Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

V Kmeťove piekli vianočné medovníky a cukrovinky

Teplo Vianoc doniesli deťom v detských domovoch.

(Zdroj: (IEP))

KMEŤOVO. V stredu a štvrtok 17. – 18. decembra sa tu konal už 19. ročník tradičného predvianočného podujatia. Miestni majstri piekli neobyčajne chutné medovníky, vianočné pečivo a cukrovinky. Nebolo to len také obyčajné „kucharsko-zábavné“ podujatie. Kmeťovčania tieto fantastické pochúťky pripravili pre detí z viacerých detských domovov Nitrianskeho kraja. Chceli im čo najviac spríjemniť tieto tradične rodinné sviatky a darovať im teplo domova, dobrého priateľstva a vyčarovať pre nich nádhernú vianočnú atmosféru.

Prispeli viacerí občania

Na pečení medovníkov, vianočného pečiva a cukroviniek sa zúčastnilo vyše 30 žien a dokonca jeden muž, ktorý spolu s nimi miesil, vaľkal a vykrajoval cesto, piekol a zdobil medovníky a cukrovinky. Viacerí obyvatelia obce prispeli potrebnými ingredienciami, priniesli med, orechy, lekvár, cukor a pod. Chceli tiež urobiť niečo pre detí z detských domovov. Niektorí sa zúčastnili aj na finančnej zbierke pre týchto detí. Keďže túto krásnu akciu zorganizovali pre detí z detských domovov Nitrianskeho kraja, podporila ju aj nitrianska VÚC-ka.

Aj keď pečenie medovníkov má u nás dlhoročnú tradíciu a patrí k neodmysliteľným rituálom Vianoc, nevzniklo na Slovensku. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. Z Talianska postupovalo cez Nemecko do severnej Európy. Na Slovensku sa ako remeslo objavilo už v XIV. storočí. Medovnikára nazývali „dulciárus“. Neskôr sa medové cesto skvalitňovalo, pridávali sa doň rôzne chuťové a aromatické koreniny. Miesilo sa z ražnej múky a vareného medu – tieto pomenúvali „perníky“. Pri použití surového medu mali názov „medovníky“. Ich pomenovanie sa navzájom prelínalo cez stáročia.

010_r7781_res.jpg

Medovníky mávajú rozličné tvary (bábiky, zvieratá, vojaci, koníky atď.) a zdobia sa prevažne tradičnými motívmi daného kraja. Základ všetkých medovníkov tvoria po stáročia pšeničná alebo miešaná ražná múka, kypridlá, vajcia, med a koreniny. Zdobia sa cukrovou polevou, hrozienkami, orechmi či cukrovými perličkami.

Čarovanie nad medovníkmi

Kmeťovské „medovnikárky“ začali svoju prácu už ráno. Postupovali podľa najlepších tradičných receptov. Na malom plameni zmiešali med s maslom a cukrom. Potom zmiešali vo veľkej mise sypké suroviny: múku, medovníkové korenie a sódu bikarbónu. Keď bola medová zmes vlažná, naliali ju do sypkých surovín a pridali jedno vajce. Dôkladne spracované cesto nechali prikryté vyše hodiny odležať na chladnom mieste. Cesto vyvaľkali valčekom, potom vykrájali rôzne tváre.

Vykrojené figúrky preniesli opatrne na plech nožom so širokou čepeľou, aby nestratili tvar. Pekne ich poukladali a piekli v rúre asi 10 – 15 minút. Vždy ich skontrolovali: medovníky sú upečené vtedy, keď ich kraje začínajú nepatrne hnednúť. Potom začali pripravovať ozdoby. Zomleli práškový cukor. Z bielka vyšľahali tuhý sneh. Urobili polevu, naliali ju do hrubého mikroténového vrecka. Na rohu vrecka urobili nožnicami malý otvor. Začali zdobiť medovníky.

Prepisovali históriu

Starosta Pavol Toman nám porozprával, že s myšlienkou napiecť sladkosti pre detské domovy a ústavy sociálnej starostlivosti prišla ešte v roku 1996 Margita Švecová a spolu s príbuznými a priateľmi svoj nápad vtedy aj zrealizovala. Postupne sa do projektu zapájalo stále viac obyvateľov Kmeťova, ktorí vlastnou účasťou na pečení alebo príspevkami, rozšírili projekt až do dnešnej podoby. Z pôvodných dvoch obdarovaných inštitúcií je dnes už deväť sociálnych zariadení, do ktorých sa vianočné pečivo roznáša.

„Dnes je to už nádherne organizovaná akcia, kde má každý účastník presne definovanú svoju činnosť. Úlohu hlavného „manažéra“ prevzala Agáta Jurkáčková, Recepty, prípravu surovín a pod. mala pod palcom Alžbeta Vašeková. Pečením „dirigovala“ Mária Hoppanová. Už týždeň vopred Emília Sádovská napiekla medovníčky, aby ich v týchto dňoch spolu s ostatnými ženičkami nádherne vyzdobili,“ povedal Pavol Toman.

Fotogalériu si pozrite v rubrike Pressfoto v článku

Prezradil, že sa v tomto roku „menila história podujatia“. Už nie je čisto ženskou záležitosťou. „Pán Oto Jausch sa stal prvým mužom, ktorý sa aktívne zapojil do projektu a stal sa ozajstným spestrením doteraz výlučne ženského podujatia. Vynikajúcim spoločným posedením bol aj obed. Svojim výnimočným kuchárskym umením všetkých potešila Emília Dobrotinová,“ prízvukoval starosta.

Chutné Vianoce pre deti

Kmeťovskí „medovnikári“ napiekli vyše 8 tisíc kusov pečiva. Počas pečenia nechýbala dobrá nálada, spevy a žarty. Počas prestávky sa majsterky – cukrárky zúčastnili na spoločnom obede. Potom zasa piekli medovníky. „Bolo to fantastické. Srdečná vďaka všetkým, ktorí akokoľvek prispeli. Naše medovníky určite budú chutiť deťom z detských domovov,“ povedal starosta obce Pavol Toman, ktorý sa taktiež zapojil do tejto akcie.

Chutné medovníky a cukrovinky vo štvrtok, 18. decembra, rozvážali do detských domovov a detských zariadení v Nových Zámkoch, Šuranoch, Lipovej, Mani, Žitavciach, Klasove, Nitre.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 329
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 084
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 579
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 492
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 427
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 739
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 153
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 433
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 224
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 628

Hlavné správy z MY Nové Zámky

INZERCIA

Už tento týždeň sa otvoria brány najväčšieho letného beachfestivalu Lake up v Komárne

Už vo štvrtok 26. júla odštartuje festival Lake Up, pričom posledné okamihy zažije v skorých ranných hodinách v nedeľu 29. júla. Návštevníkov čaká okrem širokej hudobnej produkcie aj viacero príležitostí na športovanie a bohatý program pre celé rodiny.

Čo prináša najnovšie číslo týždenníka MY Naše novosti?

Novozámocká pôrodnica najlepšia v kraji, ďalšie stretnutie odporcov zámeru spracovávať pri nemocnici odpad aj budúcnosť plná čistých vlakov.

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

KRÖSUS vyhral veľmi ľahko

V Topoľčiankach aj šurianska radosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Majstrovi nevyšiel vstup do sezóny, po vlastnom góle prehral v Senici

V 40. minúte si strelil gól do vlastnej siete Matúš Čonka.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Kostoly Kalvárie ukrývali tajomstvá. Ukazujú, ako vyzerala kedysi

Kalváriu čaká tento rok veľké otvorenie.

Na ceste za Zvolenom sa dnes stali dve autonehody

Miesta havárie delilo od seba len niekoľko metrov.

Vybrali SME

Už ste čítali?