Peter Kecskés: Obsluhoval som anglického princa

Naposledy sme sa stretli, keď ešte ako stredoškolák predvádzal jednu z excelentných someliérskych disciplín – otváranie fľaše sektu šabľou. Po rokoch sa vrátil so skúsenosťami z najvyššieho levelu gastronómie.

Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku.Peter Kecskés má v Nových Zámkoch vlastnú prevádzku. (Zdroj: Miroslav Antoni)

NOVÉ ZÁMKY. Peter Kecskés bol súčasťou tímu, ktorý pred niekoľkými dňami obsluhoval hostí šľachtickej svadby. V kaštieli Chateau Belá vtedy privítali aristokratov z viacerých krajín Európy, Ázie aj Afriky - vrátane anglického princa Harryho. Petrovi Kesckésovi sme položili niekoľko otázok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od stredoškolského someliéra k vrcholu gastronómie je kus cesty. Ako sa začala vaša?

• Po skončení novozámockej hotelovej akadémie som nastúpil do Francúzskej reštaurácie Hotela Devín v Bratislave, ktorá bola vtedy dva roky po sebe najlepšou reštauráciou na Slovensku. Pracoval som tam s prezidentom Asociácie somelierov na Slovensku Štefanom Valovičom. Kvôli tomu som na poslednú chvíľu zmenil aj formu vysokoškolského štúdia z dennej na externú.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo to päť hektických rokov, počas ktorých som postupne pôsobil aj v Chateau Belá, viedol súkromnú reštauráciu Slovenskej sporiteľne a v Erdodyho paláci, so známym „televíznym“ šéfkuchárom Jardom Židekom.

Pokračovali ste aj v kariére spojenej s vínom?

• Samozrejme áno. Stal som sa viceprezidentom Asociácie somelierov, kde sa hlavne podieľam hlavne na vzdelávaní mladých someliérov a ako technický komisár somelierských súťaží. Pobočku Asociácie máme aj na mojej bývalej škole, tu v Nových Zámkoch, kde sa vždy rád vraciam a pomôžem ak treba.

Čo sa týka práce, tak som sa neskôr osamostatnil, robil som školenia, prezentácie, či degustácie na Slovensku i Maďarsku, a taktiež pôsobil v jednom z najmodernejších vinárstiev na Slovensku, kde som sa podieľal na zabehnutí novej značky na trhu.

SkryťVypnúť reklamu

foto1_res.jpg

Peter Kesckés.

Neskôr to bola práca v gastronomii qj mimo nej a tento rok v apríli som v Nových Zámkoch otvoril prvý polievkový bar na Slovensku.

Prečo takéto netradičné a nealkoholické pôsobisko?

• Kuchára som nikdy nerobil, vždy som bol na druhej strane pultu, ako sa hovorí v hotelovom jazyku, takže to bolo odvážne rozhodnutie. V zahraničí podobné prevádzky fungujú, ale na Slovensku polievkový bar na take-away báze v takejto forme neexistuje.

Vychádzal som z filozofie, že ľudia majú málo času a ak nechcú tráviť čas na obedovom menu alebo žiť z fastfoodu, tak postačí aj porcia veľkej chutnej sýtej polievky.

Novozámčania sú „polievkoví“, vedia rozoznať a aj oceniť domácky pripravenú zdravú stravu. Od apríla sme už vyskúšali vyše stovky druhov a variácií polievok a dnes sme tu mali už viac ako deväťdesiat ľudí. Mnohí sa denne vracajú a niektorí si berú polievky aj domov na víkend. Som veľmi rád, že ľudom chutí a vracajú sa vždy s úsmevom na tvári.

SkryťVypnúť reklamu

talianska-paradajkova-ii_r8567_res.jpg

Jedna z polievok, ktoré sám pripravuje.

Lenže od polievok k anglickej šľachte je ešte ďalej...

• Majiteľka kaštieľa vydávala staršiu dcéru a pozvaná bola šľachta z viacerých krajín. Keďže som v kaštieli pri jeho otváraní pracoval a mám skúsenosti s najvyššou formou obsluhy, tak ma bývalí kolegovia oslovili, či neprídem pomôcť.

Takýto banketový spôsob obsluhy si žiada elegantný, zrkadlový servis. Rad čašníkov vojde do miestnosti, naraz predložia jedlo, naraz nalejú víno... Každý krok je premyslený a nacvičený. Dôležité je, aby každý člen personálu presne vedel, kde je jeho miesto a v akom okamihu má urobiť aký úkon.

Koľko času treba na takýto nácvik?

• Na akciu vybrali renomovaných kuchárov a šikovný personál. Obsluha sa dá takto bez hostí nacvičiť za hodinku – dve.

Akými zákazníkmi sú urodzení hostia?

• Ľudia tejto skupiny sú veľmi kultúrni a znalí gastronómie a stolovania. Nezvyknú mať prehnané požiadavky ako niektoré „rýchlokvasené celebrity“.

Väčšina detailov slávnostnej tabule bola vopred známa, nikto na poslednú chvíľu nevymýšľal a celá večera prebehla veľmi kultúrne a pôsobivo.

Stretli ste sa osobne aj s anglickým princom Harrym?

• Ano, obsluhovali sme ho pri stole novomanželov a počas zvyšku podujatia som mu servíroval aj slovenské vína.

Veľmi mu chutil rizling rýnsky, ochutnal aj ružový cabernet sauvignon a barikovým cabernetom zo Chateau Belá bol priam nadšený. Je to milý a žoviálny človek.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  2. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  3. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  4. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  5. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  6. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete
  8. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 372
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 9 803
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 6 412
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 661
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 108
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 579
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 681
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 2 990
  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 463
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 566
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 755
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 566
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 852
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 25 207
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 441
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 433
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Ilustračné foto

VIII. LIGA ObFZ Nové Zámky: Výsledky, šatistiky, tabuľka, komentáre.


Ilustračné foto

VII. LIGA ObFZ Nové Zámky: Výsledky, štatistiky, tabuľka, komentáre aj zostva kola.


Záber zo stretnutia Marcelová - Šahy 0:1.

VI. LIGA - VÝCHOD: Výsledky, štatistiky, komentáre aj zostava kola.


Advertorial


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 463
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 566
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 755
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 566
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 852
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 25 207
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 441
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 433
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu