesto bude vrieť

Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. Zmiešame dokopy tak, aby sa neporobili „glocky“, cesto by malo byť hustejšie.

Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky a pečieme pri teplote 200 °C 1,5 až 2 hodiny.

Ako krupicová kaša

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane stredne hnedú farbu, pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, ibaže je hnedý. Záleží už len od chuti: niekto ho má rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako „manna nebeská“ je dosť pracný, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo. Časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

3_r6553_res.jpg

Ocenenie najlepších. Foto: (FM)

Putovný pohár zostal doma

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť. Je rovnako chutný a výživný.

Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Katarína Süttőová, Júlia Tóthová, Erika Szendiová zo Strekova, Erika Grenteková zo Svodína. Cenu obecenstva dostal Viktor Laczkó zo Svodína.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 24 076
  2. Najužitočnejšia appka 15 338
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 218
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 403
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 141
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 798
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 911
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 374
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 4 705
  10. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 2 710

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Medzinárodný turnaj neregistrovaných detí a mládeže

V Rastislaviciach súťažili mladí stolní tenisti z troch krajín.

Nápad s cyklojazdami sa v Nových Zámkoch ujal

Svetový deň bez áut si 22. septembra Novozámčania pripomenú aj bezplatnou MHD.

Aj zo Žiliny s plným bodovým ziskom

Nové Zámky stále stopercentné.

Sériu KFC bez prehry ukončila Lokomotíva

Komárňania napriek prehre odmenení potleskom tribún.

Najtesnejšie víťazstvo nad nováčikom

Rozuzlenie v rukách režiséra hry Štartu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Výstavba tunela Višňové výrazne mešká. Dôvody sú neznáme

Národná diaľničná spoločnosť si chce uplatniť nárok na miliónové sankcie.

Vybrali SME

Už ste čítali?