Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

SkryťVypnúť reklamu

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

SkryťVypnúť reklamu

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

SkryťVypnúť reklamu

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  4. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  5. Plátené tašky a opakované použitie
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  1. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  3. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  6. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  8. Plátené tašky a opakované použitie
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 14 060
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 6 142
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 901
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 502
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 233
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 743
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 113
  8. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 091
  1. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  2. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  3. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  4. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  5. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  6. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  7. Anna Miľanová: Moja ilustrácia fotografiou "Možno bezpohlavné univerzálne energie"...
  8. Dagmar Szabó: Dieťa je DAR, nie tovar !
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 036
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 17 626
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 837
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 802
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 831
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 10 789
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 321
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 831
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

V 2,3-tisíc slovnom článku informujeme aj o tom, ktoré súťaže by sa od leta mali hrať na nitrianskom štadióne.

Takto by mali vyzerať ligy od tretej po ôsmu.


Záber zo stretnutia 28. kola VI. ligy Východ Kmeťovo – Svodín, v ktorom zvíťazil aktuálny majster vysoko 6:0.

Situácia pred záverom V. ligy Východ a okresných líg.


Niekoľko zrušených vlakov sa dotkne aj cestujúcich z a do Nových Zámkov.

Týka sa to 39 liniek.


Penzión Fonte v Radave chcela Nitrianska župa získať výmenou za svoje pozemky v Nových Zámkoch a Šuranoch.

Majiteľ penziónu od obchodu odstúpil.


11
  1. Martin Fronk: Básnik s mečom aj perom: Prečo sa renesančný rebel usadil na Modrom Kameni?
  2. Vladimír Hatara: Fico v duchu dobre vie...
  3. Miroslav Ferkl: Kde je mamička?
  4. Dušan Koniar: Hitlerov Kommandobefehl a drony nad Irkutskom
  5. Otilia Horrocks: Samodiskvalifikácia v priamom prenose
  6. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  7. Anna Miľanová: Moja ilustrácia fotografiou "Možno bezpohlavné univerzálne energie"...
  8. Dagmar Szabó: Dieťa je DAR, nie tovar !
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 036
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 17 626
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 837
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 802
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 831
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 10 789
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 321
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 831
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu