HURBANOVO. V piatok 5. apríla sa v Hurbanove uskutočnil ôsmy ročník degustácie vín. Podujatia sa zúčastnilo viac ako päťdesiat vinárov s 80 vzorkami vín, 57 bielych a 23 červených. Vinári, ktorí sa podujatia zúčastnili, boli prevažne z Hurbanova, ale prišli aj zo Svätého Petra, Pribety, Imeľa a dokonca aj z Veľkého Kýru.
Najlepšie vína boli už tradične Rizling rýnski a Chardonnay, z červených vín sa darí Alibernetu a Cabernet Savignonu.
„Týmto podujatím chceme dokázať, že v okolitých obciach a v Hurbanove sa stále produkujú veľmi kvalitné vína, ale aj hrozno pre známe vinohradnícke firmy u nás, ale aj v Česku,“ informoval nás Zoltán Šesták.
V rámci programu vystúpil s odbornou prednáškou známy odborník na víno Viliam Zsidek zo Svätého Petra a Otto Krutek z PD Pribeta. Upozornili na dodržanie technológie zberu hrozna a na následnú technológiu výroby vína, na častú stratu kyselín vo víne, ale aj v samotnom hrozne, čo spôsobuje aj stále teplejšia klíma na juhu Slovenska.
Medzi vinárov s najlepšími vínami sa tento rok zaradili: Antonín Paločko, Attila Darázs, Ján Korytiak, Ivan Pastorek, Ernest Vereš, Norbert Danáč a Zoltán Šesták.