Štvrtok, 17. august, 2017 | Meniny má Milica
Pridajte si svoje mesto

Peter Kecskés: Obsluhoval som anglického princa

Naposledy sme sa stretli, keď ešte ako stredoškolák predvádzal jednu z excelentných someliérskych disciplín – otváranie fľaše sektu šabľou. Po rokoch sa vrátil so skúsenosťami z najvyššieho levelu gastronómie.

Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku.(Zdroj: Miroslav Antoni)

NOVÉ ZÁMKY. Peter Kecskés bol súčasťou tímu, ktorý pred niekoľkými dňami obsluhoval hostí šľachtickej svadby. V kaštieli Chateau Belá vtedy privítali aristokratov z viacerých krajín Európy, Ázie aj Afriky - vrátane anglického princa Harryho. Petrovi Kesckésovi sme položili niekoľko otázok.

Od stredoškolského someliéra k vrcholu gastronómie je kus cesty. Ako sa začala vaša?

• Po skončení novozámockej hotelovej akadémie som nastúpil do Francúzskej reštaurácie Hotela Devín v Bratislave, ktorá bola vtedy dva roky po sebe najlepšou reštauráciou na Slovensku. Pracoval som tam s prezidentom Asociácie somelierov na Slovensku Štefanom Valovičom. Kvôli tomu som na poslednú chvíľu zmenil aj formu vysokoškolského štúdia z dennej na externú.

Bolo to päť hektických rokov, počas ktorých som postupne pôsobil aj v Chateau Belá, viedol súkromnú reštauráciu Slovenskej sporiteľne a v Erdodyho paláci, so známym „televíznym“ šéfkuchárom Jardom Židekom.

Pokračovali ste aj v kariére spojenej s vínom?

• Samozrejme áno. Stal som sa viceprezidentom Asociácie somelierov, kde sa hlavne podieľam hlavne na vzdelávaní mladých someliérov a ako technický komisár somelierských súťaží. Pobočku Asociácie máme aj na mojej bývalej škole, tu v Nových Zámkoch, kde sa vždy rád vraciam a pomôžem ak treba.

Čo sa týka práce, tak som sa neskôr osamostatnil, robil som školenia, prezentácie, či degustácie na Slovensku i Maďarsku, a taktiež pôsobil v jednom z najmodernejších vinárstiev na Slovensku, kde som sa podieľal na zabehnutí novej značky na trhu.

foto1_res.jpg

Peter Kesckés.

Neskôr to bola práca v gastronomii qj mimo nej a tento rok v apríli som v Nových Zámkoch otvoril prvý polievkový bar na Slovensku.

Prečo takéto netradičné a nealkoholické pôsobisko?

• Kuchára som nikdy nerobil, vždy som bol na druhej strane pultu, ako sa hovorí v hotelovom jazyku, takže to bolo odvážne rozhodnutie. V zahraničí podobné prevádzky fungujú, ale na Slovensku polievkový bar na take-away báze v takejto forme neexistuje.

Vychádzal som z filozofie, že ľudia majú málo času a ak nechcú tráviť čas na obedovom menu alebo žiť z fastfoodu, tak postačí aj porcia veľkej chutnej sýtej polievky.

Novozámčania sú „polievkoví“, vedia rozoznať a aj oceniť domácky pripravenú zdravú stravu. Od apríla sme už vyskúšali vyše stovky druhov a variácií polievok a dnes sme tu mali už viac ako deväťdesiat ľudí. Mnohí sa denne vracajú a niektorí si berú polievky aj domov na víkend. Som veľmi rád, že ľudom chutí a vracajú sa vždy s úsmevom na tvári.

talianska-paradajkova-ii_r8567_res.jpg

Jedna z polievok, ktoré sám pripravuje.

Lenže od polievok k anglickej šľachte je ešte ďalej...

• Majiteľka kaštieľa vydávala staršiu dcéru a pozvaná bola šľachta z viacerých krajín. Keďže som v kaštieli pri jeho otváraní pracoval a mám skúsenosti s najvyššou formou obsluhy, tak ma bývalí kolegovia oslovili, či neprídem pomôcť.

Takýto banketový spôsob obsluhy si žiada elegantný, zrkadlový servis. Rad čašníkov vojde do miestnosti, naraz predložia jedlo, naraz nalejú víno... Každý krok je premyslený a nacvičený. Dôležité je, aby každý člen personálu presne vedel, kde je jeho miesto a v akom okamihu má urobiť aký úkon.

Koľko času treba na takýto nácvik?

• Na akciu vybrali renomovaných kuchárov a šikovný personál. Obsluha sa dá takto bez hostí nacvičiť za hodinku – dve.

Akými zákazníkmi sú urodzení hostia?

• Ľudia tejto skupiny sú veľmi kultúrni a znalí gastronómie a stolovania. Nezvyknú mať prehnané požiadavky ako niektoré „rýchlokvasené celebrity“.

Väčšina detailov slávnostnej tabule bola vopred známa, nikto na poslednú chvíľu nevymýšľal a celá večera prebehla veľmi kultúrne a pôsobivo.

Stretli ste sa osobne aj s anglickým princom Harrym?

• Ano, obsluhovali sme ho pri stole novomanželov a počas zvyšku podujatia som mu servíroval aj slovenské vína.

Veľmi mu chutil rizling rýnsky, ochutnal aj ružový cabernet sauvignon a barikovým cabernetom zo Chateau Belá bol priam nadšený. Je to milý a žoviálny človek.


  1. FOTOGALÉRIA: Nové Zámky boli dejiskom kynologickej výstavy 110
  2. Novozámčan brigádoval tri týždne na Sibíri na výstavbe magistrály 99
  3. SFZ rozdeľuje dotácie 56
  4. Peter Lérant má novú funkciu 54
  5. Vážna nehoda v Pribete. Vodička bojuje o život. FOTO 43
  6. Mesto počas horúčav zabezpečuje pitný režim aj ochladenie 38
  7. Tohtoročných novorodencov častovali aj netradičnými menami 29
  8. OPEN AIR GYM 2017 25
  9. Michalovi a Karolovi dali posledné zbohom. Prišiel aj minister Kaliňák 18
  10. Pohár zostal doma 18

Najčítanejšie správy

Nové Zámky

FOTOGALÉRIA: Nové Zámky boli dejiskom kynologickej výstavy

Parádne ukážky z výcviku a socializácie psov aj skvelá nálada. Taká bola kynologická výstava v Nových Zámkoch.

Novozámčan brigádoval tri týždne na Sibíri na výstavbe magistrály

Šesť dní vo vlaku. Pre mnohých je to veľká výzva alebo aj sen, ktorý čaká na splnenie.

SFZ rozdeľuje dotácie

Najviac sa môžu tešiť v Nových Zámkoch

Peter Lérant má novú funkciu

Tréner FKM povedia aj výber ZsFZ

Vážna nehoda v Pribete. Vodička bojuje o život. FOTO

Ďalšia vážna dopravná nehoda v okrese Komárno. Mladá žena v Pribete nezastavila na stopke. Vodička bojuje o život v nemocnici.

Blízke regióny

Zobrala si cudziu peňaženku z pultu, teraz jej hrozí rok za mrežami

Polícia pátra po totožnosti ženy, ktorá je podozrivá z prečinu zatajenia veci.

SFZ rozdeľuje dotácie

Dobrá správa pre futbalové kluby z regiónu, viaceré sa môžu pustiť do projektov.

V Kalnej došlo k náhlej zmene. Povedie ju Éhn

Tréner Peter Éhn absolvoval s mužstvom pred súťažou tri spoločné tréningy.

Prezidentova žena

Nevie, čo je ofsajd a ani to nepotrebuje vedieť. Napriek tomu by futbal v Čeľadiciach bez nej nebol tým, čím je.

FOTOGALÉRIA: Pozri si bábätká z levickej pôrodnice, ktoré sme privítali v 32. týždni

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v levickej nemocnici počas uplynulého týždňa a ich fotky sme zverejnili aj v pondelňajšom vydaní MY Týždeň na Pohroní.

Všetky správy

Plavčan vo štvrtok skončí, Danko chce štyri dni na premýšľanie (minúta po minúte)

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

Plavčan podpísal ďalšiu miliónovú zmluvu s IT firmou od Brhela

Smer vymyslel školský projekt za 45 miliónov eur. Časť peňazí v ňom podľa zistení SME a učiteľov premrhali. Plavčan je spokojný a pokračuje.

Štyri vety, ktorými Fico odôvodnil koniec Plavčana. Hodia sa aj na Kaliňáka

Pokyn na výmenu ministra školstva z SNS Petra Plavčana zdôvodnil premiér Robert Fico aj bojom proti netransparentnému správaniu sa.

Reportér Týždňa Magušin: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Redaktor Týždňa Michal Magušin sa so šéfom SNS Andrejom Dankom rozprával vo chvíli, keď sa dozvedel o pokyne na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Košice majú miesto duchov, aké inde na Slovensku nenájdete

Schátrané mlyny so silom sú výnimočné v rámci strednej Európy.

Kam vyraziť