NOVÉ ZÁMKY. Viac ako tridsať reštaurácií z celého Slovenska sa zapojilo do Zimného festivalu jedla, ktoré cieľom je podporiť kvalitnú domácu kuchyňu.
Do festivalového výberu sa dostali šéfkuchári špičkových reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2012. Ich úlohou bolo pripraviť jedlá v kategórii špecialita šéfkuchára, chute regiónov a jedlá starých materí.
Za Nové Zámky sa do výberu dostala reštaurácia Baldacci v Chateau Béla.
Otokar Klein rád navštevuje reštauráciu Baldacci . FOTO:(OŠ)
Šéfkuchár reštaurácie Richard Tartot zostavil trojchodové menu. V kategórii chute regiónov zvolil foie gras trio. Jeho špecialitou je entrecôte z jeleňa so zemiakmi s čiernou hľuzovkou a jeruzalemským koláčikom. Zlatým klincom celého menu sú hovädzie líčka s alibernet omáčkou, domácimi tagliatelle a glazovanou zeleninou.
„Už dávno sa na dedinách jedla husacina a kačacina, preto som ako predjedlo zvolil foie gras trio. Kedysi bolo tiež bežné, že sa chovali kravy a všetko z nich sa spotrebovalo. Preto som do degustačného menu vybral aj hovädzie líčka,“ prezradil nám šéfkuchár s tým, že všetky jedlá sú poňaté v modernej interpretácii, keďže reštaurácia sa chce odlíšiť od konkurencie. „Na hosťa vždy pôsobí aj to, ako jedlo vyzerá. Preto si dávam záležať aj na jeho prezentácii,“ dodal.
Trojchodové menu okoštoval aj rodák z Nových zámkov, člen opery Slovenského národného divadla a tenorista Otokar Klein. „Túto reštauráciu veľmi rád navštevujem, keďže jedlo a obsluha tu je na veľmi dobrej úrovni,“ prezradil nám Klein. Dozvedeli sme sa tiež, že sa veľmi rád prechádza v miestnej záhradke, kde sa pestujú všetky bylinky a zelenina, ktoré sa používajú v miestnej kuchyni.
„Keď sa nachádzam mimo domova zažívam omnoho väčší zhon, ale aj napriek tomu sa snažím dbať na to, aby som pravidelne jedol. Najradšej mám japonskú kuchyňu, čo je pre našinca možno prekvapujúce. Som veľký gurmán a preto sa snažím niekedy uvariť aj doma,“ dodal známy operný spevák.