DOLNÝ OHAJ. Tunajšie poľnohospodárske družstvo má v pestovaní potravinárskeho maku približne päťdesiatročnú tradíciu. Tento rok ho vysiali na osemdesiatich hektároch. Očakávajú mimoriadnu úrodu, jej podstatnú časť plánujú predať priamo z dvora.
Zostávajú pri tradičnej plodine
„Odkedy makovinu zaradili medzi omamné látky a pestovatelia potrebujú čoraz viac povolení, na Slovensku klesla výmera z približne 5-6 tisíc hektárov na nejakých sedemsto. Navyše, väčšinou sa pestujú odrody s vysokým obsahom morfínu ako surovina pre výrobcov liečiv.
Hlavným produktom sú makovice - mak je len vedľajší produkt, neveľmi vhodný na konzumáciu,“ hovorí predseda Poľnohospodárskeho družstva Dolný Ohaj Imrich Pétery.
Napriek tomu tunajšie družstvo naďalej zostáva pri potravinárskom maku. Je dosť rizikovou plodinou vyžadujúce skúsenosť pri pestovaní aj spracovaní.
Výnosy sa môžu pohybovať od 200 po 1 200 kilogramov z hektára. Viac mu vyhovuje vlhkejšie a chladnejšie počasie, preto niekedy stačí suchá jar a porast je znehodnotený.
„Vzhľadom na malý podiel maku v oseve na Slovensku sa nejaké veľké výskumy u nás nerobia.
Po skúsenosti sme chodili napríklad do Česka, ktoré bývalo posledných desať rokov stredoeurópskou veľmocou v pestovaní maku. Všetky poznatky sme však museli overiť sami. Nakoniec je z dlhodobého hľadiska mak našou najrentabilnejšou plodinou,“ pokračuje I. Pétery.
Foto: Marián Manduch
Očakávajú nadpriemernú úrodu
Ako dodal agronóm PD Dolný Ohaj Vladimír Juhás, v polovičke tohtoročného zberu konštatujú nadpriemerné výnosy maku okolo jednej tony z hektára.
Po dočistení na finálnu úroveň už začali s predajom maku vo vreckách i vreciach priamo z dvora.
„Vlani bola slabá úroda, takmer všetko sme predali tu. Z tohtoročných výnosov si trúfame priamo predať asi tretinu,“ odhaduje V. Juhás.
„Ľudia si zvykli, že u nás dostanú mak čerstvý a čistý – najlepší pre gazdinky, Lebo mak by sa mal používať čerstvo zomletý. Semeno obsahuje minimálne 50 percent oleja, ktorý po zomletí časom oxiduje a zhorkne. Mnoho dnešných gazdiniek však už nemá mlynček a radšej si kúpi mletý mak.“
Makové koláče starých materí z nášho jedálnička teda nezmiznú. A časť z nich bude mať plnku práve z Dolného Ohaja.
MAK
Mak siaty patrí k do čeľade makovitých a do rodu Papaver L., ktorý má vyše sto druhov – ale iba jediný kultúrny druh.
Mak siaty patrí k veľmi starým plodinám. Poznali ho starí Gréci, Rimania, Egypťania, zmieňuje sa o ňom už Homérova Iliada a Odysea. Neskoršie sa mak používal aj na lekárske účely. Pestovanie maku v strednej Európe bolo rozšírené hlavne u slovanských národov.
V historických prameňoch sa uvádza, že v bývalom Uhorsku sa najviac maku pestovalo na Slovensku. V rokoch pred druhou svetovou vojnou bývalé Československo zaujímalo v Európe druhé miesto v pestovaní maku.
Potravinársky mak sa využíva predovšetkým ako pochutina v cukrárstve, pekárstve a domácnostiach. Výťažnosť oleja získaného lisovaním sa pohybuje v rozmedzí 30 – 36 %, za horúca až 45 %.
Polievková lyžica maku obsahuje toľko vápnika ako deciliter kravského mlieka. Pomáha proti lámavosti nechtov, vydávaniu vlasov, preventívne proti kazivosti zubov a osteoporóze.
(MA)