KOMÁRNO. Už po siedmy raz sa uskutoční v dňoch 5. - 7. septembra Komárňanské vínne korzo. V historickom centre mesta ho organizuje mestská samospráva, TASR informoval primátor Komárna Anton Marek.
"Okrem najvýznamnejších vinárov z komárňanského regiónu, nás navštívia aj maďarskí vinári z oblastí Somló, Villány, Eger a Szekszárd, ale prídu aj výrobcovia z Rumunska, konkrétnejšie zo Sedmohradska, aby nám predstavili svoje vína," priblížil primátor.
Okrem vín môžu návštevníci korza ochutnať aj rôzne kulinárske dobroty. V ponuke budú syry, pekárenské výrobky, jedlá z diviny, typické oberačkové špeciality aj trdelníky. "Na programe je aj šiesty ročník súťaže vo varení Jókaiho fazuľovej polievky pomenovanej po veľkom rodákovi z nášho mesta, ktorá sa ako zvyčajne uskutoční v parku Anglia," priblížil Marek s tým, že zúčastniť sa môže ktokoľvek, kto dostane chuť predviesť svoju zručnosť vo varení. "Treba sa však včas prihlásiť," podotkol s tým, že nápad zorganizovať súťaž vo varení fazuľovej polievky podnietila skutočnosť, že jej veľký milovník, maďarský spisovateľ Mór Jókai všade vyhľadával domáce špeciality a neskôr sa oboznámil aj s francúzskou kuchyňou. V jeho dielach sa často objavujú rôzne jedlá, niekedy aj s podrobným popisom prípravy.
Súčasťou Komárňanského vínneho korza bude aj hudba. "Znieť bude z dvoch pódií na Námestí gen. Klapku. Účinkovať budú poprední domáci a zahraniční speváci a skupiny," uzavrel primátor.