BÁTOROVÉ KOSIHY. Vzorky vín vyhodnotili 29. apríla v miestnom kultúrnom dome. V sobotu 11. mája sa galaprogramom zavŕšil IX. ročník putovnej súťaže vín Ister-Gránum. Pozitívne ohlasy súťažiacich vinárov aj hostí vyslúžili obci skvelú reputáciu v širokom regióne.
Súťaže sa zúčastnili vinári z 17 maďarských a 23 slovenských obcí a miest mikroregiónu Ister - Granum. Zaregistrovali 406 vzoriek vín, medzinárodná porota udelila spolu 39 zlatých, 153 strieborných, 165 bronzových medailí.
Titul Champion získal Michal Benyó (Kamenica nad Hronom) - odroda Chardonnay), Veľké zlato Ladislav Palik (Želiezovce) – odroda Cabernet sauvignon, slamové víno.
Prácu a úsilie organizátorov pozitívne hodnotilo vedenie Vínneho rádu aj členovia poroty. Zorganizovanie takéhoto podujatia je príkladom súdržnosti, odhodlanosti a vytrvalosti miestnych vinárov. Bez podrobnej znalosti vinárskeho oboru by však nemali šancu na úspech.
Putovnú súťaž vín Vínneho rádu Vinum Ister-Granum Regionis v roku 2014 usporiadajú v Ostrihome.
Víťazi
Zlatú medailu dostali Dr. Ladislav Palik (Želiezovce - Cabernet sauvignon), Chateau Marcos s.r.o (Nové Zámky – Noria, Nitria, Cserszegi fűszeres), Pivnica Bottyán (Bátorové Kosihy – Cabernet sauvignon), Attila Hollósi (Moča – Veltlínske zelené), Balogh a syn (Mužla – Rizling vlašský), Ladislav Kasnyik (Strekov – Rizling vlassky), Michal Benyó (Kamenica nad Hronom – Chardonnay), Tomás Németh (Kamenín - Dievčie hrozno), Zsolt Hollósi (Moča – Rizling vlašský), Zigmund Németh (Štúrovo – Burgundské biele), Pivnica Vinoria (Bátorové Kosihy – Noria, Syrah), MeCaBu s.r.o. (Svodin - Veltlínske zelené), Víno Becse (Mužla – Pinot noir), Pivnica Amícius (Bátorové Kosihy - Veltlínske zelené), Ninkasi s.r.o. (Strekov – Cabernet sauvignon), Víno Szász (Bátorové Kosihy – Cabernet sauvignon, Frankovka modrá), Július Takács (Mužla – Merlot), Attila Bálint (Bátorové Kosihy –Dievčie hrozno), Otto Becse (Kamenín – Pálava), Víno Helen (Neded – Rizling vlašský), Juraj Bóna (Bátorové Kosihy – Dornfelder), Ernest Lajos (Moča – Rizling vlašský), Frantisek Kocsis (Neded – Cabernet sauvignon), Frantisek Szekeres (Strekov – Noria).
Slamové víno
Je zaradené do kategórie vín s prívlastkom na najvyššom stupni.
Vyrába sa z hrozna, ktoré boli pred spracovaním skladované na slame alebo rákosí, alebo boli zavesené vo vetranom priestore po dobu aspoň 3 mesiace a viac. Získaný mušt musí vykazovať minimálne 27 stupňov prírodnej cukornatosti.Pri lisovaní býva cukornatosť od 36°do 50° podľa zdravia hrozna. Od zberu a uloženia hrozna v sýpke sa vykonáva kontrola tohto hrozna a odstraňujú sa bobule alebo aj celé strapce hrozna napadnuté pliesňou alebo hnilobou. Po vylisovaní hrozna nasleduje postupné kvasenie až do dosiahnutia 10 až 12% obj. alkoholu. Následne sa víno školí. Výsledný produkt sa stáča do fliaš až po roku od začiatku školenia. Stáča sa do fliaš 0,2 a 0,35 litra. Korok sa používa prírodný. Po uzavretí fľaše je korok zaliaty voskom s pečaťou.Vlastnosti vína: alkohol býva až 12% objemu, bezcukornatý extrakt cca. 50g na liter, zostatkový cukor 150g na liter a vyššie a kyselina cca. 10g na liter a prchavé kyseliny do 1g na liter. Uvedené vlastnosti predurčujú slamové víno na archiváciu aj 20 rokov.