NOVÉ ZÁMKY. Keď vás pozvú na kung-fu ča na čajovom mori, nehrozí výprask od Jackieho Chana ani moreplavba. Zato si môžete vychutnať chuťový zážitok ako na dvore čínskeho cisára.
Je známy už štyritisíc rokov
Čaj bol v Číne známy už dvetisíc rokov pred naším letopočtom. Intenzívne masové využitie sa tam datuje na osem storočí p.n.l. Využitie čaju na liečebné účely v rámci klasickej čínskej medicíny je ešte podstatne staršie.
To všetko sme sa dozvedeli nie z histórie, ale priamo od vedúceho krúžku čajomilov v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.
Namiesto Pigi čaju
„K čaju som sa dostal počas vysokoškolského štúdia v zlatých deväťdesiatych rokov. Pražská Dobrá čajovňa začala zakladať na Slovensku pobočky - prvú v Košiciach,“ hovorí Milan Trojanovský. „Ako študenti sme boli fascinovaní tajomnom čaju, pretože dovtedy sme poznali akurát Pigi čaj z vrecka. Ale vlna z Čiech priniesla kvalitné sypané čaje a rituálne podávanie,“ dodáva.
Poznatky čerpal hlavne z českej literatúry, pretože na Slovensku okrem prác profesora Augustína takmer nič nie je. Ako samouk - skúmateľ si pripravoval a skúšal najrôznejšie druhy čajov.
Pitie čaju je relax
„Pitie čaju je relax. Nestačí zaliať vrecko v šálke horúcou vodou a hodiť to do seba. Čaj si treba v kľude pripraviť, nadýchať sa vône, posedieť si pri ňom a vychutnať ďalšie rôzne chute. Napríklad pri polofermentovaných druhoch – oolongoch, môžeme niektoré druhy vylúhovať tri až osemkrát za sebou. Tam sa už dajú hľadať rozličné zvláštnosti chute a vône jednotlivých nálevov,“ tvrdí.
V Rusku vraj majú dosť drsné, čierne, ale kvalitné čaje. Pripravujú ich v samovaroch. Napriek povestiam o tureckej káve sa v Turecku od rána do večera pije silný čierny čaj zo sklených pohárikov. Jeho príprava je podobná ako v Rusku.
Vedomosti pre mladých
Z degustátora sa postupne stal vyhľadávač raritných čajov. Klasifikujú ich podľa krajiny pôvodu, nadmorskej výšky, doby zberu (napríklad v Indii majú ročne až štyri). Aj pri niektorých čajoch, podobne ako pri víne, sa vyhľadávajú výnimočné ročníky.
Učiteľ nemeckého jazyka už piaty rok odovzdáva svoje nadšenie a úctu k čaju aj tunajším študentom. Krúžok Čajomil pod jeho vedením združuje mladých milovníkov a znalcov tohto nápoja. Niekoľko absolventov sa uchytilo dokonca priamo v čajovniach alebo čajovom priemysle.
Domovský stánok čajomilov fungoval aj počas nedávnej súťaže mladých baristov. Konečne uznali, že do ich odvetvia patrí aj čaj a zakomponovali ho do disciplíny voľný nápoj. Lebo po káve sa podobný rozmach predpokladá aj v odvetví čaju.
Čaj je cesta životom
„Káva je hlavne záležitosťou technológie a zručnosti. Ale čaj – to je filozofia, cesta životom. Čínsky čajový obrad má svoj rituálny postup od nahrievania keramiky cez uvoľňovanie arómy, ochutnávanie jednotlivých nálevov až po poďakovanie čajovému bôžikovi.
O japonskom ani nehovorím – ten je niekoľkohodinovou, silne duchovne orientovanou záležitosťou s filozofickým pozadím,“ zdôrazňuje Milan Trojanovský.
Naši mladí ľudia majú k orientálnej filozofii veľmi ďaleko. Napriek tomu sa v čajovom umení celkom dobre vyznajú.
Ako rozoznať čaje
„Prvotné rozdelenie zvládne aj laik - asi ako rozoznať biele víno od červeného. V Číne však delia čaje podľa farby nálevu na šesť druhov a každý obsahuje množstvo typov čaju, ktoré sa rozdeľujú podľa tvaru spracovaného listu. To už je podstatne zložitejšie. Dôležité je aj rozlíšiť čínske čaje od japonských, alebo indických. Na hlbší rozhľad však musí mať človek ochutnaných veľa druhov.“
Kreslia mliekom na maču
Raritou pripravovanou novozámockými čajomilmi je mača - japonský práškový čaj, ktorého lístky sa rozomelú na jemnučký prášok a rozpustené vo vode sa pijú. Novozámčania dokonca zvládli aj kreslenie mliekom na čajovej pene, teda umenie podobné kávovému latte art.
„Bolo to zaujímavé a nikde inde som o tom nepočula. Čaju sa v krúžku venujem tri roky a stále iba začínam,“ povedala Karin Kovácsová, ktorá sa tému čajov spracovala už tri témy stredoškolskej odbornej činnosti.
Novozámockí čajomilovia zatiaľ na Slovensku nenašli partnerskú školu, ktorá by si s nimi čo len exhibične porovnala skúsenosti. „Hostia celoslovenských akcií, akou bola súťaž baristov, sú nadšení, ale zatiaľ sa nechcú k nám pridať,“ uzavrel Milan Trojanovský.