STREKOV. Tiché strekovské vinice zažili tretí júlový víkend skutočný nápor. Cestu lemovanú viničom zaplavili stánky vinárov, stoly plné chutných jedál, hudobné pódiá a masy návštevníkov. „Na Strekovský festival vína sa tešíme celý rok. Vína, ktoré ochutnávame si vyberáme cielene. Tešíme sa aj na novošľachtence, ako je napríklad Nitria. Chodíme sem aj kvôli atmosfére a príjemnej spoločnosti,“ vyznali sa návštevníci, manželia Dokupilovci, „tento rok je predovšetkým lepšie počasie. Minulý rok sme sa bavili vynikajúco, no v gumákoch.“ Či predchádza strekovský festival dobrá povesť alebo sa o vysokú účasť postaralo jasné a horúce júlové počasie, nevedno. „Na festival prišlo tento rok okolo desať tisíc ľudí. Oproti minulému roku je to nárast o dvadsať percent,“ neskrýval spokojnosť organizátor festivalu a vinár Tomáš Kasnyik.
Foto: Ivu Varényi
Rizling v pohári, veltlín ako pódium
Okrem „domácich“ vinárov sa na festivale predstavilo aj mnoho zahraničných víno ponúkajúcich hostí. Pri pozornom čítaní tabuliek na vinárskych stánkoch ste mohli objaviť maďarské, české, rumunské, slovinské i rakúske vzorky. „Vyberáme si zaujímavé vinohradnícke oblasti zo zahraničia a podľa toho pozývame vinárov. No predovšetkým ide o Strekov. Chceme, aby ľudia spoznali Strekov, strekovské vinice, strekovských vinárov a miestne vína,“ pokračuje Tomáš Kasnyik. Kvalitu miestnych vín zaručuje proces takzvanej slepej degustácie a pozitívnej a negatívnej selekcie. Už štyri roky degustujú vzorky miestnych vín domáci vinári.
Fotogalériu si môžete pozrieť v rubrike Pressfoto v článku
http://novezamky.sme.sk/c/6883637/strekovsky-festival-vina.html >>
Dvadsať štyri vinárov hodnotilo kvalitu a zostavilo zoznam vín, ktoré sa môžu na festivale prezentovať. Vždy pripravia aj užitočný rebríček desiatich najlepších vín. Čas medzi jednotlivými degustáciami mohli návštevníci festivalu vyplniť ochutnávaním tradičných i menej tradičných špecialít. Napriek širokej ponuke zaujímavých či dokonca exoticky pôsobiacich pokrmov sa festivaloví hostia prevažne sústredili na osvedčenú klasiku „Ľudí je tu vždy veľa a najväčší záujem je stále o klobásu a pečené mäso,“ ozrejmila chute hladných návštevníkov usmiata obsluhujúca slečna v bufete pri hlavnom pódiu. Samotné pódiá s tematickými názvami boli ďalšou novinkou v strekovských viniciach. Jednoduché názvy „malé a veľké javisko“ nahradili tematické javisko Rizling, Veltlín, Frankovka modrá a Dunaj. Mohli ste si teda vybrať hudobné vystúpenie buď podľa účinkujúcich alebo podľa svojej obľúbenej odrody.
Na javiskových doskách sa predstavilo viac ako štyridsať účinkujúcich. Za hlavnú hviezdu Tomáš Kasnyik označil maďarskú kapelu Neoton familia. Ďalšou novinkou v ponuke sprievodných aktivít bol i gazdovský dvor. Vinári amatéri aj tento rok iste ocenili možnosť návštevy somelierskeho stanu. Z davu ľudí sa hosťom podarilo uniknúť prechádzkou po romantickej vinici či návštevou jednej z množstva unikátnych strekovských vínnych pivníc.
Foto: Ivu Varényi
Neisté privítanie a prekrásne kyselinky
„Tento rok sme pozvali dvadsaťosem miestnych a dvadsaťpäť zahraničných vinárov. Myslím si, že sme jednou z najlepších vinárskych oblastí na Slovensku. Vieme dosiahnuť vysokú cukornatosť. Naša pôda dáva hroznu to, čo z neho neskôr robí dobré víno – prekrásne kyselinky a alkohol,“ podobne pochvalne ako T, Kasnyik sa o miestnom kraji a najmä festivale vyjadril maďarský „hosťujúci“ vinár Losonci Bálint:
„Chodíme po rôznych vinárskych festivaloch aj doma v Maďarsku, no tu sa nám páči najviac. Vraciame sa sem, lebo je tu vždy skvelá atmosféra a všetkým evidentne chutí. Priniesli sme si zo sebou asi tridsať až štyridsať litrov vína. Pritom polovicu tvorí biele, ktoré sa vypije cez deň a druhú červené, ktoré u nás návštevníci zase zdegustujú večer a v noci.“ Atmosféra, ktorú si všetci pochvaľovali bola naozaj príjemná. Jediné, čo mohlo mierne zaskočiť slovenských návštevníkov bolo snáď len privítanie. Pri hlavnom vstupe na festival totiž vítal hostí člen organizačného tímu, ktorý vôbec nevedel po slovensky. Napriek tomu, že tento jazykový nedostatok sympaticky kompenzoval maďarčinou, angličtinou či nemčinou, niektorých to mohlo predsa trošku nemilo prekvapiť.
Foto: Ivu Varényi
Prach nebol v programe
„Keď sme pred šiestimi rokmi uvažovali, ako zviditeľniť Strekov, mysleli sme najmä na víno. Tento rok sme predĺžili našu „vínnu cestu“ o tristopäťdesiat metrov a ľudia si tak mohli vychutnať ešte viac rôznorodých vín,“ vymenúva novinky Tomáš Kasnyik. Novozámockí návštevníci sa pri svojom putovaní za dobrým vínom naozaj nemuseli obmedzovať. Medzi Strekovom a Novými Zámkami bola totiž počas celého víkendu zabezpečená kyvadlová doprava. Nik sa tak nemusel obávať, že sa tento rok stane triezvym šoférom a smutným návštevníkom festivalu.
Pre tých, ktorí prišli vlastným autom pripravil všadeprítomný prach nemilé prekvapenie. Parkovacích miest bolo síce dosť, no prachom zasypané autá určite nepotešili hostí festivalu, ktorí sa unavení, no s bohatými zásobami fľašiek vín vracali z viníc.