MARCELOVÁ. Marcelovskej pálenici sa opäť podarilo zabodovať. Na 21. ročníku svetovej súťaže v maďarskom meste Gyula získala každá zo zaslaných vzoriek medailu. Pálenica si odniesla zo súťaže dve zlaté, šesť strieborných a dve bronzové medaile. Pálenka z čiernej ríbezle dokonca získala titul šampióna.
„Veľký úspech sa nám podarilo zožať s pomarančom, mandarínkou a banánom,“ informovala nás someliérka a manažérka pálenice Babina Bakurová s tým, že najlepšie sa predávajú klasické destiláty, no pálenica sa snaží na trh prinášať aj netradičné produkty. Novinky plánuje pálenica priniesť na trh aj tento rok. „Môžem prezradiť, že pripravujeme barikované jabĺčko a slivku. Čoskoro budeme plniť aj odležané destiláty. Rozdiel oproti klasickému je v tom, že sušené a čerstvé ovocie sa zalieva destilátom a necháva sa niekoľko mesiacov vylúhovať,“ dozvedeli sme sa.
Minulý rok chýbal dážď
Základom kvalitného destilátu je kvalitné ovocie a kvalitný kvas. Uplynulá sezóna bola podľa Bakurovej na niektoré druhy ovocia pomerne dobrá, no niektorým druhom ovocia sa príliš nedarilo.
„Problémy sme mali najmä s marhuľou a hruškou. Nemohli sme nakúpiť toľko ovocia koľko by sme chceli. Minulý rok bol veľmi suchý a cukornatosť ovocia bola nízka,“ prezradila Bakurová. Podľa nej si zákazníci na netradičné destiláty postupne zvykajú. Veľmi dôležitá je však osveta a ochutnávky, kde je možnosť porovnať. „Ak mi niekto povie, že je to zaujímavé, sme na dobrej ceste,“ povedala nám s úsmevom manažérka.
Kvalitu v obchode len tak nekúpite
Ľudia na Slovensku sú zvyknutí páliť väčšinou 52 – percentný destilát. Ako nám však prezradila Babina Bakurová, ideálny je 42 – percentý. „Čím viac je v destiláte alkoholu, tým viac sa potláča jeho charakteristická chuť. Nad 50% potlačíte ovocnú vôňu a viac cítiť alkohol. Tým sa dajú skryť aj chyby.“
Problémom je aj to, že v obchodoch sa často nedajú kúpiť destiláty, ale iba liehoviny. „Ľudia nevedia aký je rozdiel v destiláte a liehovine. Alkohol, ktorý kúpite v obchode väčšinou obsahuje iba lieh, vodu a arómu. Z toho vie na druhý deň poriadne rozbolieť hlava. Ak to trochu preženiete s destilátom, niečo podobné nehrozí.“