Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

SkryťVypnúť reklamu

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

SkryťVypnúť reklamu

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

SkryťVypnúť reklamu

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Vytvorili chrbticu slovenskej energetiky
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  3. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  5. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  6. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  7. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  5. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  6. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  7. Bez nich by elektrina netiekla.
  8. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  1. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 892
  2. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 447
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 891
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 046
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 2 901
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 561
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 280
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 071
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (26.9. - 2.10.1925)
  2. Tomáš Kuvik: Bijeme sa do hrude za zodpovednosť, tú osobnú ale so skutočnou pokorou zvládne len malé percento
  3. Martin Fronk: Káva s výhľadom na Dunaj
  4. Radoslav Medzihradský: Mestská polícia v Košiciach
  5. Daniel Bíro: Od fantasy k svetovým úspechom v šerme
  6. Tadeáš Ďurica: Progresívne Slovensko: stratené, alebo pokrytecké?
  7. Pavol Burda: Insitný maliar - futuristický ekonóm
  8. Ján Šeďo: Niekedy je pár správnych slov nad celými "litániami"...
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 21 136
  2. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 633
  3. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 11 471
  4. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 251
  5. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 8 764
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 7 703
  7. Rastislav Puchala: Veľký deň slovenskej diplomacie 5 681
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 5 488
  1. Marian Nanias: Unikátna jadrová investícia – Turecká JE Akkuyu.
  2. Radko Mačuha: Aj hnutie Republika číta SME.
  3. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  4. Marcel Rebro: Internetová diskusia podľa SMERu: Putin svätý, Západ fašista a USA môže aj za vaše hemoroidy
  5. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  6. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  7. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  8. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Previnilca obvinili.


1

Čo si možno predstaviť pod medzinárodným rozvojovým dobrovoľníctvom, v akých krajinách ho možno realizovať, a čo všetko je potrebné absolvovať pred vyslaním na misiu?


Osviežiť zdarma sa v ňom môžu Košičania, ale aj turisti a návštevníci mesta chladenou vodou z vodovodu, ochutenú citrónom a bylinkami.

Počet návštevníkov sa tomto rok zvýšil.


TASR
Veľkí športovci deťom v Martine.

Prišli aj futbalisti Žiliny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu