Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Mladá someliérka je aj milovníčkou čajov

Na nedávnej súťaži mladých baristov sa predviedli aj čajoví odborníci. Či sa ovocný čaj dá naozaj nazvať čajom, aké pravidlá platia pri dokonalej príprave, nám prezradila milovníčka gastronómie.

NOVÉ ZÁMKY. Sedemnásťročná študentka Hotelovej Akadémie v Nových Zámkoch Karin Kovácsová je členkou jediného čajového krúžkuna Slovensku a zároveň juniorskou someliérkou.

Kým som neprišla na strednú školu, o čajoch som vôbec nič nevedela. Až v prvom ročníku nám triedny učiteľ hovoril o čajoch, ich účinkoch či príprave. Založil aj čajový klub a presne pred rokom sme si zariadili malú čajovňu. Stretávame sa každý utorok po vyučovaní hodine a relaxujeme. Je to taká naša malá zašívareň. Postupne si kupujeme čaje, venujeme sa ich príprave a degustácii.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi to nie sú čaje vo vrecúškach aké poznáme z obchodných regálov.

• To vôbec nie. Príchute ako karamelizovaná hruška a lesné ovocie pravdepodobne čaj nevideli. Kvalitný čaj pochádza z rastliny Camellia sinensi teda Čajovník čínsky. Tie ovocné sú len aromatizované. Čaje na krúžok kupujeme hlavne od kvalitných dodávateľov, napríklad čajovňa v Nových Zámkoch alebo bioobchody.

Ako sa pripravuje taký správny čaj?

• Záleží to od druhu - či chceme zelený, biely, zeleno-modrý alebo tmavý (u nás známy ako čierny čaj). Napríklad zelený čaj sa nemôže zalievať vodou nad 70° Celzia, čierne čaje zasa deväťdesiatstupňovou. Podáva sa v šálkach rôzneho materiálu, ale nie s antikorovými lyžičkami. Čaj a antikor by sa nikdy nemali stýkať. Samotné servírovanie záleží od kultúry národa. Inak sa čaj podáva v Japonsku, Indii alebo v Anglicku.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako rozoznáš, či je čaj dobrý alebo nie?

• Čaj je vždy dobrý. Naozaj kvalitné čaje letecky privážajú z ďalekých krajín. A dodávateľ vás musí presvedčiť, že jeho čaj naozaj stojí za to.

U nás sa hovorí, že čaj s medíkom a citrónom je najlepšia medicína. Mal by sa vôbec pravý čaj dochucovať?

• Vôbec ničím - sú to len zvyky rôznych kultúr. V Anglicku sa napríklad pridáva mlieko do čierneho čaju. Tento zvyk prebrali od Indov, kde sa čaj pripravuje namiesto vody s mliekom.

003_r6327_res.jpg

Pravý čaj by sa mal vychutnať tak ako je - samotná rastlina bez akéhokoľvek prídavku. Dosladiť ho môže každý podľa potreby, ale namiesto cukru odporúčam domáci agátový med.

V poslednej dobe je dosť rozoberaná téma ozdravujúcich účinkov čajov a ich celkový vplyv na človeka.

• Je už aj vedecky potvrdené, že každý čaj má ozdravujúce účinky. S čajom sa dá dokonca bojovať aj proti rakovine. Obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov. Nech si hovorí kto čo chce - čaj je najlepší liek na všetko. Nezáleží, či si denne dáte dve alebo päť šálok.

Skryť Vypnúť reklamu

Niektoré čaje však obsahujú viac kofeínu (kofeín v čaji sa vlastne nazýva teín), čo by som neodporúčala piť vo veľkých dávkach.Samotný teín sa totiž prejaví neskôr, ale účinok trvá omnoho dlhšie ako pri káve.

A ako si sa od čajov dostala k someliérstvu?

• Chcela som mať väčší rozhľad. Veľmi ma to ťahalo aj k barmanskému krúžku, ktorý máme ttiež u nás v škole, ale víno si ma nakoniec získalo.

Ale ešte si nedovŕšila 18 rokov.

• Práve to je v tom. S vínom robím dokonca už od pätnástich. Somelierske súťaže vlastne nie sú vôbec vekovo ohraničené, juniori súťažia od 17 rokov.

Tento rok som sa zúčastnila svojej prvej súťaže someliérov na Slovensku. Medzi 24 súťažiacimi z 11 škôl z celého Slovenska som zvíťazila.

Skúšala si aj to známe otváranie fľaše šabľou - sabráž?

• Áno. Pre pozorovateľa je to určite zážitok, na Slovensku existujú rožne súťaže v sabráži. Treba to vyskúšať ale hlavne dávať veľký pozor. Niekedy to nie je taká zábava, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne, keď seknete zle a fľaša sa vám v ruke rozletí na milión častí. Dá sa pritom aj vážne poraniť.

Kde si vieš predstaviť samu seba o dvadsať rokov?

• Mám takú víziu do ďalekého budúcna - malú vinársku pivničku. Ale čím ďalej viac prichádzam na to, že to vôbec nie je ľahké.

Chcela by som skôr cestovať po svete, spoznávať rôzne chute a novú gastronómiu. Ale v prvom rade ukončiť hotelku a študovať ďalej. Rada by som ostala v tomto smere, uvažujem nad Vysokou školou hotelovou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 753
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 748
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 208
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 239
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 800
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 689
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 594
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 490
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 468
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Mesto Nové Zámky čakajú aj v roku 2021 viaceré investície. Rozpočet radnice je 34,5 milióna eur.

Poslanci odsúhlasili ďalší ročník participatívneho rozpočtu v Nových Zámkoch.

14 h
Róbert Horváth sleduje prísne zápas pri VAR-e.

Vodnopólový rozhodca z Nových Zámkov opäť na turnaji svetového rangu.

15 h
Testovanie na Prešovskej univerzite.

Deň pred začiatkom skríningového testovania bolo prihlásených takmer desaťtisíc ľudí. Počas prvého dňa otestovali skoro tretinu z nich.

22. jan
MŠO Štúrovo – účastník IV. ligy – východ v sezóne 2020/2021.

Štúrovčania vstupovali do sezóny s vyváženým kádrom.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

19 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

23 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

14 h

Už ste čítali?