Zámčania slávili sviatok tekvice a klobásy

Polovicu námestia zakryl stan, druhú polovicu zaplnili jarmočníci. Aj počasie hralo s organizátormi, Prvý deň s mestom spolupracovalo občianske združenie Kultúrkorzo, druhý deň Csemadok.

Aj takto sa robia klobásky.Aj takto sa robia klobásky. (Zdroj: JURAJ HORVÁTH)

NOVÉ ZÁMKY. Už v piatok popoludní sa na námestí zhromažďovali davy ľudí. Štrnásť základných a materských škôl pripravilo tekvicové výstavy a tvorivé dielne.

Podľa vyjadrenia poroty boli expozície pripravené podstatne nápaditejšie a precíznejšie ako vlani. Hodnotila sa nielen vizáž, ale aj podiel detských prác. Z tekvíc sme tu videli vystavené vlastne úplne všetko – od zvierat a figúrok až po svetlonosov, ktoré večer defilovali v „strašidelnom“ sprievode. Stánky strážili duchovia a bosorky neživé aj ozajstné – dokonca v takmer autentických odevoch, ktoré sa nosili ešte v časoch priadok a ľudových rozprávok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Tieto som vytiahla zo šatníka mojej babičky z Hulu, ktorá mala pred týždňom 92 rokov a bežne ich používa. Má sviatočné, do kostola, na pohreby aj na bežné nosenie. Iba si už nenavlieka toľko sukní, lebo tieto zimné sú hrubé a poriadne ťažké. Teší sa, že jej občas niečo prevetrám. Ale túto zásteru si vždy musím vypýtať, lebo je jej najobľúbenejšia,“ prezradila nám „bosorka“ Zuzana Petíková z expozície Základnej školy na Nábrežnej ulici.

Sestrička z archívu

Vlani sa konala súťaž figurín, tento rok ich organizátori nahradili živými sochami. „Vidieť ich aj v iných mestách, vypísali sme teda súťaž aj u nás. Som zvedavý. Netuším, ako budú vyzerať ani kde budú stáť. Sami sa rozhodnú, kam sa medzi ľudí postavia,“ povedal organizátor z OZ Kultúrkorzo Peter Kis.

SkryťVypnúť reklamu

„Ešte som sa takej akcie nezúčastnila, ale chcela som vyskúšať, ako je byť živou sochou,“ povedala nám neskoršia víťazka tejto súťaže Katarína Drešková. Študentku nitrianskej poľnohospodárskej univerzity inšpirovalo povolanie jej mamy, ktorá si tridsať rokov obliekala rovnošatu zdravotnej sestry.

Fotogalériu z Klobásového festivalu si môžete pozrieť tu:

Pozrite si fotogalériu

Živé sochy si môžete pozrieť vo fotogalérii tu:

Pozrite si fotogalériu

Deň tekvíc si môžete pozrieť tu:

Pozrite si fotogalériu

„Dnes sa už nosia modernejšie uniformy aj topánky – tento model je už vlastne z archívu,“ skonštatovali pre MY. Naaranžovať živú sochu trvalo asi polhodinu, na podstavci stála s malou prestávkou tri hodiny.

„Ľuďom sa to páčilo. Niektoré deti sa spočiatku báli, ale nakoniec sa so mnou fotili. Je to dobrý nápad, ľuďom sa páčil a vyskúšala by som si ho aj nabudúce,“ uzavrela Katarína.

SkryťVypnúť reklamu

Spomienka na spoluzakladateľa

Prvý ročník novozámockého klobásového festivalu sa konal na jeseň 2005 ešte v okolí vtedajšieho Centra kultúry Nábrežie. Inšpiráciou bol veľký klobásový festival v Békešskej Čabe.

Za „duchovných otcov“ Klobfestu považujú novozámockého nestora Csemadoku Eleméra Záhorského a „Uhrin Zoli báčiho“ z Čaby. Ten však do Nových Zámkov viac nepríde. Jeho pamiatku si uctili bezprostredne pred oficiálnym otvorením Klobfestu 2012.

Potom sa už hlavne zabávalo a súťažilo. Prihlásilo sa 44 družstiev z Maďarska, Česka, Slovinska a viacerých regiónov Slovenska. Po prvýkrát boli medzi nimi hasiči z Brezna, ktorí sa o podujatí dozvedeli od Novozámčanov na „klobásovom veľtrhu“ v Békešskej Čabe. Dokonca ochotne prezradili recept na hasičskú klobásu.

„Najlepšia je tá, ktorá chutí. Všetci do nej určite dávajú papriku cesnak korenie, soľ, niekto aj rascu a cukor, lebo ten reaguje so soľou a drží vlhkosť. Robíme klasiku, ale niekedy „zo dva kilko“ necháme, pridáme kápiu, vajíčka, cibuľu, hrášok a kukuricu. To je taká veselá ozdobná klobása,“ hovorí hasič Tomáč Kubuš z Brezna.

Päťčlenná porota hodnotila vzhľad a chuťové parametre, diváci hlasovali o najatraktívnejšie upravené pracovisko. Aj tento rok sa špeciálne družstvo rekordérov pokúsilo prekonať vlaňajší výkon v dĺžke klobásy.

Zdroj chutných klobások. FOTO: Miroslav Antoni

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  2. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  3. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  7. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 267
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 601
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 9 055
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 089
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 360
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 167
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 107
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 655
  1. Ivan Lazor: Ako som si na dovolenku v Grécku pribalil stoikov (a prežil to v pokoji)
  2. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  3. Jaroslav Liptak: Win/Win vs. Win/Lose: Ako sme boli naučení súperiť namiesto spolupracovať
  4. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  5. Zuzana Kučminová: Nie sme generácia zlyhania
  6. Ľuboš Vodička: Prievaly, kostol za hradbami
  7. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  8. Jan Pražák: Jak jsem doplatil na svůj stud
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 351
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 22 092
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 18 409
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 7 545
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 937
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 202
  7. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 5 852
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 822
  1. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  2. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  3. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  4. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  6. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  7. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  8. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

V diskusii rozoberieme, v ktorých krajinách západného Balkánu a Východného susedstva realizujú slovenské organizácie svoje projekty.


Veľké dodávky v priemere stoja necelých 12-tisíc eur a majú 11 rokov.


Zľava Viera Legerská, Anna Plassant Muríňová, Veronika Macsai a Marián Cehelník.

Rozvojová spolupráca a humanitárna pomoc Slovenska nielen zlepšuje životy zraniteľných komunít vo svete, ale učí Slovákov solidarite, globálnemu mysleniu a zodpovednosti za budúcnosť.


Dotyčný nevedel povedať, prečo strieľal.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu