Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš

Exotická plamenná záľuba zo skleníka

Nie každý človek so záľubou v plameňoch musí byť hasič alebo pyroman.

NOVÉ ZÁMKY. Ján Tóth vyštudoval etiku, pracuje v Múzeu Jána Thaina a externe pre vás pripravuje výsledky viacerých regionálnych futbalových súťaží. Nič z toho nemá s poľnohospodárstvom nič spoločné. Napriek tomu našiel záľubu v pestovaní čilipapričiek.

Špeciálna záľuba

„Starí rodičia majú záhradku, od malička ma viedli k práci okolo pôdy a vytváraniu vzťahu k plodinám. Ja som si predsavzal venovať sa niečomu špeciálnemu. Mám rád štipľavé a pálivé chute, ale bežne dostupné čilipapričky pre mňa nemali dosť rozmanitú chuť ani silu. Preto som si začal papričky pestovať sám,“ hovorí J. Tóth.

Čilipapričky domestikovali už prastaré juhoamerické či indické národy. Odvtedy siaha tradícia ich využitia od gastronómie cez medicínu až po súčasné spreje na sebaobranu, ktorými vraj v Kanade odháňajú dokonca aj medvede.

Ján Tóth začal pred tromi rokmi s niekoľkými rastlinkami a odrodami. Túto sezónu už vysadil malý skleník s tridsiatimi rastlinami.

1_r7655_res.jpg

Papričky majú rôzne farby. Foto: (JT)

Informácie aj materiál hľadá hlavne na internete. Pestovanie začína od semiačok v rašelinových pareniskách cez priesady až po finálnu starostlivosť. Odrody si vyberá hlavne podľa názvu, vzhľadu a vlastností.

Iný tvar, druh, chuť

„Čo druh, to iný tvar, farba aj veľkosť. Na rastline môže byť plodov 20 – 30, ale maličká odroda habanero white tento rok obsypala jeden koreň až 186 maličkými plodmi. Odroda Black Pearl dostala podľa Pirátov v Karibiku nielen farbu plodov, ale dokonca aj purpurovočierny nádych listov. Takže ani výzor okien či balkónov už nemusia udávať iba tradičné muškáty,“ zdôrazňuje pestovateľ.

Stavovskou devízou čilipapričiek je však chuť. Aspoň Ján Tóth hovorí osobitne o chuti a osobitne o pálivosti.

Fotogalériu si môžete pozrieť v rubrike Pressfoto v článku

„Pestujem deväť druhov čilipapričiek. Z nich osem má klasickú paprikovú chuť. Ale u maličkej bíelej odrody habanero white by ste ju hľadali márne. V ústach a vám rozleje exotika a smotanovosť, ktorú ťažko pomenovať. Asi treba ten názov najprv objaviť – podobne, ako to robia somelieri pri unikátnych odrodách vína,“ uvažuje.

U pálivosti je definícia podstatne ľahšia. Stupeň pálivosti sa označuje jednotkami SHU – najslabšie majú okolo 30-tisíc, tie extrémne siahajú až nad dva milióny.

Plamene v ústach

Definovať je ľahko, ochutnávanie je už skúškou ohňom a na vlastné riziko.

„Treba sa zmieriť sa sám so sebou, pre istotu si pripraviť nejaké mlieko, smotanu a pečivo. Ak sa hovorí, že alkohol či víno treba prevaľovať po podnebí a koreni jazyka a nakoniec vypľuť, tak u čilipapričiek je to jedno,“ vystríha.

Plameňom neuniknete. Pri pálivosti okolo milióna vám vyhŕknu slzy, začnú behať mravce po dlaniach a chodidlách, z jamôk sa tlačia oči a z úst sliny. Pery sa prekrvia ako africkému šamanovi a niekedy nasledujú aj rázovité africké tance aj s ručaním slonov.

papricky_r6081_res.jpg

Pestovateľ so vzorkami svojej úrody. Foto: (MA)

„Dôrazne sa odporúča po degustácii si dôkladne umyť ruky. Pretože pálivosť preniká aj cez pokožku, ak sa človek nebodaj dotkne oka alebo citlivej sliznice. Páni by si mali osobitne dávať pozor pri návšteve WC. Lebo to sú potom ešte iné tance,“ varuje Ján Tóth.

Jablkový čilidžem

Už okolo Vianoc ukladá do parenísk semiačka budúcej úrody. Pestuje dva z piatich hlavných druhov a celkom deväť odrôd čilipapričiek.

Najpálivejšou a súčasne najchúlostivejšou je Trinidad Scorpion s 1,392 miliónom SHU.

„Základom je konštantná teplota a množstvo závlahy. Ale tri roky sa mi nepodarilo rozlúštiť, ako v našich podmienkach čo najvernejšie napodobniť ostrovné podmienky Trinidadu a Tobaga. Budem teda v pokusoch pokračovať,“ zastrája sa.

Okolo Troch kráľov nasleduje mletie a spracovanie papričiek z poslednej úrody. Ján Tóth si pripravuje vlastné koreniace zmesi – podľa toho, na čo sa použijú.

Tvrdí, že čilipapričky sa s mierou dajú využiť všade, dokonca aj ako prímes do jablkového džemu. Môžete ich zaliať olivovým olejom, nadúroda sa dá vypáliť na alkohol. Len do bryndzových halušiek by asi vôbec nepasovali.

Do hangára

Starostlivosť o čilipapričky je piplavou ručnou robotou. Treba osobitne trhať prebytočné listy alebo kvety, chrániť pred škodcami, podobnými, ako napádajú tradičné druhy papriky.

Využitie papričiek a ich produktov je podstatne populárnejšie v susednom Česku, kde sa poriadajú aj súťaže v priamej konzumácii čilipapričiek. U nás tak ďaleko nie sme, niekde si čilipapričky ešte stále zamieňajú s tradičnými feferónkami.

Ján Tóth však pri súčasnom malom skleníku zostať nemieni. Ak objaví doteraz skryté tajomstvá pestovanie niektorých odrôd, chystá sa ich presídliť do podstatne väčšieho „hangára“.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 578
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 337
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 074
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 121
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 811
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 019
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 737
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 031
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 1 951

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Kategóriu žien ovládla Martina Turzová

Na stupňoch víťazov dve pretekárky z okresu Nové Zámky

Komárno ide investovať

V meste opravia detské ihriská, chodníky aj fontánu.

Futbalisti Veľkého Kýru veria svojej bráne

Veľkou devízou sú fanúšikovia.

Poskladali sa na poslednú chvíľu a vyhrali

Víťazstvo na domácom turnaji pre Old Boys.

Práce pokračujú na Štúrovej ulici

Pri frézovaní cesty neďaleko tržnice poškodili cestári auto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Peter Sagan sa rozchádza s manželkou Katkou

Sagan napísal, že Katka je dôležitou súčasťou jeho života, napriek tomu pôjdu vlastnou cestou.

Horská rieka Belá ukazuje svoju silu

Tatranské rieky zo Západných Tatier sa vlievajú do Belej, horská rieka veľmi citlivo reaguje na takmer každý výdatnejší dážď. Valiaca sa rieka cez mesto Liptovský Hrádok ráno ľudí poriadne vystrašila.

Vybrali SME

Už ste čítali?