Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra
Pridajte si svoje mesto

Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)


  1. Kúpalisku už niekoľko rokov hrozí výbuch plynu. Riešia to až teraz 1 799
  2. Vznikne pri Dvoroch nad Žitavou nové prírodné kúpalisko? 248
  3. V OFL sa hralo už semifinále 86
  4. Cestu do Brazílie musel zrušiť, čakajú ho sladké starosti 85
  5. Pribúdajúcimi rokmi treba na pretekoch viac taktizovať 54
  6. Finálové rozuzlenie po veľkej dráme 47
  7. Šurianska halová liga vrcholí 45
  8. Cestu smrti už v kraji nemáme, kritické úseky áno 32
  9. Ministerstvo hľadá riaditeľov do nemocnice v Nových Zámkoch 32
  10. Cezhraničný projekt s Maďarskom zapojí 50 obcí do ochrany prírody a podpory turizmu 25

Najčítanejšie správy

Nové Zámky

Kúpalisku už niekoľko rokov hrozí výbuch plynu. Riešia to až teraz

Voda z vrtu obsahuje veľa horľavého plynu. Hrozí riziko výbuchu, kúpalisko môžu zavrieť. Problém je známy už niekoľko rokov, až teraz sa však priblížilo riešenie.

Vznikne pri Dvoroch nad Žitavou nové prírodné kúpalisko?

Investíciou za 200-tisíc eur si stavebný podnikateľ chce splniť sen. Ráta s tým, že peniaze sa mu nevrátia.

V OFL sa hralo už semifinále

O krok vpredu EUROSVIT-BAŠTA a ALTRAX.

Cestu do Brazílie musel zrušiť, čakajú ho sladké starosti

Majster bojových umení z Nových Zámkov pochodil kus sveta.

Pribúdajúcimi rokmi treba na pretekoch viac taktizovať

Silák Ján Orosz je rozvážnejší ako v mladšom veku.

Blízke regióny

AKTUALITA: Polícia vyzýva ľudí, aby pomohli objasniť lúpež v Leviciach

Muž s kapucňou na hlave napadol ženu kúsok od centra a rušného nákupného strediska.

FOTO: V priehrade si zaplávalo takmer sto ľadových medveďov

Otužilci sa vrátili k priehrade po troch rokoch.

Futbalisti v príprave

Napriek snehovej nádielke sa hralo veľa zápasov. V nových kluboch skúšajú šťastie napríklad Marek Pecho a Patrik Šurnovský.

Orbis v centre Nitry: Začínajú sa búracie práce

Časť skeletu bývalého kultúrneho domu zostane stáť. Jeho stav musí ešte odobriť statik.

Deväťbodový náskok môže byť pre Trnavu rozhodujúci, tvrdí Dušan Radolský

Spartak dokázal poraziť v lige slabších súperov a vďaka tomu je na čele ligy, tvrdí bývalý tréner Dušan Radolský.

Všetky správy

Plakala a plakala. Ten pocit bezradnosti neprajem nikomu, tvrdí Fialková

Bola som dezorientovaná. Nevedela som, či mám vôbec o niečo bojovať, hovorí Anastasia Kuzminová.

Babráci. Fanúšikovia majú právo sa hnevať

Olympijská správa o stave slovenského hokeja.

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Česi porazili USA a postúpili už do semifinále

Do olympijského turnaja vstúpili rozpačito.