Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Maku bude ako maku. Podstatná časť pochádza od nás

Makové koláče sa aj ďalej budú piecť s domácim makom. Podstatná časť sa pestuje v našom regióne.

DOLNÝ OHAJ. Tunajšie poľnohospodárske družstvo má v pestovaní potravinárskeho maku približne päťdesiatročnú tradíciu. Tento rok ho vysiali na osemdesiatich hektároch. Očakávajú mimoriadnu úrodu, jej podstatnú časť plánujú predať priamo z dvora.

Zostávajú pri tradičnej plodine

„Odkedy makovinu zaradili medzi omamné látky a pestovatelia potrebujú čoraz viac povolení, na Slovensku klesla výmera z približne 5-6 tisíc hektárov na nejakých sedemsto. Navyše, väčšinou sa pestujú odrody s vysokým obsahom morfínu ako surovina pre výrobcov liečiv.

Hlavným produktom sú makovice - mak je len vedľajší produkt, neveľmi vhodný na konzumáciu,“ hovorí predseda Poľnohospodárskeho družstva Dolný Ohaj Imrich Pétery.

Napriek tomu tunajšie družstvo naďalej zostáva pri potravinárskom maku. Je dosť rizikovou plodinou vyžadujúce skúsenosť pri pestovaní aj spracovaní.

Výnosy sa môžu pohybovať od 200 po 1 200 kilogramov z hektára. Viac mu vyhovuje vlhkejšie a chladnejšie počasie, preto niekedy stačí suchá jar a porast je znehodnotený.

„Vzhľadom na malý podiel maku v oseve na Slovensku sa nejaké veľké výskumy u nás nerobia.

Po skúsenosti sme chodili napríklad do Česka, ktoré bývalo posledných desať rokov stredoeurópskou veľmocou v pestovaní maku. Všetky poznatky sme však museli overiť sami. Nakoniec je z dlhodobého hľadiska mak našou najrentabilnejšou plodinou,“ pokračuje I. Pétery.

mak2_r6405_res.jpg

Foto: Marián Manduch

Očakávajú nadpriemernú úrodu

Ako dodal agronóm PD Dolný Ohaj Vladimír Juhás, v polovičke tohtoročného zberu konštatujú nadpriemerné výnosy maku okolo jednej tony z hektára.

Po dočistení na finálnu úroveň už začali s predajom maku vo vreckách i vreciach priamo z dvora.

„Vlani bola slabá úroda, takmer všetko sme predali tu. Z tohtoročných výnosov si trúfame priamo predať asi tretinu,“ odhaduje V. Juhás.

„Ľudia si zvykli, že u nás dostanú mak čerstvý a čistý – najlepší pre gazdinky, Lebo mak by sa mal používať čerstvo zomletý. Semeno obsahuje minimálne 50 percent oleja, ktorý po zomletí časom oxiduje a zhorkne. Mnoho dnešných gazdiniek však už nemá mlynček a radšej si kúpi mletý mak.“

Makové koláče starých materí z nášho jedálnička teda nezmiznú. A časť z nich bude mať plnku práve z Dolného Ohaja.

MAK

Mak siaty patrí k do čeľade makovitých a do rodu Papaver L., ktorý má vyše sto druhov – ale iba jediný kultúrny druh.

Mak siaty patrí k veľmi starým plodinám. Poznali ho starí Gréci, Rimania, Egypťania, zmieňuje sa o ňom už Homérova Iliada a Odysea. Neskoršie sa mak používal aj na lekárske účely. Pestovanie maku v strednej Európe bolo rozšírené hlavne u slovanských národov.

V historických prameňoch sa uvádza, že v bývalom Uhorsku sa najviac maku pestovalo na Slovensku. V rokoch pred druhou svetovou vojnou bývalé Československo zaujímalo v Európe druhé miesto v pestovaní maku.

Potravinársky mak sa využíva predovšetkým ako pochutina v cukrárstve, pekárstve a domácnostiach. Výťažnosť oleja získaného lisovaním sa pohybuje v rozmedzí 30 – 36 %, za horúca až 45 %.

Polievková lyžica maku obsahuje toľko vápnika ako deciliter kravského mlieka. Pomáha proti lámavosti nechtov, vydávaniu vlasov, preventívne proti kazivosti zubov a osteoporóze.

(MA)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 511
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 952
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 403
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 995
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 831
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 929
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 200
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 717
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 583
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 492
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Kultúrne podujatia sa presúvajú na rok 2021, mesto tak reaguje na epidémiu

Pre pandémiu ochorenia COVID-19 sa viaceré budú konať až na budúci rok, iné sa presunú do online priestoru.

Z januárového otváracieho ceremoniálu Vzdušných Zámkov.

Slovensko s ďalším rekordom: Dvojciferný prírastok pozitívnych aj v okresoch Nové Zámky a Komárno

Na Slovensku vo štvrtok (22. 10.) pribudlo 2581 nakazených novým koronavírusom. Hygienici spravili 13 369 testov.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Zákaz aj pre bojové umenia a športy

Ako to vidí novozámocký tréner Tomáš Bilišič ?

Zľava Ľudovít Klein, Tomáš Bilišič a Nikolas Král.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?