Pondelok, 11. december, 2017 | Meniny má Hilda
Pridajte si svoje mesto

Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)


  1. Zimná údržba mesta stojí tisíce eur 44
  2. Po nemocnici chodili Mikuláš, čerti a anjeli 43
  3. Ozdobou novozámockého námestia je veľký adventný veniec 40
  4. Po skvelej prvej tretine zlom 27
  5. Obloha tento týždeň prinesie padajúce hviezdy aj asteroid Phaeton 25
  6. Umelé klzisko na námestí je jediné svojho druhu na Slovensku 25
  7. Káder HC Nové Zámky sa opäť mení 21
  8. Poľovnícky kaštieľ má titul významné lesnícke miesto 20
  9. Krajský bronz pre hoteláčky 16
  10. V obci Pribeta našli pri požiari obhorené torzo ľudského tela 14

Najčítanejšie správy

Nové Zámky

Zimná údržba mesta stojí tisíce eur

Na ručné čistenie mesto využíva aj nezamestnaných v rámci aktivačných prác.

Po nemocnici chodili Mikuláš, čerti a anjeli

Darčeky zabezpečilo každé oddelenie zvlášť – či už sponzorsky, alebo po priateľskej linke.

Ozdobou novozámockého námestia je veľký adventný veniec

V stredoveku sa adventné vence udomácnili aj u kresťanov a stali sa súčasťou ich duchovnej prípravy na vianočné sviatky.

Po skvelej prvej tretine zlom

V polovici derby prebrali taktovku do rúk Nitrania.

Obloha tento týždeň prinesie padajúce hviezdy aj asteroid Phaeton

Za ideálnych podmienok bude možné vo štvrtok 14. decembra nadránom vidieť za hodinu až 120 meteorov - padajúcich hviezd.

Blízke regióny

Bývalé Tesco v Nitre: dostavba alebo len rekonštrukcia?

Investor zatiaľ novú žiadosť na útvar hlavného architekta nepredložil. Tesco by chcelo supermarket otvoriť na budúcu jeseň.

Dvojizbový byt v Trnave zdražel takmer o polovicu

Ceny nehnuteľností v Trnave rástli od roku 2014 raketovým tempom. Hoci dnes sa ustálili, za dvojizbový byť tu zaplatíte asi o 25-tisíc eur viac ako pred siedmimi rokmi.

Stümpel je späť. Hokej ma stále baví, hovorí (+FOTO)

Majster sveta si v druholigovom tíme Nitry zahral aj so synom bývalého spoluhráča.

Chceli bývať pri lesoparku, teraz im prekážajú aj listy zo stromov

Vlastníci nehnuteľností podľa viceprimátora Trnavy Mateja Lančariča vedeli, alebo aspoň mali vedieť, že si kupujú pozemky alebo domy v susedstve lesoparku

Nemocnica kúpila endoskopickú vežu, umožní ďalšie vyšetrenia

Vyšetria viac pacientov. Za ERCP už nebude treba cestovať mimo Nitry.

Všetky správy

Ramsay: Či Slovensko nevypadne do béčka? To nemôžem sľúbiť

Tréner Craig Ramsay chce naučiť slovenských hokejistov hrať s rozumom.

V New Yorku došlo k pokusu o teroristický útok

Výbuch bomby nikoho nezabil, len zranil dvoch ľudí.

Kuzminová sa v štafete ani nedostala do akcie, Slovenky z trate stiahli

Slovensko obsadilo oficiálnu sedemnástu pozíciu.

Rok 1992: Bleskový rozvod a každý iným smerom. Ako si Mečiar s Klausom delili republiku

Rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky nebolo ani zďaleka ľahké, no dodnes sa považuje za vzor riešenia sporov.

Adventný Smer

Fico na čele strany nemá alternatívu, ale mnohé veci a mnohí ľudia ju majú.