Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Paprikárov z Pribety ani rodinné nešťastie nezlomilo

Otec Ján a syn Janko Šipošovci z Pribety sa bez nadsádzky vypracovali na majstrov Slovenska v pestovaní papriky.

PRIBETA. Škoda, že takýto titul sa oficiálne neudeľuje, určite by im právom patril. Za štyri desaťročia, čo sa tejto zelenine venujú, vyšľachtili štyri odrody papriky a ďalšie dve pripravili do konečnej fázy.

So záhradkármi absolvovali okolo tristo besied na paprikovú tému, napísali o nej dve knihy, organizovali celodenné oboznamovacie akcie mohli by sme menovať ďalej. Ich krédom je poznanie, že paprika je balerína medzi vitamínovými plodmi.

Zamierila na sever

Zásluhou tejto dvojice paprika prerástla južné teritórium a zamierila na sever. Ich prvú odrodu Anthea pestujú napríklad aj v Oravskej Lesnej - teda fóliovníky sa objavili aj v najchladnejšej dedine Slovenska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Záhradkári z Čadce do Pribety odkázali, že Šipošovci ich naučili pestovať túto lahôdku aj v drsných kysuckých podmienkach.

Dvojici sa podarilo vyšľachtiť aj jedinú slovenskú papriku fialovej farby, ktorú používajú najmä v prepychových reštauráciách pri zhotovovaní atraktívnych jedál. Zaujímavosťou je, že pri varení stráca typickú paprikovú chuť a získava chuť jedlej huby.

Žiť treba ďalej

Hoci permanentné ekonomické ťažkosti postihli aj Šipošovcov, všetko nasvedčovalo tomu, že ich rodinná firma stojí na pevných základoch. Osud to však zariadil inak. Začiatkom lanského roka zákerná choroba náhle vytrhla z tvorivého prostredia syna Janka, mladého muža v najlepších rokoch.

„Bolo aj teraz je nám veľmi smutno, no usilujeme si uvedomiť, že žiť musíme aj ďalej. Ešte šťastie, že uprázdnené miesto sa snaží zaplniť nevesta Hedviga,“ vraví pre naše noviny Ján Šipoš starší.

sipos_r9714_res.jpg

Rozhodli sa, že pestovať papriku na predaj plodov prestanú a zamerajú sa len na dorábanie osív a sadeníc z pribetských odrôd.

Namiesto pätnástich kilogramov dva

Je to však tvrdý záhradkársky chlebíček. Veľkí pestovatelia, ktorí kupovali väčšie množstvá osív a sadeníc, pestovanie papriky zavesili na klinec a zeleninu pre svoju potrebu nakupujú v obchodných reťazcoch. Zostali iba malí pestovatelia, ktorým však stačí jednogramové vrecúško osiva so 130 zrniečkami.

Kým v čase hojnosti Šipošovci ročne predali okolo pätnásť kilogramov osiva (z toho časť do Česka a Maďarska), teraz ročný predaj sotva presiahne dva kilogramy.

Čo je ešte horšie, záhradkám sa už venuje len staršia generácia. Mladí – aj tí z dedín – radšej záhrady premieňajú na trávniky, v horšom prípade nechávajú zarásť burinou. Finančná dotácia zo strany štátu je iba symbolická - pestovať zeleninu sa jednoducho nevypláca.

Čilidžem ako novinka

U tradičných pestovateľov vitamínových plodov sme sa nemohli neopýtať na novinku, ktorá by potešila milovníkov dobrého jedla. Recept na pochúťku s názvom čilidžem čitateľom našich novín prezradila Hedviga Šipošová.

Na prípravu potrebujeme len štyri druhy surovín: 750 gramov zelenej papriky, 500 gramov čili papriky, kilo cukru a dva decilitre jablkového (teda nie obyčajného) octu.

Oba druhy paprík zbavíme zrniečok, ostatné pomelieme a varíme dve hodiny. Potom pridáme cukor a jablkový ocot, všetko zmixujeme a dovaríme do zhustnutia.

Hedviga Šipošová vraví, že tento druh nátierky bude lahodiť každému najmä pre zvláštnu sladko-štipľavú chuť. Skúste teda aj vy, možno si ju obľúbite a zachutí aj vašim najbližším.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 423
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 000
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 002
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 650
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 6 313
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 5 864
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 987
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 217

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Tomáš Straňovský v novej funkcii

Ešte stále aktívny hráč a manažér bude trénovať kadetov.

Novozámocká nemocnica spustila živé prenosy z inkubátorov

Vďaka kamerám sú rodičia aspoň obrazom so svojimi predčasne narodenými deťmi. Novozámocká nemocnica má túto službu ako prvá na Slovensku.

Za dobré výkony odmena v podobe pozvánky do reprezentácie

Okrem Košarišťana vo výbere aj bývalí Novozámčania

Ozbrojený zlodej prepadol poštu v Brutoch

Stalo sa to dnes okolo obeda.

Triumfom nad Žilinou si upevnili tretiu priečku

Víťazstvo aj darčekom trénerovi k narodeninám.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?