Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

V Peseku hrozno najprv sušia na motúzoch

Slamové víno je čoraz vzácnejšie. Dôvodom je komplikovaná výroba a vysoká cena.

PESEK. Pivnica založená rodinou Esterházyovcov sa v druhej polovici minulého storočia stala vlastníctvom štátneho majetku.

V 90. rokoch mala viac nájomcov, až sa v roku 2001 stala obeťou požiaru. Vinohrad bol medzičasom znehodnotený.

Bioprodukcia viniča

V roku 2003 sa pivnica dostala do majetku Ladislava Palíka a jeho manželky Kláry, ktorých v medzinárodných odborných kruhoch poznajú ako bioproducentov a presvedčených šíriteľov idey poľnohospodárskej bioprodukcie. Touto cestou sa vybrali aj v pestovaní viniča.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vinárstvom sa zaoberám od detstva, ale vo veľkom sa mu venujem iba odvtedy, ako sme pred pár rokmi kúpili pesecký vinohrad. Vždy sme však mali dobré víno. Vyprodukovať ho vlastne nie je príliš ťažké, náročnejšie je skôr plnenie a vhodné konzervovanie biovín. Niekoľko rokov sme sa trápili, kým sme sa to naučili,“ hovorí Ladislav Palík, majiteľ rovnomennej pivnice

Základom je hrozno

„Základom dobrého vína je hrozno. Dobré hrozno je nezlučiteľné s chemickou úpravou. Syntetická látka sa vstrebe do rastliny, ktorá potom nedokáže produkovať potrebnú kvalitu.“

V súčasnosti majú na 15 hektároch vysadených 40 druhov viniča - spolu 60-tisíc koreňov. „Z 26 druhov vyrábame osobité odrodové vína. Popri čerstvých, ľahkých ovocných nápojoch vyrábame aj vážnejšie, mohutnejšie biele a červené vína. Naším cieľom je produkcia odrodovo a miestne charakteristických peseckých vín vynikajúcej kvality,” hovorí Ladislav Palík.

Skryť Vypnúť reklamu

slamove3_r5969_res.jpg

Veľkú časť tvorí ručná práca.

Slamové víno

V peseckej pivnici vyrábajú aj slamové vína. Najstaršia zmienka o slamovom víne pochádza z čias 800 rokov p. n. l. z pera gréckeho básnika Hesioda. Ten opisoval Feničanov produkujúcich víno zo sušených hrozienok známe ako Cypriot Manna. Prvý detailný opis technológie výroby slamového vína však pochádza až z obdobia starého Kartága (1. storočie n. l.). Tento vzácny produkt nazvali „Passum“. Dnes sa mu najviac podobá produkt sicílskeho vinárstva (Moscato Passito di Pantelleria), ktoré má vinice na veternom ostrove Pantelleria v blízkosti afrického pobrežia.

Prvé slamové vína na Slovensku vyrobila spoločnosť Víno Matyšák (Pezinok) zo suroviny ročníka 2002 odrody Veltlínske zelené.

Víno s tradičným označením „slamové víno“ vzniká z nepoškodeného a neskoro zberaného hrozna, ktoré sa pred spracovaním minimálne tri mesiace suší na slame, alebo rohožiach z rákosia, prípadne visí na šnúrach, alebo tyčkách.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušia ho na motúzoch

Pri príprave slamového vína hrá hlavnú rolu predovšetkým odroda. Mala by to byť odroda menej náchylná na hnitie. V októbri sme na slamové vín oberali odrodu Cabernet sauvignon (2 100 kg s cukornatosťou 24 °NM.). Hrozno sa musí oberať opatrne a bez poškodenia. Ak sa pri zbere zistí ložisko plesne, treba ho opatrne odstrániť.

slamove2_r3641_res.jpg

Hrozno sušia na motúzoch.

Hrozno sa tri mesiace dosúšalo zavesené na motúziku. V priebehu dozrievania a sušenia vzrastá koncentrácia nielen sacharidov, ale aj kyselín, aminokyselín, fenolových zlúčenín či jednotlivých anorganických iónov. Vysoká koncentrácia sacharidov spolu s vyššou koncentráciou fenolových zlúčenín vytvára inhibičné prostredie pre mikroorganizmy.

Stratí väčšinu vody

Ak dosúšanie prebieha správne, stratí hrozno v priebehu troch mesiacov asi 60 percent vody. V tomto čase sa z bobulí najprv šetrne odstránia zrniečka, rozdrvia sa a potom lisujú. Lisovanie musí byť pomalé, pod malým tlakom.

Získaný mušt sa mierne zasíri a odkalí. Pretože je silne koncentrovaný, odkaľovanie zaberie viac času. Čistý, odkalený mušt následne čaká kvasenie v sudoch.

Po ukončení alkoholového kvasenia by malo víno mať okolo 11 percent alkoholu. Ak víno kvasí ďalej, treba kvasenie zastaviť, lebo príliš vysoká hladina alkoholu by mohla pôsobiť rušivo.

Po alkoholovom kvasení sa víno stočí a nechá ležať v chladnej pivnici. Po vyzretí sa víno, ak je to potrebné, číri, prefiltruje a naplní do fľašiek.

Zložitá výroba, vysoká cena

Slamové víno má niekoľko charakteristických znakov. Vďaka mimoriadnej chuti sa tomuto vínu dostalo cti v podobe plnenia do atypických fľašiek s dlhým tenkým hrdlom a s obsahom 0,2 – 0,375 litra. V súčasnej dobe sa však toto víno objavuje na našom trhu len sporadicky. Dôvodom je dosť zložitá výroba a jej zodpovedajúca cena.

Na výrobu slamového vína sa najčastejšie používajú odrody Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Tramín červený a Rulandské šedé. Z modrých odrôd sú to Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. V Rakúsku a Nemecku sa slamové víno označuje pojmom „Strohwein“, či „Schilfwein“, v Taliansku „passito“. Vo Francúzsku sa stretneme s pojmom „vin de paille“.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  2. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  3. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  4. Keď ekológia spája
  5. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  6. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  10. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 823
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 476
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 441
  4. Od Česka až po Jadran 3 975
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 936
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 275
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 155
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 133
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 683
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 265
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


2 h
Adriana Nosianová s pohárom pre víťazku

Pretekárka zo Šurian najlepšie strieľala v Želiezovciach.


16 h
Na loptu číha aj stopér KFC Martin Šimko (3)

Rozhodnutie v prvom zápase prišlo v samom závere.


26. júl
Ilustračná foto.

Nárok na jednorazový príspevok na stravovanie budú mať seniori, ktorí tento rok dovŕšili konkrétny vek a majú trvalý pobyt v meste.


TASR 26. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Na miesto udalosti bol vyslaný súdny lekár.


TASR 26. júl

Už ste čítali?