LIPOVÁ / ONDROCHOV. Zabávali sa stovky ľudí od najmladších až po dôchodcov, aj hostia z okolitých obcí. Až z Prešova prišiel predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek.
Kuchári - tajnostkári
V sobotu 31. augusta popoludní rozvoniavala obecná časť Ondrochov chutnými vôňami. Na improvizovanom trávnatom námestíčku pri kultúrnom dome sa konala tradičná súťaž vo varení guláša. Jedenásť družstiev čarovalo nad kotlami a pripravovalo pochúťky podľa vlastných receptov.
Všetci kuchári ochotne vymenovali známe ingrediencie, ktoré „pasujú“ do guláša: niekoľko druhov mäsa (od dvoch až do piatich), slanina, cibuľa, paprika, čierne korenie, mletá rasca, rajčiny, bobkový list a pod. A to bolo všetko.
Akonáhle sme sa chceli dostať ku koreňu veci – aké tajné postupy a receptúry majú kuchári, hneď pred nami zablikala červená – svoje tajomstvá nechcel prezradiť ani jeden.
„Každý kuchár má vlastný tajný recept prípravy guláša a nikdy ho celý neprezradí. Ani ja. Môžem vymenovať suroviny, základné postupy, ale predsa nepoviem všetko – tie tajné triky, ktoré mi dovolia uvariť svoj originálny guláš, tak ako to nedokáže uvariť nik iný,“ povedal nám šéfkuchár Stanislav Gubrič z lipovského družstva Dunčáci.
Pôvod netradičného názvu prezradilo množstvo miniatúrnych prázdnych fľaštičiek od liehovín – dunčákov...
Družstvo „legionárov“
Domáci kuchári z Lipovej boli zastúpení desiatimi kolektívmi, hosťom bolo družstvo Propos Elektrik zo Šurian. Dokonca mali skutočného „legionára“ – samotného šéfkuchára Sulejmana Muftiča, ktorý pochádza z ďalekej Bosny a Hercegoviny.
Prezradil, že v jeho vlasti guláš zjavne nie je natoľko populárny ako na Slovensku. „U nás skôr grilujú mäso. V tom sme skutoční majstri. Ale v jednom sa veľmi podobáme - guláš aj grilovačku robia takmer výlučne muži.
Na Slovensku som už pútnásť rokov, takže som si guláš zvykol nielen jesť, ale aj dobre pripraviť.,“ dodal Sulejman Muftič. Na Slovensku vraj najviac miluje prírodu, jedlo, pitie a ženy.
„A veď nemám rád pivo!“
Kým v kotloch ešte len začala vrieť voda, rozbehli sa rôzne veselé súťaže.
Veľkú pozornosť vyvolali preteky v dvíhaní 25-kilogramového kovového suda na lavičke. Lubor Mrva ho zdvihol až 24-krát. Na vlastné veľké prekvapenie s obrovským náskokom zvíťazil aj v pití piva na rýchlosť. „A veď pivo takmer nepijem,..“
Na pódiu sa zatiaľstriedali účinkujúci, na ihrisku plážového volejbalu deti hrali loptové hry.
Starostka Tatiana Őlvecká spolu s poslancami slávnostne otvorili novú klubovňu v kultúrnom dome. Mladí z obecnej časti Ondrochov za materiálnej podpory obecného úradu svojpomocne zrekonštruovali priestory bývalej knižnice.
Najlepší kuchári a aranžéri
Zvíťazilo „legionárske“ družstvo Propos-Elektrik na čele s bosnianskym šéfkuchárom, Druhé skončilo družstvo Junáčik, tretí boli Mladí.
Predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek vyhlásil za najlepších aranžérov stolov a stanov družstvo s exotickým názvom Formi Bihajnd Mi.
Keď sa zotmelo, deti vypustili do nebies 50 svetielkujúcich balónov šťastia. Starostka Tatiana Őlvecká povedala, že podujatie malo symbolický podtext.
„Predtým sa väčšina podujatí konala v miestne časti Mlynský Sek s 1200 obyvateľmi. Chceli sme aj v Ondrochove, ktorý má 400 obyvateľov, život rovnako spestriť,“ uzavrela.
Zábava v Lipovej pokračovala až do samotného rána.