Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

V Kmeťove piekli vianočné medovníky a cukrovinky

Teplo Vianoc doniesli deťom v detských domovoch.

(Zdroj: (IEP))

KMEŤOVO. V stredu a štvrtok 17. – 18. decembra sa tu konal už 19. ročník tradičného predvianočného podujatia. Miestni majstri piekli neobyčajne chutné medovníky, vianočné pečivo a cukrovinky. Nebolo to len také obyčajné „kucharsko-zábavné“ podujatie. Kmeťovčania tieto fantastické pochúťky pripravili pre detí z viacerých detských domovov Nitrianskeho kraja. Chceli im čo najviac spríjemniť tieto tradične rodinné sviatky a darovať im teplo domova, dobrého priateľstva a vyčarovať pre nich nádhernú vianočnú atmosféru.

Prispeli viacerí občania

Na pečení medovníkov, vianočného pečiva a cukroviniek sa zúčastnilo vyše 30 žien a dokonca jeden muž, ktorý spolu s nimi miesil, vaľkal a vykrajoval cesto, piekol a zdobil medovníky a cukrovinky. Viacerí obyvatelia obce prispeli potrebnými ingredienciami, priniesli med, orechy, lekvár, cukor a pod. Chceli tiež urobiť niečo pre detí z detských domovov. Niektorí sa zúčastnili aj na finančnej zbierke pre týchto detí. Keďže túto krásnu akciu zorganizovali pre detí z detských domovov Nitrianskeho kraja, podporila ju aj nitrianska VÚC-ka.

Aj keď pečenie medovníkov má u nás dlhoročnú tradíciu a patrí k neodmysliteľným rituálom Vianoc, nevzniklo na Slovensku. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. Z Talianska postupovalo cez Nemecko do severnej Európy. Na Slovensku sa ako remeslo objavilo už v XIV. storočí. Medovnikára nazývali „dulciárus“. Neskôr sa medové cesto skvalitňovalo, pridávali sa doň rôzne chuťové a aromatické koreniny. Miesilo sa z ražnej múky a vareného medu – tieto pomenúvali „perníky“. Pri použití surového medu mali názov „medovníky“. Ich pomenovanie sa navzájom prelínalo cez stáročia.

010_r7781_res.jpg

Medovníky mávajú rozličné tvary (bábiky, zvieratá, vojaci, koníky atď.) a zdobia sa prevažne tradičnými motívmi daného kraja. Základ všetkých medovníkov tvoria po stáročia pšeničná alebo miešaná ražná múka, kypridlá, vajcia, med a koreniny. Zdobia sa cukrovou polevou, hrozienkami, orechmi či cukrovými perličkami.

Čarovanie nad medovníkmi

Kmeťovské „medovnikárky“ začali svoju prácu už ráno. Postupovali podľa najlepších tradičných receptov. Na malom plameni zmiešali med s maslom a cukrom. Potom zmiešali vo veľkej mise sypké suroviny: múku, medovníkové korenie a sódu bikarbónu. Keď bola medová zmes vlažná, naliali ju do sypkých surovín a pridali jedno vajce. Dôkladne spracované cesto nechali prikryté vyše hodiny odležať na chladnom mieste. Cesto vyvaľkali valčekom, potom vykrájali rôzne tváre.

Vykrojené figúrky preniesli opatrne na plech nožom so širokou čepeľou, aby nestratili tvar. Pekne ich poukladali a piekli v rúre asi 10 – 15 minút. Vždy ich skontrolovali: medovníky sú upečené vtedy, keď ich kraje začínajú nepatrne hnednúť. Potom začali pripravovať ozdoby. Zomleli práškový cukor. Z bielka vyšľahali tuhý sneh. Urobili polevu, naliali ju do hrubého mikroténového vrecka. Na rohu vrecka urobili nožnicami malý otvor. Začali zdobiť medovníky.

Prepisovali históriu

Starosta Pavol Toman nám porozprával, že s myšlienkou napiecť sladkosti pre detské domovy a ústavy sociálnej starostlivosti prišla ešte v roku 1996 Margita Švecová a spolu s príbuznými a priateľmi svoj nápad vtedy aj zrealizovala. Postupne sa do projektu zapájalo stále viac obyvateľov Kmeťova, ktorí vlastnou účasťou na pečení alebo príspevkami, rozšírili projekt až do dnešnej podoby. Z pôvodných dvoch obdarovaných inštitúcií je dnes už deväť sociálnych zariadení, do ktorých sa vianočné pečivo roznáša.

„Dnes je to už nádherne organizovaná akcia, kde má každý účastník presne definovanú svoju činnosť. Úlohu hlavného „manažéra“ prevzala Agáta Jurkáčková, Recepty, prípravu surovín a pod. mala pod palcom Alžbeta Vašeková. Pečením „dirigovala“ Mária Hoppanová. Už týždeň vopred Emília Sádovská napiekla medovníčky, aby ich v týchto dňoch spolu s ostatnými ženičkami nádherne vyzdobili,“ povedal Pavol Toman.

Fotogalériu si pozrite v rubrike Pressfoto v článku

Prezradil, že sa v tomto roku „menila história podujatia“. Už nie je čisto ženskou záležitosťou. „Pán Oto Jausch sa stal prvým mužom, ktorý sa aktívne zapojil do projektu a stal sa ozajstným spestrením doteraz výlučne ženského podujatia. Vynikajúcim spoločným posedením bol aj obed. Svojim výnimočným kuchárskym umením všetkých potešila Emília Dobrotinová,“ prízvukoval starosta.

Chutné Vianoce pre deti

Kmeťovskí „medovnikári“ napiekli vyše 8 tisíc kusov pečiva. Počas pečenia nechýbala dobrá nálada, spevy a žarty. Počas prestávky sa majsterky – cukrárky zúčastnili na spoločnom obede. Potom zasa piekli medovníky. „Bolo to fantastické. Srdečná vďaka všetkým, ktorí akokoľvek prispeli. Naše medovníky určite budú chutiť deťom z detských domovov,“ povedal starosta obce Pavol Toman, ktorý sa taktiež zapojil do tejto akcie.

Chutné medovníky a cukrovinky vo štvrtok, 18. decembra, rozvážali do detských domovov a detských zariadení v Nových Zámkoch, Šuranoch, Lipovej, Mani, Žitavciach, Klasove, Nitre.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 469
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 454
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 286
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 893
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 940
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 870
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 530
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 451
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 251
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Zákaz aj pre bojové umenia a športy

Ako to vidí novozámocký tréner Tomáš Bilišič ?

Zľava Ľudovít Klein, Tomáš Bilišič a Nikolas Král.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

HLASUJTE: Zúčastníte sa celoplošného testovania na nový koronavírus?

Slovensko už onedlho čaká celoplošné testovanie. Plánujete sa ho zúčastniť?

Ilustračné foto.

Radnica v Nových Zámkoch upozorňuje na veľa nejasností o testovaní

Novozámocká radnica zatiaľ nemá jednoznačné a kompletné nariadenia o pripravovanom plošnom testovaní. Uviedol to primátor Otokar Klein.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?