Samotná súťaž v príprave klobás a desiaty ročník festivalu Klobfest sa bude konať 8. novembra na Hlavnom námestí. Úlohou troj- až päťčlenných družstiev bude vyrobiť z 10 kilogramov klobásového mäsa klobásu na pečenie.
NOVÉ ZÁMKY. Súťažiaci, ktorí si chcú zmerať sily vo výrobe klobás, už môžu posielať prihlášky na Mestský úrad v Nových Zámkoch. Ako upozornila radnica, posledný termín na prihlásenie do súťaže na festivale Klobfest je 24. október. Mäso je zabezpečené z bitúnka s veterinárskym potvrdením, uvádza sa v podmienkach súťaže.
Usporiadatelia zabezpečia pre súťažiace družstvá okrem mäsa aj črevá a stôl. Súťažiaci sú povinní používať bielu zásteru alebo plášť a pokrývku hlavy. Účastníci si prinesú tradičný ručný mlynček na plnenie, koreniny a potrebné náradie. Je vítané, ak si súťažné družstvá svoje pracovné miesto ozdobia prvkami, ktoré ich charakterizujú, ako napríklad kroj či iné ľudové prvky. Najnápadnejšie družstvo bude ocenené na základe hlasovania obecenstva, pripomínajú organizátori.
Porota bude na súťaži hodnotiť výsledný produkt, ktorým bude približne 30 centimetrov dlhá klobása. Zvyšná klobása je majetkom družstva. Z hygienických dôvodov je zakázané ju predávať. Do hodnotenia porota zaráta aj prípravné fázy výroby, estetický vzhľad surovej klobásy, jej chuť po upečení a pracovné miesto. Podľa počtu získaných bodov sa určí finálne hodnotenie súťažiacich v zlatom, striebornom a bronzovom pásme. Na základe hlasovania obecenstva mimoriadnu cenu za Najkreatívnejšie družstvo venuje primátor mesta Nové Zámky Gejza Pischinger, informovala novozámocká radnica.
V priebehu predchádzajúcich deviatich ročníkov si Klobfest získal medzi výrobcami i konzumentmi klobás veľkú popularitu. Do súťaže sa pravidelne zapája niekoľko desiatok družstiev zo Slovenska, ale často i zo zahraničia. V roku 2010 tu bol vytvorený oficiálne uznaný slovenský rekord, keď sa domácemu súťažnému tímu podarilo vyrobiť klobásu s dĺžkou 47,06 metra.