ŠURANY. V Hotelovej škole Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí sa uskutočnil 37. ročník tradičného Gastrodna. V rámci atraktívne podujatia sa uskutočnili odborné súťaže z oblasti gastronómie, slávnostného stolovania, cukrárstva, carvingu, miešania nápojov, modelovania z cukrárskych hmôt.
Žiaci Strednej odbornej školy zo Šurian uspeli v oblastiach: cukrárska súťaž Ukaž, co umíš, slávnostné stolovanie Posaďte se prosím, carving – umelecké vyrezávanie do ovocia a zeleniny.
Súťaž Ukaž, co umíš obsahovala dve časti – vopred pripravený výrobok z medovníka a zdobenie medovníka v časovom limite. Prácu našej žiačky 3. ročníka učebného odboru cukrár kuchár – Lucie Kürtiovej odborná porota ocenila za mimoriadny výkon.
Ukážka súťaženého stola.
Tretiaci učebného odboru čašník, servírka Štefan Morovič a Patrik Tantoš v súťaži v slávnostnom stolovaní navrhli a zrealizovali tému Oberačkové slávnosti. Disciplíny carving sa zúčastnila Thereska Nogli - žiačka 2. ročníka učebného odboru čašník, servírka. Vytvorila kompozíciu vyrezanú kvetinovými a thajskými vzormi, na mieste v určenom časovom limite rezala určené tvary a vzory do ovocia a zeleniny. Odborná porota, pod vedením carvingového majstra ČR L. Procházku jej zručnosti a výkon ocenila zlatou medailou.
Pre dotvorenie celkového obsahu a atmosféry 37. ročníka Gastrodna sa uskutočnili aj ďalšie zaujímavé podujatia: Gastronomická výstava (slávnostné misy studenej kuchyne a cukrárske výrobky), prezentácia talianskeho turistického regiónu SAN BENEDETTO DEL TRONTO, medzinárodná somelierská súťaž - TROPHÉE BOHEMIA SEKT SOMMELIER ČR a súťaž pre žiakov základných škôl - POZNEJ, CO JÍŠ.
Zástupcovia SOŠ Šurany a riaditeľka partnerskej školy (v strede).
Autor: MP