Piatok, 27. január, 2023 | Meniny má Bohuš

Exotická plamenná záľuba zo skleníka

Nie každý človek so záľubou v plameňoch musí byť hasič alebo pyroman.

NOVÉ ZÁMKY. Ján Tóth vyštudoval etiku, pracuje v Múzeu Jána Thaina a externe pre vás pripravuje výsledky viacerých regionálnych futbalových súťaží. Nič z toho nemá s poľnohospodárstvom nič spoločné. Napriek tomu našiel záľubu v pestovaní čilipapričiek.

Špeciálna záľuba

„Starí rodičia majú záhradku, od malička ma viedli k práci okolo pôdy a vytváraniu vzťahu k plodinám. Ja som si predsavzal venovať sa niečomu špeciálnemu. Mám rád štipľavé a pálivé chute, ale bežne dostupné čilipapričky pre mňa nemali dosť rozmanitú chuť ani silu. Preto som si začal papričky pestovať sám,“ hovorí J. Tóth.

Čilipapričky domestikovali už prastaré juhoamerické či indické národy. Odvtedy siaha tradícia ich využitia od gastronómie cez medicínu až po súčasné spreje na sebaobranu, ktorými vraj v Kanade odháňajú dokonca aj medvede.

Ján Tóth začal pred tromi rokmi s niekoľkými rastlinkami a odrodami. Túto sezónu už vysadil malý skleník s tridsiatimi rastlinami.

1_r7655_res.jpg

Papričky majú rôzne farby. Foto: (JT)

Informácie aj materiál hľadá hlavne na internete. Pestovanie začína od semiačok v rašelinových pareniskách cez priesady až po finálnu starostlivosť. Odrody si vyberá hlavne podľa názvu, vzhľadu a vlastností.

Iný tvar, druh, chuť

„Čo druh, to iný tvar, farba aj veľkosť. Na rastline môže byť plodov 20 – 30, ale maličká odroda habanero white tento rok obsypala jeden koreň až 186 maličkými plodmi. Odroda Black Pearl dostala podľa Pirátov v Karibiku nielen farbu plodov, ale dokonca aj purpurovočierny nádych listov. Takže ani výzor okien či balkónov už nemusia udávať iba tradičné muškáty,“ zdôrazňuje pestovateľ.

Stavovskou devízou čilipapričiek je však chuť. Aspoň Ján Tóth hovorí osobitne o chuti a osobitne o pálivosti.

Fotogalériu si môžete pozrieť v rubrike Pressfoto v článku

„Pestujem deväť druhov čilipapričiek. Z nich osem má klasickú paprikovú chuť. Ale u maličkej bíelej odrody habanero white by ste ju hľadali márne. V ústach a vám rozleje exotika a smotanovosť, ktorú ťažko pomenovať. Asi treba ten názov najprv objaviť – podobne, ako to robia somelieri pri unikátnych odrodách vína,“ uvažuje.

U pálivosti je definícia podstatne ľahšia. Stupeň pálivosti sa označuje jednotkami SHU – najslabšie majú okolo 30-tisíc, tie extrémne siahajú až nad dva milióny.

Plamene v ústach

Definovať je ľahko, ochutnávanie je už skúškou ohňom a na vlastné riziko.

„Treba sa zmieriť sa sám so sebou, pre istotu si pripraviť nejaké mlieko, smotanu a pečivo. Ak sa hovorí, že alkohol či víno treba prevaľovať po podnebí a koreni jazyka a nakoniec vypľuť, tak u čilipapričiek je to jedno,“ vystríha.

Plameňom neuniknete. Pri pálivosti okolo milióna vám vyhŕknu slzy, začnú behať mravce po dlaniach a chodidlách, z jamôk sa tlačia oči a z úst sliny. Pery sa prekrvia ako africkému šamanovi a niekedy nasledujú aj rázovité africké tance aj s ručaním slonov.

papricky_r6081_res.jpg

Pestovateľ so vzorkami svojej úrody. Foto: (MA)

„Dôrazne sa odporúča po degustácii si dôkladne umyť ruky. Pretože pálivosť preniká aj cez pokožku, ak sa človek nebodaj dotkne oka alebo citlivej sliznice. Páni by si mali osobitne dávať pozor pri návšteve WC. Lebo to sú potom ešte iné tance,“ varuje Ján Tóth.

Jablkový čilidžem

Už okolo Vianoc ukladá do parenísk semiačka budúcej úrody. Pestuje dva z piatich hlavných druhov a celkom deväť odrôd čilipapričiek.

Najpálivejšou a súčasne najchúlostivejšou je Trinidad Scorpion s 1,392 miliónom SHU.

„Základom je konštantná teplota a množstvo závlahy. Ale tri roky sa mi nepodarilo rozlúštiť, ako v našich podmienkach čo najvernejšie napodobniť ostrovné podmienky Trinidadu a Tobaga. Budem teda v pokusoch pokračovať,“ zastrája sa.

Okolo Troch kráľov nasleduje mletie a spracovanie papričiek z poslednej úrody. Ján Tóth si pripravuje vlastné koreniace zmesi – podľa toho, na čo sa použijú.

Tvrdí, že čilipapričky sa s mierou dajú využiť všade, dokonca aj ako prímes do jablkového džemu. Môžete ich zaliať olivovým olejom, nadúroda sa dá vypáliť na alkohol. Len do bryndzových halušiek by asi vôbec nepasovali.

Do hangára

Starostlivosť o čilipapričky je piplavou ručnou robotou. Treba osobitne trhať prebytočné listy alebo kvety, chrániť pred škodcami, podobnými, ako napádajú tradičné druhy papriky.

Využitie papričiek a ich produktov je podstatne populárnejšie v susednom Česku, kde sa poriadajú aj súťaže v priamej konzumácii čilipapričiek. U nás tak ďaleko nie sme, niekde si čilipapričky ešte stále zamieňajú s tradičnými feferónkami.

Ján Tóth však pri súčasnom malom skleníku zostať nemieni. Ak objaví doteraz skryté tajomstvá pestovanie niektorých odrôd, chystá sa ich presídliť do podstatne väčšieho „hangára“.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Svalovice sa netreba obávať
  2. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  3. Study program MANAGEMENT in English language
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  6. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  1. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 218
  2. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 4 803
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 3 653
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 342
  5. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 618
  6. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 550
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 536
  8. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 486

Blogy SME

  1. Radoslav Medzihradský: Novoročný výstup na Turniansky hrad
  2. Jaroslav Kmeť: Ako na krízu?
  3. Anton Kaiser: Fašiangové tvorivé dielne
  4. Jozef Stasík: M-Pesa - Ako jednoduchá mobilná platba ovplyvnila krajiny Afriky
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Brestov
  6. Paula Kentošová: Ty hnusná teta. Áno, ty.
  7. Helena Michlíková: Domov
  8. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 485
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 087
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 992
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 919
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 033
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 716
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 686
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 341
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Radoslav Medzihradský: Novoročný výstup na Turniansky hrad
  2. Jaroslav Kmeť: Ako na krízu?
  3. Anton Kaiser: Fašiangové tvorivé dielne
  4. Jozef Stasík: M-Pesa - Ako jednoduchá mobilná platba ovplyvnila krajiny Afriky
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Brestov
  6. Paula Kentošová: Ty hnusná teta. Áno, ty.
  7. Helena Michlíková: Domov
  8. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 485
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 087
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 992
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 919
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 033
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 716
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 686
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 341
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu