NOVÉ ZÁMKY. Minulý týždeň sa na pôde Strednej školy hotelových služieb a obchodu stretli najlepší žiaci – baristi na neoficiálnych majstrovstvách Slovenska.
Najlepší z celého Slovenska
„Káva je umením – symbolom siesty, pohostením na osvieženie ducha. Vášnivý milovník kávy miluje kávu hutnú, kvalitnú, dobrú – a niekedy aj tie ostatné,“ prihovorila sa Alžbeta Borosová účastníkom 7. ročníka neoficiálnych majstrovstiev Slovenska v príprave kávy juniorov.
Práve ona na hotelovej akadémii zakladala krúžok baristov- a hoci tu už nepôsobí, stále hotelovku považuje za „svoju“ školu.
„Je málo času, aby sme sa stretli a prehodili pár slov. Väčšinou sa vídame len na súťažiach. Už spolu neriešime školské problémy, preto sú to vždy príjemné stretnutia,“ povedala pre MY.
Na súťaži sa strelo 16 najlepších mladých baristov z pätnástich škôl Slovenska. Prvý deň absolvovali vedomostné testy, finále pozostávalo z prípravy troch porcií espressa, kapučína a voľného čajového nápoja.
Jedna zo súťažných úloh mladých baristov. Foto: (MA)
Zo žiaka skúšobný komisár
Na súťaži sme stretli aj Lukáša Podbehlého – bývalého žiaka, ktorý z úlohy baristu postúpil na úroveň súťažného komisára. „Stretávame sa aj počas školského roka. Chodím sem veľmi rád.
Je to dobrý pocit, stretnúť sa s bývalými spolužiakmi. Vidím, kde robia chyby, viem poradiť aj ja sa sám sa môžem posunúť vyššie,“ skonštatoval.
Vlaňajšia víťazka maturuje
Domácu školu reprezentovala Karin Gogolová a vlaňajšia víťazka súťaže Diana Ferencová.
„Tento rok bola určite pre mňa prvoradá maturita. Súťaž je len bonusom, – keďže je to moja posledná školská účasť, chcela som odísť so cťou,“ povedala nám Diana.
Diana a Karin. Foto: (MA)
Do svojho voľného čajového nápoja sa rozhodla pridať svetlé belgické 13-stupňové nepasterizované pivo. „Vo svojej vôni má obrovský ovocný charakter. Cítiť tam grep, pomaranč, bazu, ale je naozaj je vyrobené z chmeľu,“ ubezpečovala nás.
Čaj s pivom a sirupom
Jej o ročník mladšia kolegyňa Karin Gogolová získala na súťaži Coffee Cup titul najlepšieho nováčika, čím si zaslúžila nomináciu na Baristu Juniora 2015.
Do voľného nápoja z mätového čaju zakomponovala domácu malinovú šťavu z kompótu, aby zvýraznila chuť jahodového sirupu. Po doliatí šumivým vínom vznikol nápoj podobný mojitu.
Diana Ferencová nakoniec skončila na treťom mieste.
Hostia súťaže. Foto: (MA)