Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

V Kmeťove piekli vianočné medovníky a cukrovinky

Teplo Vianoc doniesli deťom v detských domovoch.

(Zdroj: (IEP))

KMEŤOVO. V stredu a štvrtok 17. – 18. decembra sa tu konal už 19. ročník tradičného predvianočného podujatia. Miestni majstri piekli neobyčajne chutné medovníky, vianočné pečivo a cukrovinky. Nebolo to len také obyčajné „kucharsko-zábavné“ podujatie. Kmeťovčania tieto fantastické pochúťky pripravili pre detí z viacerých detských domovov Nitrianskeho kraja. Chceli im čo najviac spríjemniť tieto tradične rodinné sviatky a darovať im teplo domova, dobrého priateľstva a vyčarovať pre nich nádhernú vianočnú atmosféru.

Prispeli viacerí občania

Na pečení medovníkov, vianočného pečiva a cukroviniek sa zúčastnilo vyše 30 žien a dokonca jeden muž, ktorý spolu s nimi miesil, vaľkal a vykrajoval cesto, piekol a zdobil medovníky a cukrovinky. Viacerí obyvatelia obce prispeli potrebnými ingredienciami, priniesli med, orechy, lekvár, cukor a pod. Chceli tiež urobiť niečo pre detí z detských domovov. Niektorí sa zúčastnili aj na finančnej zbierke pre týchto detí. Keďže túto krásnu akciu zorganizovali pre detí z detských domovov Nitrianskeho kraja, podporila ju aj nitrianska VÚC-ka.

Aj keď pečenie medovníkov má u nás dlhoročnú tradíciu a patrí k neodmysliteľným rituálom Vianoc, nevzniklo na Slovensku. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. Z Talianska postupovalo cez Nemecko do severnej Európy. Na Slovensku sa ako remeslo objavilo už v XIV. storočí. Medovnikára nazývali „dulciárus“. Neskôr sa medové cesto skvalitňovalo, pridávali sa doň rôzne chuťové a aromatické koreniny. Miesilo sa z ražnej múky a vareného medu – tieto pomenúvali „perníky“. Pri použití surového medu mali názov „medovníky“. Ich pomenovanie sa navzájom prelínalo cez stáročia.

010_r7781_res.jpg

Medovníky mávajú rozličné tvary (bábiky, zvieratá, vojaci, koníky atď.) a zdobia sa prevažne tradičnými motívmi daného kraja. Základ všetkých medovníkov tvoria po stáročia pšeničná alebo miešaná ražná múka, kypridlá, vajcia, med a koreniny. Zdobia sa cukrovou polevou, hrozienkami, orechmi či cukrovými perličkami.

Čarovanie nad medovníkmi

Kmeťovské „medovnikárky“ začali svoju prácu už ráno. Postupovali podľa najlepších tradičných receptov. Na malom plameni zmiešali med s maslom a cukrom. Potom zmiešali vo veľkej mise sypké suroviny: múku, medovníkové korenie a sódu bikarbónu. Keď bola medová zmes vlažná, naliali ju do sypkých surovín a pridali jedno vajce. Dôkladne spracované cesto nechali prikryté vyše hodiny odležať na chladnom mieste. Cesto vyvaľkali valčekom, potom vykrájali rôzne tváre.

Vykrojené figúrky preniesli opatrne na plech nožom so širokou čepeľou, aby nestratili tvar. Pekne ich poukladali a piekli v rúre asi 10 – 15 minút. Vždy ich skontrolovali: medovníky sú upečené vtedy, keď ich kraje začínajú nepatrne hnednúť. Potom začali pripravovať ozdoby. Zomleli práškový cukor. Z bielka vyšľahali tuhý sneh. Urobili polevu, naliali ju do hrubého mikroténového vrecka. Na rohu vrecka urobili nožnicami malý otvor. Začali zdobiť medovníky.

Prepisovali históriu

Starosta Pavol Toman nám porozprával, že s myšlienkou napiecť sladkosti pre detské domovy a ústavy sociálnej starostlivosti prišla ešte v roku 1996 Margita Švecová a spolu s príbuznými a priateľmi svoj nápad vtedy aj zrealizovala. Postupne sa do projektu zapájalo stále viac obyvateľov Kmeťova, ktorí vlastnou účasťou na pečení alebo príspevkami, rozšírili projekt až do dnešnej podoby. Z pôvodných dvoch obdarovaných inštitúcií je dnes už deväť sociálnych zariadení, do ktorých sa vianočné pečivo roznáša.

„Dnes je to už nádherne organizovaná akcia, kde má každý účastník presne definovanú svoju činnosť. Úlohu hlavného „manažéra“ prevzala Agáta Jurkáčková, Recepty, prípravu surovín a pod. mala pod palcom Alžbeta Vašeková. Pečením „dirigovala“ Mária Hoppanová. Už týždeň vopred Emília Sádovská napiekla medovníčky, aby ich v týchto dňoch spolu s ostatnými ženičkami nádherne vyzdobili,“ povedal Pavol Toman.

Fotogalériu si pozrite v rubrike Pressfoto v článku

Prezradil, že sa v tomto roku „menila história podujatia“. Už nie je čisto ženskou záležitosťou. „Pán Oto Jausch sa stal prvým mužom, ktorý sa aktívne zapojil do projektu a stal sa ozajstným spestrením doteraz výlučne ženského podujatia. Vynikajúcim spoločným posedením bol aj obed. Svojim výnimočným kuchárskym umením všetkých potešila Emília Dobrotinová,“ prízvukoval starosta.

Chutné Vianoce pre deti

Kmeťovskí „medovnikári“ napiekli vyše 8 tisíc kusov pečiva. Počas pečenia nechýbala dobrá nálada, spevy a žarty. Počas prestávky sa majsterky – cukrárky zúčastnili na spoločnom obede. Potom zasa piekli medovníky. „Bolo to fantastické. Srdečná vďaka všetkým, ktorí akokoľvek prispeli. Naše medovníky určite budú chutiť deťom z detských domovov,“ povedal starosta obce Pavol Toman, ktorý sa taktiež zapojil do tejto akcie.

Chutné medovníky a cukrovinky vo štvrtok, 18. decembra, rozvážali do detských domovov a detských zariadení v Nových Zámkoch, Šuranoch, Lipovej, Mani, Žitavciach, Klasove, Nitre.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  2. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  3. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  4. Keď ekológia spája
  5. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  6. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  10. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 823
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 476
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 441
  4. Od Česka až po Jadran 3 975
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 936
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 275
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 155
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 133
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 683
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 265
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


2 h
Adriana Nosianová s pohárom pre víťazku

Pretekárka zo Šurian najlepšie strieľala v Želiezovciach.


16 h
Na loptu číha aj stopér KFC Martin Šimko (3)

Rozhodnutie v prvom zápase prišlo v samom závere.


26. júl
Ilustračná foto.

Nárok na jednorazový príspevok na stravovanie budú mať seniori, ktorí tento rok dovŕšili konkrétny vek a majú trvalý pobyt v meste.


TASR 26. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Na miesto udalosti bol vyslaný súdny lekár.


TASR 26. júl

Už ste čítali?