NOVÉ ZÁMKY. Recepty na zdravé jedlá nachádzali na internete, dočítali sa v kuchárskych knihách, ale niektorí zalovili aj v rodinných archívoch.
Recept od babky
„Recept na zeleninový šalát mám od mojej babky, traduje sa z generácie na generáciu. Ako ho naučili mňa, chcem ho v budúcnosti naučiť aj svoju dcéru. Je nielen zdravý, ale najmä chutný. Dokonca chutí aj môjmu priateľovi - a on teda zeleninu nemá rád,“ povedala nám študentka tretieho ročníka.
O tom, že jedlo musí nielen dobre chutiť, ale aj vyzerať, presvedčili žiaci odborov zameraných na obchod a podnikanie. Využili svoje praktické zručnosti pri vytváraní nápaditých prezentácií z plodov záhrad.
Až do luxusných hotelov
Atraktívne, žiadané a dobre platené je ozdobné vyrezávanie do ovocia a zeleniny, tzv. carving fruit. Žiaci SOŠ hotelových služieb a obchodu sa ho naučia počas štúdia na kurzoch. Z tekvíc vyčarovali nádherné kytice, aké máte možnosť vidieť na zahraničných dovolenkách v luxusných hoteloch.
Deň zdravej výživy. Foto: Kristián Kovács
Okrem toho boli súčasťou programu súťaže o najväčšie jablko, najchutnejší ovocný a zeleninový šalát, najlepšiu štrúdľu. najkrajšiu slávnostnú tabuľu na tému Plody zeme a Zdravá výživa, najkrajšie upravenú tekvicug.
Vystavili na ambasáde
Najkrajšie exponáty z prezentácie Plody zeme mohli obdivovať aj na Veľvyslanectve Slovinskej republiky v Bratislave. Novozámčania už niekoľko rokov udržujú partnerské vzťahy so strednou školou podobného zamerania v Radenci. Spolupráca prispeje k vzájomnému obohateniu štúdia žiakov oboch škôl o teoretické i praktické skúsenosti v oblasti hotelierstva i gastronómie.
Autor: Kristián Kovács