Piatok, 27. január, 2023 | Meniny má Bohuš

Peter Kecskés: Obsluhoval som anglického princa

Naposledy sme sa stretli, keď ešte ako stredoškolák predvádzal jednu z excelentných someliérskych disciplín – otváranie fľaše sektu šabľou. Po rokoch sa vrátil so skúsenosťami z najvyššieho levelu gastronómie.

Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku.Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku. (Zdroj: Miroslav Antoni)

NOVÉ ZÁMKY. Peter Kecskés bol súčasťou tímu, ktorý pred niekoľkými dňami obsluhoval hostí šľachtickej svadby. V kaštieli Chateau Belá vtedy privítali aristokratov z viacerých krajín Európy, Ázie aj Afriky - vrátane anglického princa Harryho. Petrovi Kesckésovi sme položili niekoľko otázok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od stredoškolského someliéra k vrcholu gastronómie je kus cesty. Ako sa začala vaša?

• Po skončení novozámockej hotelovej akadémie som nastúpil do Francúzskej reštaurácie Hotela Devín v Bratislave, ktorá bola vtedy dva roky po sebe najlepšou reštauráciou na Slovensku. Pracoval som tam s prezidentom Asociácie somelierov na Slovensku Štefanom Valovičom. Kvôli tomu som na poslednú chvíľu zmenil aj formu vysokoškolského štúdia z dennej na externú.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo to päť hektických rokov, počas ktorých som postupne pôsobil aj v Chateau Belá, viedol súkromnú reštauráciu Slovenskej sporiteľne a v Erdodyho paláci, so známym „televíznym“ šéfkuchárom Jardom Židekom.

Pokračovali ste aj v kariére spojenej s vínom?

• Samozrejme áno. Stal som sa viceprezidentom Asociácie somelierov, kde sa hlavne podieľam hlavne na vzdelávaní mladých someliérov a ako technický komisár somelierských súťaží. Pobočku Asociácie máme aj na mojej bývalej škole, tu v Nových Zámkoch, kde sa vždy rád vraciam a pomôžem ak treba.

Čo sa týka práce, tak som sa neskôr osamostatnil, robil som školenia, prezentácie, či degustácie na Slovensku i Maďarsku, a taktiež pôsobil v jednom z najmodernejších vinárstiev na Slovensku, kde som sa podieľal na zabehnutí novej značky na trhu.

SkryťVypnúť reklamu

foto1_res.jpg

Peter Kesckés.

Neskôr to bola práca v gastronomii qj mimo nej a tento rok v apríli som v Nových Zámkoch otvoril prvý polievkový bar na Slovensku.

Prečo takéto netradičné a nealkoholické pôsobisko?

• Kuchára som nikdy nerobil, vždy som bol na druhej strane pultu, ako sa hovorí v hotelovom jazyku, takže to bolo odvážne rozhodnutie. V zahraničí podobné prevádzky fungujú, ale na Slovensku polievkový bar na take-away báze v takejto forme neexistuje.

Vychádzal som z filozofie, že ľudia majú málo času a ak nechcú tráviť čas na obedovom menu alebo žiť z fastfoodu, tak postačí aj porcia veľkej chutnej sýtej polievky.

Novozámčania sú „polievkoví“, vedia rozoznať a aj oceniť domácky pripravenú zdravú stravu. Od apríla sme už vyskúšali vyše stovky druhov a variácií polievok a dnes sme tu mali už viac ako deväťdesiat ľudí. Mnohí sa denne vracajú a niektorí si berú polievky aj domov na víkend. Som veľmi rád, že ľudom chutí a vracajú sa vždy s úsmevom na tvári.

SkryťVypnúť reklamu

talianska-paradajkova-ii_r8567_res.jpg

Jedna z polievok, ktoré sám pripravuje.

Lenže od polievok k anglickej šľachte je ešte ďalej...

• Majiteľka kaštieľa vydávala staršiu dcéru a pozvaná bola šľachta z viacerých krajín. Keďže som v kaštieli pri jeho otváraní pracoval a mám skúsenosti s najvyššou formou obsluhy, tak ma bývalí kolegovia oslovili, či neprídem pomôcť.

Takýto banketový spôsob obsluhy si žiada elegantný, zrkadlový servis. Rad čašníkov vojde do miestnosti, naraz predložia jedlo, naraz nalejú víno... Každý krok je premyslený a nacvičený. Dôležité je, aby každý člen personálu presne vedel, kde je jeho miesto a v akom okamihu má urobiť aký úkon.

Koľko času treba na takýto nácvik?

• Na akciu vybrali renomovaných kuchárov a šikovný personál. Obsluha sa dá takto bez hostí nacvičiť za hodinku – dve.

Akými zákazníkmi sú urodzení hostia?

• Ľudia tejto skupiny sú veľmi kultúrni a znalí gastronómie a stolovania. Nezvyknú mať prehnané požiadavky ako niektoré „rýchlokvasené celebrity“.

Väčšina detailov slávnostnej tabule bola vopred známa, nikto na poslednú chvíľu nevymýšľal a celá večera prebehla veľmi kultúrne a pôsobivo.

Stretli ste sa osobne aj s anglickým princom Harrym?

• Ano, obsluhovali sme ho pri stole novomanželov a počas zvyšku podujatia som mu servíroval aj slovenské vína.

Veľmi mu chutil rizling rýnsky, ochutnal aj ružový cabernet sauvignon a barikovým cabernetom zo Chateau Belá bol priam nadšený. Je to milý a žoviálny človek.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Svalovice sa netreba obávať
  2. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  3. Study program MANAGEMENT in English language
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  6. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  1. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 236
  2. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 4 739
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 3 740
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 345
  5. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 608
  6. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 546
  7. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 544
  8. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 487

Blogy SME

  1. Radoslav Medzihradský: Novoročný výstup na Turniansky hrad
  2. Jaroslav Kmeť: Ako na krízu?
  3. Jozef Stasík: M-Pesa - Ako jednoduchá mobilná platba ovplyvnila krajiny Afriky
  4. Anton Kaiser: Fašiangové tvorivé dielne
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Brestov
  6. Paula Kentošová: Ty hnusná teta. Áno, ty.
  7. Helena Michlíková: Domov
  8. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 484
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 049
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 999
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 919
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 007
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 717
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 690
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 345
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Radoslav Medzihradský: Novoročný výstup na Turniansky hrad
  2. Jaroslav Kmeť: Ako na krízu?
  3. Jozef Stasík: M-Pesa - Ako jednoduchá mobilná platba ovplyvnila krajiny Afriky
  4. Anton Kaiser: Fašiangové tvorivé dielne
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Brestov
  6. Paula Kentošová: Ty hnusná teta. Áno, ty.
  7. Helena Michlíková: Domov
  8. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 484
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 049
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 999
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 919
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 007
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 717
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 690
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 345
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu