a výroby medu.
HURBANOVO - BOHATÁ. Návštevníci mohli obdivovať mnohé produkty zo záhrad, ktoré dopestovali záhradkári počas roka. Na výstave vyhodnotili najzaujímavejšie produkty, ocenili aj pestrosť a aranžovanie vystavovaných produktov.
S pribúdajúcimi záhradkárskymi akciami narastá záujem o vystavovanie, zakladanie okrasných a úžitkových častí záhrad. Naaranžované plody záhradkárov prilákali množstvo návštevníkov a mnohí určite čerpali inšpiráciu do svojej záhradky.
Vegetariánske aj mexické
Počasie prialo všetkým. Od predpoludnia sa schádzali odhodlanci, ktorí sa rozhodli predviesť svoje kuchárske umenie. Sedem súťažných tímov sa od trinástej hodiny na zaplieskanie biča predsedu OZ Atillu Fazekaša zapojilo do súťaže vo varení leča.
Jedni čistili, krájali, ostatní zakladali oheň a rozhodovali o pridávaní najtajnejších ingrediencií do pripraveného kotlíka, aby do 15. hodiny všetko stihli.
Foto: František Miriák
Lečo bulharské, maďarské, s klobáskou, vajíčkom či vegetariánske? Základom je určite paradajka, paprika a samozrejme cibuľka. Aj v Hurbanove sa toto tradičné jedlo varilo na viacero spôsobov.
„Chceli sme byť iní, tak dávame fazuľu. Bude to mexické lečo,“ povedali nám účastníci. Po chvíli už muselo byť jasné široko ďaleko, čo sa v parku deje. Arómu bolo cítiť všade.
Čo na lečo potrebujete?
Cibuľku, papriku, paradajky, dobrú náladu a chuť zabaviť sa pri stretnutí s priateľmi a známymi. Ak ste práve dostali chuť a chceli by ste uvariť lečo po svojom, recept si schovajte- súťaž v príprave leča bude aj o rok.
K dobrému leču šmakuje kvalitný chlieb. Recepty niekto tuningoval skvelou domácou klobásou, ktorú inokedy do leča šanuje. Niektorí súťažiaci mali taký tajný recept, že ho nepoznali ani oni sami. Svoje lečo nazvali neriadenou strelou.
Nechýbali špeciálne vyzdobené stánky, vyšívané obrusy či zástery. Prvý skončil Slatina tím. Ani ostatní nemusia smútiť - všetky kotlíky zostali vylízané a návštevníci sa ešte dožadovali ďalších ochutnávok.
Foto: František Miriák