Maku bude ako maku. Podstatná časť pochádza od nás

Makové koláče sa aj ďalej budú piecť s domácim makom. Podstatná časť sa pestuje v našom regióne.

DOLNÝ OHAJ. Tunajšie poľnohospodárske družstvo má v pestovaní potravinárskeho maku približne päťdesiatročnú tradíciu. Tento rok ho vysiali na osemdesiatich hektároch. Očakávajú mimoriadnu úrodu, jej podstatnú časť plánujú predať priamo z dvora.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zostávajú pri tradičnej plodine

„Odkedy makovinu zaradili medzi omamné látky a pestovatelia potrebujú čoraz viac povolení, na Slovensku klesla výmera z približne 5-6 tisíc hektárov na nejakých sedemsto. Navyše, väčšinou sa pestujú odrody s vysokým obsahom morfínu ako surovina pre výrobcov liečiv.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavným produktom sú makovice - mak je len vedľajší produkt, neveľmi vhodný na konzumáciu,“ hovorí predseda Poľnohospodárskeho družstva Dolný Ohaj Imrich Pétery.

Napriek tomu tunajšie družstvo naďalej zostáva pri potravinárskom maku. Je dosť rizikovou plodinou vyžadujúce skúsenosť pri pestovaní aj spracovaní.

Výnosy sa môžu pohybovať od 200 po 1 200 kilogramov z hektára. Viac mu vyhovuje vlhkejšie a chladnejšie počasie, preto niekedy stačí suchá jar a porast je znehodnotený.

„Vzhľadom na malý podiel maku v oseve na Slovensku sa nejaké veľké výskumy u nás nerobia.

Po skúsenosti sme chodili napríklad do Česka, ktoré bývalo posledných desať rokov stredoeurópskou veľmocou v pestovaní maku. Všetky poznatky sme však museli overiť sami. Nakoniec je z dlhodobého hľadiska mak našou najrentabilnejšou plodinou,“ pokračuje I. Pétery.

SkryťVypnúť reklamu

mak2_r6405_res.jpg

Foto: Marián Manduch

Očakávajú nadpriemernú úrodu

Ako dodal agronóm PD Dolný Ohaj Vladimír Juhás, v polovičke tohtoročného zberu konštatujú nadpriemerné výnosy maku okolo jednej tony z hektára.

Po dočistení na finálnu úroveň už začali s predajom maku vo vreckách i vreciach priamo z dvora.

„Vlani bola slabá úroda, takmer všetko sme predali tu. Z tohtoročných výnosov si trúfame priamo predať asi tretinu,“ odhaduje V. Juhás.

„Ľudia si zvykli, že u nás dostanú mak čerstvý a čistý – najlepší pre gazdinky, Lebo mak by sa mal používať čerstvo zomletý. Semeno obsahuje minimálne 50 percent oleja, ktorý po zomletí časom oxiduje a zhorkne. Mnoho dnešných gazdiniek však už nemá mlynček a radšej si kúpi mletý mak.“

Makové koláče starých materí z nášho jedálnička teda nezmiznú. A časť z nich bude mať plnku práve z Dolného Ohaja.

SkryťVypnúť reklamu

MAK

Mak siaty patrí k do čeľade makovitých a do rodu Papaver L., ktorý má vyše sto druhov – ale iba jediný kultúrny druh.

Mak siaty patrí k veľmi starým plodinám. Poznali ho starí Gréci, Rimania, Egypťania, zmieňuje sa o ňom už Homérova Iliada a Odysea. Neskoršie sa mak používal aj na lekárske účely. Pestovanie maku v strednej Európe bolo rozšírené hlavne u slovanských národov.

V historických prameňoch sa uvádza, že v bývalom Uhorsku sa najviac maku pestovalo na Slovensku. V rokoch pred druhou svetovou vojnou bývalé Československo zaujímalo v Európe druhé miesto v pestovaní maku.

Potravinársky mak sa využíva predovšetkým ako pochutina v cukrárstve, pekárstve a domácnostiach. Výťažnosť oleja získaného lisovaním sa pohybuje v rozmedzí 30 – 36 %, za horúca až 45 %.

Polievková lyžica maku obsahuje toľko vápnika ako deciliter kravského mlieka. Pomáha proti lámavosti nechtov, vydávaniu vlasov, preventívne proti kazivosti zubov a osteoporóze.

(MA)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 551
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 835
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 644
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 796
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 276
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 457
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 758
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Ornú pôdu zmenil úrad na ostatnú.


Medzi ocenenými sú aj Euridyka Stankovičová (druhá sprava) a Jana Marenčáková (štvrtá zľava).

Obsadenie školského tímu sa dnes stáva zásadným problémom.


Na premávku sa sťažovali obyvatelia na ulici J.Kráľa.

Na ceste navrhovali osadiť retardéry.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu