Danubius Gastro už 22. krát priniesol zážitok chutí, vôní, majstrovstva žiakov a profesionálov pracujúcich v gastronómii. Veľtrh, na ktorom sa prezentujú produkty a služby gastronómie, potravinárstva a hotelierstva je na slovenskom trhu nosným podujatím tohto zamerania.
Ako jednu z najatraktívnejších sprievodných akcií môžeme vyzdvihnúť 16. ročník národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia Poézia v gastronómii. Predstavili súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, stredných odborných škôl z celého Slovenska.
Žiaci Strednej odbornej školy v Šuranoch sa opäť úspešne zapojili do súťaží. Pod odborným dohľadom majstra odborného výcviku Michala Danóciho žiačka Lucia Kürtiová navrhla a zrealizovala cukrársky minidezert na tému Čaj o piatej – zázvorový dezert. Za prácu dostala diplom.
Ďalším atraktívnym podujatím v rámci Poézie v gastronómii bola súťaž vo carvingu - vyrezávaní do ovocia a zeleniny. Zúčastnili sa siedmi žiaci SOŠ Šurany a majsterka odborného výcviku Zuzana Hamalová. Vytvorili kompozície s tematikou prírody, spoločenských udalostí, rozprávkových bytostí.
Žiačky Pavlína Švecová a Katarína Vrabcová získali strieborné medaily. Žiačka Simona Červenková získala zlatú medailu za spracovanie témy s mottom:
Ó, žitie, z časti krátke, v nešťastí dlhé. Majsterka Zuzana Hamalová získala zlatú medailu za spracovanie témy Obchod na korze – 50. výročie od natočenia slávneho filmu oceneného Oscarom. Žiak Martin Širka za predvedenie svojich zručností na tému Pod krídlami získal zlatú medailu a stal sa aj celkovým víťazom uvedenej súťaže.
Práce sú inšpiráciou pre odborníkov aj laikov a predpokladom pre úspešné sebarealizovanie sa na náročnom trhu práce práve v oblasti gastronómie a cestovného ruchu.
Autor: MP