BÁTOROVÉ KOSIHY. Jej čaro nie je len v lahodnej chuti, ale i v tom, že si ju nemôžete dopriať každý deň a nekúpite si ju v obchodoch. Raz za čas si ju môžete vychutnať pri kolotočoch, jarmokoch, vinobraniach či hodoch.
Hoci sa na jej výrobu používa cukor, nepatrí medzi sladkosti, ktorými by ste sa mali striktne vyhýbať. Veľká porcia cukrovej vaty má len okolo 100 kalórií, žiadny tuk, sodík ani cholesterol a 25 gramov sacharidov. Na rozdiel od iných hodových jedál patrí jednoznačne medzi nízkokalorické.
Július Nyers: Stačí mať po ruke len drevenú paličku alebo papierové kužele, ktoré obvykle dostanete k samotnému prístroju a môžete namotávať. Foto: (FM)
Pobláznila Ameriku
Svojho času pobláznila celú Ameriku. Cukrová vata je zvláštny druh cukrovej sladkosti, tvorený typickou ľahkou, vzdušnou hmotou rôznej farby v podľa použitého farbiva. Cukor roztavený na karamel sa pomocou prístroja spätne kryštalizuje do vlákien, ktoré sa namotávajú na špajdľu a svojou štruktúrou sa ponášajú na vatu.
Aj v dnešnej dobe je tradičná cukrová vata súčasťou každej dobrej oslavy a akcie. Jej obľúbenosť prerástla do podoby balenej cukrovej vaty, ktorú bežne nájdeme v obchodoch. Zároveň je fenoménom, ktorý ruší bariéry občerstvenia – jej príchuť a vôňa sa často využíva v kozmetike. Najnovšie už nekúpite len šampóny a balzamy na pery pre vaše ratolesti z obľúbenej detskej kozmetiky, ale aj lukratívne dámske parfumy s vôňou cukrovej vaty a s visačkou svetových módnych značiek.
Aj cukrová vata podlieha trendom – povedal výrobník Július Nyers z Batorovych Kosíh.”V Číne však jej výrobu povýšili takmer na umenie. Prístroje na domácu výrobu cukrovej vaty síce vyrába viac výrobcov, ale v zásade všetky fungujú na rovnakom princípe. Prístroj zapnete, asi dve minúty počkáte, kým sa zahreje na potrebnú teplotu a vypnete ho. Do stredu s rotačnou hlavicou nasypete cukor z odmerky, prípadne potravinárske farbivo. Až teraz sa začína tá pravá zábava -výroba cukrových vlákien sladkých ako med. Stačí mať po ruke drevenú paličku alebo papierové kužele a môžete namotávať.”
Prečo je výnimočná
Čaro cukrovej vaty je v tom, že si ju môžete úplne vychutnať len raz za čas. Veľa z nás na jej chuť zabudlo a pamätá si ju len z detstva Je to super, keď sa vám nádherne roztopí na jazyku a vy máte ten úžasný pocit, ktorý sa musí jednoducho iba zažiť. Navyše vata je špeciálna tým, že má vyššiu odolnosť voči vlhkosti a kvôli tomu sa nelepí tak rýchlo ako sú ľudia bežne zvyknutí. Táto pochúťka zostáva stále obľúbenou pre deti, no neodolajú jej ani dospelí. Je populárna na celom svete v lete alebo v zime.
CUKROVÁ VATA
Cukrová vata je stará viac ako päťsto rokov a pochádza z Talianska.
Bola dobrotou iba pre vybrané jazýčky - mohli si na nej pomaškrtiť len ľudia z vyššej spoločnosti. Vynálezcovia John Warton a William Morrison v roku 1897 skonštruovali prvý stroj na výrobu cukrovej vaty dostupný bežným ľuďom, čo znamenalo prelom v jej konzumácii. Od tejto doby sa s cukrovou vatou stretávame ako očarujúcim zážitkom pri rôznych príležitostiach, ako sú hodové slávnosti, jarmoky, výročia alebo dni otvorených dverí vo firmách, výstavy a iné. Na cukrovej vate si pochutnávali už talianski šľachtici zo 16. storočia. V tom čase bola jej výroba pomerne náročná, preto ju poznali iba šťastlivci z vyšších kruhov. V roku 1897 americkí vynálezcovia William Morrison a John Wharton vynašli prístroj na výrobu cukrovej vaty, čím sladkú dobrotu sprístupnili širšiemu obyvateľstvu.
(FM)