Mladá someliérka je aj milovníčkou čajov

Na nedávnej súťaži mladých baristov sa predviedli aj čajoví odborníci. Či sa ovocný čaj dá naozaj nazvať čajom, aké pravidlá platia pri dokonalej príprave, nám prezradila milovníčka gastronómie.

NOVÉ ZÁMKY. Sedemnásťročná študentka Hotelovej Akadémie v Nových Zámkoch Karin Kovácsová je členkou jediného čajového krúžkuna Slovensku a zároveň juniorskou someliérkou.

Kým som neprišla na strednú školu, o čajoch som vôbec nič nevedela. Až v prvom ročníku nám triedny učiteľ hovoril o čajoch, ich účinkoch či príprave. Založil aj čajový klub a presne pred rokom sme si zariadili malú čajovňu. Stretávame sa každý utorok po vyučovaní hodine a relaxujeme. Je to taká naša malá zašívareň. Postupne si kupujeme čaje, venujeme sa ich príprave a degustácii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Asi to nie sú čaje vo vrecúškach aké poznáme z obchodných regálov.

• To vôbec nie. Príchute ako karamelizovaná hruška a lesné ovocie pravdepodobne čaj nevideli. Kvalitný čaj pochádza z rastliny Camellia sinensi teda Čajovník čínsky. Tie ovocné sú len aromatizované. Čaje na krúžok kupujeme hlavne od kvalitných dodávateľov, napríklad čajovňa v Nových Zámkoch alebo bioobchody.

Ako sa pripravuje taký správny čaj?

• Záleží to od druhu - či chceme zelený, biely, zeleno-modrý alebo tmavý (u nás známy ako čierny čaj). Napríklad zelený čaj sa nemôže zalievať vodou nad 70° Celzia, čierne čaje zasa deväťdesiatstupňovou. Podáva sa v šálkach rôzneho materiálu, ale nie s antikorovými lyžičkami. Čaj a antikor by sa nikdy nemali stýkať. Samotné servírovanie záleží od kultúry národa. Inak sa čaj podáva v Japonsku, Indii alebo v Anglicku.

SkryťVypnúť reklamu

Ako rozoznáš, či je čaj dobrý alebo nie?

• Čaj je vždy dobrý. Naozaj kvalitné čaje letecky privážajú z ďalekých krajín. A dodávateľ vás musí presvedčiť, že jeho čaj naozaj stojí za to.

U nás sa hovorí, že čaj s medíkom a citrónom je najlepšia medicína. Mal by sa vôbec pravý čaj dochucovať?

• Vôbec ničím - sú to len zvyky rôznych kultúr. V Anglicku sa napríklad pridáva mlieko do čierneho čaju. Tento zvyk prebrali od Indov, kde sa čaj pripravuje namiesto vody s mliekom.

003_r6327_res.jpg

Pravý čaj by sa mal vychutnať tak ako je - samotná rastlina bez akéhokoľvek prídavku. Dosladiť ho môže každý podľa potreby, ale namiesto cukru odporúčam domáci agátový med.

V poslednej dobe je dosť rozoberaná téma ozdravujúcich účinkov čajov a ich celkový vplyv na človeka.

• Je už aj vedecky potvrdené, že každý čaj má ozdravujúce účinky. S čajom sa dá dokonca bojovať aj proti rakovine. Obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov. Nech si hovorí kto čo chce - čaj je najlepší liek na všetko. Nezáleží, či si denne dáte dve alebo päť šálok.

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré čaje však obsahujú viac kofeínu (kofeín v čaji sa vlastne nazýva teín), čo by som neodporúčala piť vo veľkých dávkach.Samotný teín sa totiž prejaví neskôr, ale účinok trvá omnoho dlhšie ako pri káve.

A ako si sa od čajov dostala k someliérstvu?

• Chcela som mať väčší rozhľad. Veľmi ma to ťahalo aj k barmanskému krúžku, ktorý máme ttiež u nás v škole, ale víno si ma nakoniec získalo.

Ale ešte si nedovŕšila 18 rokov.

• Práve to je v tom. S vínom robím dokonca už od pätnástich. Somelierske súťaže vlastne nie sú vôbec vekovo ohraničené, juniori súťažia od 17 rokov.

Tento rok som sa zúčastnila svojej prvej súťaže someliérov na Slovensku. Medzi 24 súťažiacimi z 11 škôl z celého Slovenska som zvíťazila.

Skúšala si aj to známe otváranie fľaše šabľou - sabráž?

• Áno. Pre pozorovateľa je to určite zážitok, na Slovensku existujú rožne súťaže v sabráži. Treba to vyskúšať ale hlavne dávať veľký pozor. Niekedy to nie je taká zábava, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne, keď seknete zle a fľaša sa vám v ruke rozletí na milión častí. Dá sa pritom aj vážne poraniť.

Kde si vieš predstaviť samu seba o dvadsať rokov?

• Mám takú víziu do ďalekého budúcna - malú vinársku pivničku. Ale čím ďalej viac prichádzam na to, že to vôbec nie je ľahké.

Chcela by som skôr cestovať po svete, spoznávať rôzne chute a novú gastronómiu. Ale v prvom rade ukončiť hotelku a študovať ďalej. Rada by som ostala v tomto smere, uvažujem nad Vysokou školou hotelovou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  2. Na Marka oharka do jarka
  3. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  7. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 13 354
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 626
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 316
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 325
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 773
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 834
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 439
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 076
  1. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  2. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  3. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  4. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  5. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  6. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  7. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  8. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 566
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 224
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 114
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 919
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 589
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 698
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 8 589
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 457
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Dielo Reflexe na Signál festivale v Prahe

Prvý ročník Light Art Festivalu premení mesto na veľkú svetelnú galériu.


Ilustračný záber.

VIII. liga ObFZ Nové Zámky: Výsledky, komentáre, tabuľka.


Komoča vyhrala dvojciferným skóre.

VII. liga ObFZ Nové Zámky: Výsledky, komentáre, tabuľka aj zostava kola.


Záber zo stretnutia Komjatice - Želiezovce 2:2.

VI. liga Východ: Výsledky, komentáre, štatistiky aj zostava kola.


  1. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  2. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  3. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  4. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  5. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  6. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  7. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  8. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 566
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 224
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 114
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 919
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 589
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 698
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 8 589
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 457
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu