Napiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdle

Štrúdľa sa stala svadobným, sviatočným jedlom od 18. storočia. Ide o jedlo náročné na prípravu. Majstrovským kúskom, na ktorý dnešné ženy už asi nemajú čas, je štrúdľa ťahaná na stole.

RADVAŇ NAD DUNAJOM. Ivetta Juhászová, Ágnes Feketeová, Alzbeta Rőtová, Zuzanna Trenkaová, Helena Hajabácsová, Mária Janíková, Silvia Andová, Eva Feketeová pri príležitosti Dňa športu a požiarnej ochrany upiekli šesťdesiat plechov ručne ťahanej štrúdla priamo na na stole pred návštevníkmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K tomu použili: 30 kg múky, 40 kg tvarohu 2 kg hrozienok, 6 kg džemu, 3 kg vanilkového cukru, 5 l smotany, 5 l oleja, 5 ks dojčenskej výživy, 5 kg krupicovej múky, 15 balíčkov škoricového cukru, 8 kg maku, 2,5 kg bravčovej masti, 180 vajec, 20 kg jabĺk, 25 kg kryštálového cukru, štvorlitrový pohár čerešní a liter domáce pálenky (použili ju namiesto octu).

SkryťVypnúť reklamu

Treba vedieť zamiesiť

Zuzana Trenková nám priamo v Radvani nad Dunajom predviedla, ako ju pripravujú. „Suroviny na cesto miešime ručne alebo pomocou mixéra s hnetacími hákmi, kým sa cesto nespojí, nelepí sa a nemá hladkú a homogénnu konzistenciu. Cesto musí byť jemné a elastické, musí sa s ním dobre pracovať. Miesenie je nesmierne dôležité pre správnu formáciu gluténu a následnú vysokú elasticitu cesta.

Hotové cesto zabalíme do vrecka alebo fólie a odložíme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzičasom si pripravíme plnku.

strudla-4_r4661_res.jpg

Foto: František Miriák

Odpočinuté cesto jemne pomúčime, necháme trochu prehriať na izbovú teplotu a začneme ho na pracovnej ploche rovnomerne rozťahovať - spočiatku valčekom. Ak chcete dodržať typickú receptúru, použite veľký kuchynský stôl s čistým obrusom. Pracovný povrch taktiež jemne a rovnomerne pomúčime.

SkryťVypnúť reklamu

Musí byť priestvitné

Cesto musíme natiahnuť na úplne tenučké, tak aby bolo priehľadné. Ak si trúfate a máte kvalitné cesto, vezmite ho priamo do rúk a naťahujte.

Keď sa už s cestom nedá pracovať v rukách, umiestnime ho na pracovný povrch a opatrne ďalej naťahujeme. Ak pracujeme na stole, okraje si prichytíme ohnutím cez rohy. Tradičná receptúra uvádza, že cesto je správne natiahnuté vtedy, ak sa cezeň dajú čítať noviny. Hrubšie okraje by sa správne mali odrezať.

Pripravené cesto podľa chuti pokvapkáme malým množstvom roztopeného masla a posypeme plnkou.. Následne cesto zrolujeme do výsledného tvaru. Keďže je veľmi jemné, je potrebné ho rolovať veľmi opatrne a pomaly, najlepšie pomocou podložky, ktorú tvorí obrus. Ak je cesto správne vypracované a povrch podložky bol pomúčený, ide to veľmi ľahko a elegantne.

SkryťVypnúť reklamu

Výslednú štrúdľu umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Umiestnime do rúry vyhriatej na 180°C. Po približne 30 minútach môžme upečenú lahôdku vyberať z rúry. Vyzerá krásne. Pred krájaním necháme vychladnúť.”

strudla2_r7908_res.jpg

Foto: František Miriák

Zúčastneným všetky výrobky chutili, o čom svedčil dlhý rad pred stolom so súťažnými dobrotami a spokojné tváre. Najväčší odbyt mala štrúdľa, ktorej predali približne osemsto kusov.

Recepty starých mám prilákali mladé gazdinky, aby sa ich naučili. Mnohé sa dedia v rodinách z generácie na generáciu, ale dnešná doba tieto putá pretrháva.

Ale aj mladšie ženy môžu dačo naučiť tie, ktoré sú na svete o pár rôčkov viac. Verme, že tradícia sa udrží a aj na ďalší rok bude dosť štrúdle pre všetkcýh návštevníkov.

ŠTRÚDĽA

História štrúdle, alebo ak chcete závinu, siaha stovky rokov dozadu. Pôvodne to bolo jedlo chudobných.

Základ pre štrúdľu položilo turecké pečivo baklava, ktoré sa dostalo do Rakúska v roku 1453. Rakúšania ho nazvali Wiener Apfelstrudel (viedenský jablkový závin). Postupne boli vytvorené ďalšie záviny s rôznymi náplňami. Štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Jej pôvodné korene údajne siahajú až na blízky východ a pochádza z pečiva baklava. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku. Keď ide o štrúdľu, svoje k nej môžu povedať Rakúšania, Česi, Slováci, i Maďari. A kto má najlepší recept? Tento spor si netrúfam rozsúdiť, lebo sa dá povedať, že čo rodina a krajina, to vlastný recept na štrúdľu i na to, ako ju správne naplniť a upiecť.

(FM)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 462
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 809
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 620
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 785
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 437
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 435
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 729
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Ornú pôdu zmenil úrad na ostatnú.


Medzi ocenenými sú aj Euridyka Stankovičová (druhá sprava) a Jana Marenčáková (štvrtá zľava).

Obsadenie školského tímu sa dnes stáva zásadným problémom.


Na premávku sa sťažovali obyvatelia na ulici J.Kráľa.

Na ceste navrhovali osadiť retardéry.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu