Piatok, 31. marec, 2023 | Meniny má Benjamín

Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  3. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  4. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  5. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  6. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  7. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  8. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  1. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  2. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  5. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  6. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 26 149
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 035
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 10 614
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 820
  5. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 7 325
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 595
  7. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 4 595
  8. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 707

Blogy SME

  1. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVII - Zuberec, Múzeum oravskej dediny
  2. Tomáš Török: Zdá sa vám rok 2023 nestabilný? Využite to!
  3. Martin Javorček: Investujete do akcií a ETF fondov – pozor hrozí vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.
  4. Rasťo Boris: Večer moderného beatnika s pivom, zeleninou a trávou (Denník živého smrteľníka)
  5. Eva Chocholáčková: Kto získa vikomta?
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: katedrála Canterbury
  7. Post Bellum SK: Z Bratislavy ich odviezli priamo do plynových komôr Mauthausenu
  8. Martin Pekár: Slovenské železnice zažívajú medzinárodnú blamáž, snáď to ako budíček postačí
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 30 125
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 27 008
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 940
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 429
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 755
  6. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 5 706
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 4 099
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 983
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Režisér Rudolf Biermann.

Tvorcovia hľadajú ľudí do filmu po celom východnom Slovensku.


24. mar
Ilustračné foto.

Pôvodne ho odsúdili na doživotie.


TASR 3 h

Za volant si zrejme nebude môcť sadnúť dlhšiu dobu.


red 3 h
Matej Petík dobre zvláda naraz futbal i futsal.

Matej Petík si užil svoj premiérový zásah.


17 h

Blogy SME

  1. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVII - Zuberec, Múzeum oravskej dediny
  2. Tomáš Török: Zdá sa vám rok 2023 nestabilný? Využite to!
  3. Martin Javorček: Investujete do akcií a ETF fondov – pozor hrozí vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.
  4. Rasťo Boris: Večer moderného beatnika s pivom, zeleninou a trávou (Denník živého smrteľníka)
  5. Eva Chocholáčková: Kto získa vikomta?
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: katedrála Canterbury
  7. Post Bellum SK: Z Bratislavy ich odviezli priamo do plynových komôr Mauthausenu
  8. Martin Pekár: Slovenské železnice zažívajú medzinárodnú blamáž, snáď to ako budíček postačí
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 30 125
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 27 008
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 940
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 429
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 755
  6. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 5 706
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 4 099
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 983
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu