Nedeľa, 2. október, 2022 | Meniny má Levoslav

Žitavskú papriku pozná Európa

Žitavská paprika patrí do zoznamu vyše 1 200 výrobkov, ktoré majú ochranu Európskej únie. Spomedzi takých známych gurmánskych slovacík ako je Skalický trdelník, Slovenská bryndza či Zázrivský korbáčik je Paprika Žitava vari najvzácnejšia.

Linka na mletie papriky.Linka na mletie papriky. (Zdroj: Miroslav Antoni)

DVORY NAD ŽITAVOU. Jej produkcia z roka na rok klesala, keď ju z trhu vytláčali konkurenčné, často menej kvalitné, akože „paprikové“ produkty.

Južnoslovenský fenomém

Teraz by mal práve nastať zvrat tohto trendu. Podobne to bolo aj u lahôdkovej papriky, ktorá je kvalitou veľmi vysoko, trvalo však niekoľko rokov, kým si ju zákazníci osvojili aj napriek vyššej cene.

Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšou oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

paprika1_r2185_res.jpg

Vedúci prevádzky A. Vrábel. Foto. (MA)

Základom je surovina

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej. Najviac pestovanou je momentálne Dvorská, Žitavská a Kolora.

Prvoradý je výber pestovateľov, ktorí majú vyhovujúce odrody. „Ak chceme náš produkt deklarovať ako Žitavskú papriku, musíme používať odrody schválené a vypestované v tejto oblasti. Už na jar uzatvárame zmluvy, podľa ktorých sa zaväzujeme odkúpiť všetko množstvo dopestovanej papriky od tunajších pestovateľov. Okrem veľkých dodávateľov máme aj takých, čo prinesú zo záhradky niekoľko desiatok kilogramov,“ dodáva A. Vrábel.

Podľa jeho slov bolo posledné obdobie poznačené úpadkom pestovania aj ceny, hlavne vplyvom dovozu mimoeurópskej papriky.

Tradičné spracovanie

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne.

Dynamickým tlakom pri mletí na kamennom mlyne sa tu paprika zahreje, zo semien sa tak uvoľňujú tuky . Tuk zo semien sa zmiešava s vlastnými farbivami, mletú papriku konzervuje a stabilizuje jej farbu.

Lenže nie každá paprika sa dá mlieť s použitím kameňov. Nie slovenské papriky majú často takú mieru vlhkosti, že je jednoduchšie mlieť ich na valcových stoliciach ako na kamennom mlyne.

Žitavská paprika je jasná, oranžovočervená, má výrazne sladkú a príjemne koreninovú chuť.

paprika2_r8739_res.jpg

Finálny produkt. Foto: (MA)

Zamestnávajú domácich

Linku na mletie papriky obsluhujú v jednej zmene traja pracovníci. Spoločnosť Mäspoma zamestnáva v prevádzke spolu 72 ľudí – väčšinou z Dvorov nad Žitavou a okolitých dedín. Z tunajšej baliacej linky vychádza okolo 140 druhov spotrebiteľských balení korenín pre obchodné reťazce a väčšie gastrobalenia pre potravinárske prevádzky.

Manažérka výroby Blažena Valachová nastúpila v osemdesiatych rokoch ešte

do tradičného kameninového paprikového mlyna v Nitre. Vystriedala viacero pôsobísk a pri výrobe papriky zostala. „Máme tu všetko - od výkupu cez vlastnú sušiareň až po finálne spracovanie. Je výhodou, keď vieme, s akou surovinou zaobchádzame,“ skonštatovala.

Chcú uspieť v zahraničí

Za vlaňajší rok v prevádzke v Dvoroch nad Žitavou spracovali skoro šesťsto ton mletej papriky všetkých druhov.

Časť produkcie Žitavskej papriky vyvážali už aj predtým, ako značka dostala ochranu Európskej únie. V súčasnosti ju exportujú do Francúzska a Švajčiarska.

„Máme ambíciu dostať sa aj na európsky trh. Chránené označenie pôvodu jej dáva aj punc kvality a môže s uchytiť aj v zahraničí. Aj tam čakajú, že sa v niektorých parametroch bude líšiť napríklad od juhomaďarskej, srbskej či španielskej papriky,“ uzatvára vedúci prevádzky Andrej Vrábel.

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_r4626_res.jpg

Južnoslovenskou raritou je syr v tvare salámy

Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre.
LEVICE. Tekovský salámový syr sa vyrába v Levických mliekárňach vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu.
Na pultoch je údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový sa volá preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov. Od marca 2011 mu na obale pribudlo žlto-modré logo Európskej únie - získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti, v tomto prípade z Tekova.
„Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka a pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární.
Výroba Tekovských salámových syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, ich solenie, údenie a balenie do špeciálnych obalov.
„Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ doplnil obchodný riaditeľ. Podľa jeho slov z roka na rok záujem o Tekovské syry stúpa, ročná produkcia sa dá rátať v státisícoch ton.
Výroba syrov s chránenou známkou je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou.

(KN)

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  3. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  4. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  5. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 5 697
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 540
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 029
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 646
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 922
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 785
  7. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 3 416
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 537

Blogy SME

  1. Anna Romanová: Moja psychóza 2
  2. Jozef Ďanovský: Lucidné sny
  3. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku
  4. Jozef Javurek: Dolné Srnie a okolie
  5. Petra Kohútová: Strážna veža Vartovka v Krupine
  6. Ľubomír Maretta: Die Einsamkeit
  7. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti
  8. Seniori v pohybe: Komunita prináša aj chuť do života
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 551
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 909
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 219
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 063
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 2 998
  6. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 2 952
  7. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie 2 916
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 901
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Novozámocká radosť po zápase proti Košiciam

Košičania odchádzali z haly Milénium smutní.


1 h
Ilustračné foto.

Nemecký koncern plánuje postaviť ďalšie gigafabriky.


21 h
Urgentný príjem v Nových Zámkoch dostal počas pandémie zabrať, keď na ňom prijímali necovidových pacientov z iných okresov. Ak by sa z komárňanskej nemocnice stala komunitná, zažil by ďalší nápor.

Situácia so zdravotnou starostlivosťou v okrese je už aj tak veľmi vážna.


1. okt
Ilustračné foto.

Muž im nedal prednosť.


1. okt

Blogy SME

  1. Anna Romanová: Moja psychóza 2
  2. Jozef Ďanovský: Lucidné sny
  3. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku
  4. Jozef Javurek: Dolné Srnie a okolie
  5. Petra Kohútová: Strážna veža Vartovka v Krupine
  6. Ľubomír Maretta: Die Einsamkeit
  7. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti
  8. Seniori v pohybe: Komunita prináša aj chuť do života
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 551
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 909
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 219
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 063
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 2 998
  6. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 2 952
  7. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie 2 916
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 901
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu