Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Mladá someliérka je aj milovníčkou čajov

Na nedávnej súťaži mladých baristov sa predviedli aj čajoví odborníci. Či sa ovocný čaj dá naozaj nazvať čajom, aké pravidlá platia pri dokonalej príprave, nám prezradila milovníčka gastronómie.

NOVÉ ZÁMKY. Sedemnásťročná študentka Hotelovej Akadémie v Nových Zámkoch Karin Kovácsová je členkou jediného čajového krúžkuna Slovensku a zároveň juniorskou someliérkou.

Kým som neprišla na strednú školu, o čajoch som vôbec nič nevedela. Až v prvom ročníku nám triedny učiteľ hovoril o čajoch, ich účinkoch či príprave. Založil aj čajový klub a presne pred rokom sme si zariadili malú čajovňu. Stretávame sa každý utorok po vyučovaní hodine a relaxujeme. Je to taká naša malá zašívareň. Postupne si kupujeme čaje, venujeme sa ich príprave a degustácii.

Článok pokračuje pod video reklamou

Asi to nie sú čaje vo vrecúškach aké poznáme z obchodných regálov.

• To vôbec nie. Príchute ako karamelizovaná hruška a lesné ovocie pravdepodobne čaj nevideli. Kvalitný čaj pochádza z rastliny Camellia sinensi teda Čajovník čínsky. Tie ovocné sú len aromatizované. Čaje na krúžok kupujeme hlavne od kvalitných dodávateľov, napríklad čajovňa v Nových Zámkoch alebo bioobchody.

Ako sa pripravuje taký správny čaj?

• Záleží to od druhu - či chceme zelený, biely, zeleno-modrý alebo tmavý (u nás známy ako čierny čaj). Napríklad zelený čaj sa nemôže zalievať vodou nad 70° Celzia, čierne čaje zasa deväťdesiatstupňovou. Podáva sa v šálkach rôzneho materiálu, ale nie s antikorovými lyžičkami. Čaj a antikor by sa nikdy nemali stýkať. Samotné servírovanie záleží od kultúry národa. Inak sa čaj podáva v Japonsku, Indii alebo v Anglicku.

Ako rozoznáš, či je čaj dobrý alebo nie?

• Čaj je vždy dobrý. Naozaj kvalitné čaje letecky privážajú z ďalekých krajín. A dodávateľ vás musí presvedčiť, že jeho čaj naozaj stojí za to.

U nás sa hovorí, že čaj s medíkom a citrónom je najlepšia medicína. Mal by sa vôbec pravý čaj dochucovať?

• Vôbec ničím - sú to len zvyky rôznych kultúr. V Anglicku sa napríklad pridáva mlieko do čierneho čaju. Tento zvyk prebrali od Indov, kde sa čaj pripravuje namiesto vody s mliekom.

003_r6327_res.jpg

Pravý čaj by sa mal vychutnať tak ako je - samotná rastlina bez akéhokoľvek prídavku. Dosladiť ho môže každý podľa potreby, ale namiesto cukru odporúčam domáci agátový med.

V poslednej dobe je dosť rozoberaná téma ozdravujúcich účinkov čajov a ich celkový vplyv na človeka.

• Je už aj vedecky potvrdené, že každý čaj má ozdravujúce účinky. S čajom sa dá dokonca bojovať aj proti rakovine. Obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov. Nech si hovorí kto čo chce - čaj je najlepší liek na všetko. Nezáleží, či si denne dáte dve alebo päť šálok.

Niektoré čaje však obsahujú viac kofeínu (kofeín v čaji sa vlastne nazýva teín), čo by som neodporúčala piť vo veľkých dávkach.Samotný teín sa totiž prejaví neskôr, ale účinok trvá omnoho dlhšie ako pri káve.

A ako si sa od čajov dostala k someliérstvu?

• Chcela som mať väčší rozhľad. Veľmi ma to ťahalo aj k barmanskému krúžku, ktorý máme ttiež u nás v škole, ale víno si ma nakoniec získalo.

Ale ešte si nedovŕšila 18 rokov.

• Práve to je v tom. S vínom robím dokonca už od pätnástich. Somelierske súťaže vlastne nie sú vôbec vekovo ohraničené, juniori súťažia od 17 rokov.

Tento rok som sa zúčastnila svojej prvej súťaže someliérov na Slovensku. Medzi 24 súťažiacimi z 11 škôl z celého Slovenska som zvíťazila.

Skúšala si aj to známe otváranie fľaše šabľou - sabráž?

• Áno. Pre pozorovateľa je to určite zážitok, na Slovensku existujú rožne súťaže v sabráži. Treba to vyskúšať ale hlavne dávať veľký pozor. Niekedy to nie je taká zábava, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne, keď seknete zle a fľaša sa vám v ruke rozletí na milión častí. Dá sa pritom aj vážne poraniť.

Kde si vieš predstaviť samu seba o dvadsať rokov?

• Mám takú víziu do ďalekého budúcna - malú vinársku pivničku. Ale čím ďalej viac prichádzam na to, že to vôbec nie je ľahké.

Chcela by som skôr cestovať po svete, spoznávať rôzne chute a novú gastronómiu. Ale v prvom rade ukončiť hotelku a študovať ďalej. Rada by som ostala v tomto smere, uvažujem nad Vysokou školou hotelovou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 465
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 883
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 060
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 528
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 911
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 132
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 862
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 341

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Súťaže ObFZ Nové Zámky a Komárno

Ako sa v nich hralo počas uplynulého víkendu.

Máte nápad? Na komunity v našom kraji čaká 25-tisíc eur

Náš domáci región je plný ľudí, ktorí spájajú sily a z vlastnej iniciatívy chcú robiť užitočné veci pre svoje okolie a susedov. Nadšenie a ochota investovať vlastný čas sú základom. Bez finančnej injekcie to však väčšinou nejde.

Na východe im ruže nekvitli

Novozámčania po prvýkrát bez streleného gólu.

Dôchodkyňu obrali o šperky za 2500 eur

Zlodeji si pravdepodobne dopredu obhliadli zvyky domácej panej a išli na istotu.

Kamióny z Komárňanskej cesty sú preč

Problém úplne zmizne, len ak sa colnica presťahuje.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Vybrali SME

Už ste čítali?