Žitavskú papriku pozná Európa

Žitavská paprika patrí do zoznamu vyše 1 200 výrobkov, ktoré majú ochranu Európskej únie. Spomedzi takých známych gurmánskych slovacík ako je Skalický trdelník, Slovenská bryndza či Zázrivský korbáčik je Paprika Žitava vari najvzácnejšia.

Linka na mletie papriky.Linka na mletie papriky. (Zdroj: Miroslav Antoni)

DVORY NAD ŽITAVOU. Jej produkcia z roka na rok klesala, keď ju z trhu vytláčali konkurenčné, často menej kvalitné, akože „paprikové“ produkty.

Južnoslovenský fenomém

Teraz by mal práve nastať zvrat tohto trendu. Podobne to bolo aj u lahôdkovej papriky, ktorá je kvalitou veľmi vysoko, trvalo však niekoľko rokov, kým si ju zákazníci osvojili aj napriek vyššej cene.

Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšou oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

paprika1_r2185_res.jpg

Vedúci prevádzky A. Vrábel. Foto. (MA)

Základom je surovina

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej. Najviac pestovanou je momentálne Dvorská, Žitavská a Kolora.

Prvoradý je výber pestovateľov, ktorí majú vyhovujúce odrody. „Ak chceme náš produkt deklarovať ako Žitavskú papriku, musíme používať odrody schválené a vypestované v tejto oblasti. Už na jar uzatvárame zmluvy, podľa ktorých sa zaväzujeme odkúpiť všetko množstvo dopestovanej papriky od tunajších pestovateľov. Okrem veľkých dodávateľov máme aj takých, čo prinesú zo záhradky niekoľko desiatok kilogramov,“ dodáva A. Vrábel.

Podľa jeho slov bolo posledné obdobie poznačené úpadkom pestovania aj ceny, hlavne vplyvom dovozu mimoeurópskej papriky.

Tradičné spracovanie

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne.

Dynamickým tlakom pri mletí na kamennom mlyne sa tu paprika zahreje, zo semien sa tak uvoľňujú tuky . Tuk zo semien sa zmiešava s vlastnými farbivami, mletú papriku konzervuje a stabilizuje jej farbu.

Lenže nie každá paprika sa dá mlieť s použitím kameňov. Nie slovenské papriky majú často takú mieru vlhkosti, že je jednoduchšie mlieť ich na valcových stoliciach ako na kamennom mlyne.

Žitavská paprika je jasná, oranžovočervená, má výrazne sladkú a príjemne koreninovú chuť.

paprika2_r8739_res.jpg

Finálny produkt. Foto: (MA)

Zamestnávajú domácich

Linku na mletie papriky obsluhujú v jednej zmene traja pracovníci. Spoločnosť Mäspoma zamestnáva v prevádzke spolu 72 ľudí – väčšinou z Dvorov nad Žitavou a okolitých dedín. Z tunajšej baliacej linky vychádza okolo 140 druhov spotrebiteľských balení korenín pre obchodné reťazce a väčšie gastrobalenia pre potravinárske prevádzky.

Manažérka výroby Blažena Valachová nastúpila v osemdesiatych rokoch ešte

do tradičného kameninového paprikového mlyna v Nitre. Vystriedala viacero pôsobísk a pri výrobe papriky zostala. „Máme tu všetko - od výkupu cez vlastnú sušiareň až po finálne spracovanie. Je výhodou, keď vieme, s akou surovinou zaobchádzame,“ skonštatovala.

Chcú uspieť v zahraničí

Za vlaňajší rok v prevádzke v Dvoroch nad Žitavou spracovali skoro šesťsto ton mletej papriky všetkých druhov.

Časť produkcie Žitavskej papriky vyvážali už aj predtým, ako značka dostala ochranu Európskej únie. V súčasnosti ju exportujú do Francúzska a Švajčiarska.

„Máme ambíciu dostať sa aj na európsky trh. Chránené označenie pôvodu jej dáva aj punc kvality a môže s uchytiť aj v zahraničí. Aj tam čakajú, že sa v niektorých parametroch bude líšiť napríklad od juhomaďarskej, srbskej či španielskej papriky,“ uzatvára vedúci prevádzky Andrej Vrábel.

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_r4626_res.jpg

Južnoslovenskou raritou je syr v tvare salámy

Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre.
LEVICE. Tekovský salámový syr sa vyrába v Levických mliekárňach vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu.
Na pultoch je údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový sa volá preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov. Od marca 2011 mu na obale pribudlo žlto-modré logo Európskej únie - získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti, v tomto prípade z Tekova.
„Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka a pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární.
Výroba Tekovských salámových syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, ich solenie, údenie a balenie do špeciálnych obalov.
„Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ doplnil obchodný riaditeľ. Podľa jeho slov z roka na rok záujem o Tekovské syry stúpa, ročná produkcia sa dá rátať v státisícoch ton.
Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou.

(KN)

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 065
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 876
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 612
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 935
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 099
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 116
  1. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  2. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  3. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  4. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  5. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  6. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  8. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 231
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 681
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 494
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 10 715
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 419
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 398
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 499
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 375
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Dominik Fótyik vo finále Maďarského pohára

Novozámčan okúsil najvyššiu súťaž v drese Žiliny.


Mesto oslobodil ukrajinský front.


Helena Rusnáková
Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Termálne kúpalisko Štrand Emila Tatárika v Nových Zámkoch.

Po piatich rokoch chce generovať stotisíc eur ročne.


  1. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  2. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  3. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  4. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  5. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  6. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  8. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 231
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 681
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 494
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 10 715
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 419
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 398
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 499
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 375
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu