Streda, 12. december, 2018 | Meniny má Otília

Vo svete nájdu Novozámčana podľa šupiek na ulici

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

Novozámocká špecialita.(Zdroj: JURAJ HORVÁTH)

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

NOVÉ ZÁMKY. Hovorieva sa, že „keď niekde vo svete natrafíš na ulici na rozsypané tekvicové šupky od jadierok, hľadaj Novozámčana".

Aj nebohý Lajos Luszica, uznávaný maliar a karikaturista z Nových Zámkov podľa svojich známych vždy vravieval, že sa o tom niekoľkokrát osobne presvedčil.

Tekvicové jadierka, po maďarsky „tökmag" sa k histórii nášho kedysi agrárneho mesta a okolitých dedín pevne viažu, a tak miestnych dodnes nenazvú inak ako posmešne, „Tekmagošmi".

Doma, v kine aj pred kostolom

Pôvod prezývky siaha až ku gazdovským a roľníckym rodinám, ktoré chovali hospodárske zvieratá. „Na poliach pestovali vo veľkom okrem rôznych obilnín aj tekvice ako rastlinnú krmovinu. Na jeseň nimi kŕmili zvieratá, no jadierka z nich povyberali a postupne ich piekli," vraví regionálny historik Alexander Strba.

Spomína, že jadierka v období zberu tekvíc lúskalo celé mesto.

„V kine pri premietaní filmov, na Korze po tradičných prechádzkach či pred kostolom ležali na zemi hrubé vrstvy vylúskaných jadierok. Vtedajší zametači ulíc mali denne čo robiť."

Helena Gudmonová, riaditeľka Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch dopĺňa, že v meste sa na pečenie a predaj „tekmagov" špecializovali aj niektoré rodiny.

„Mali špeciálne plechy na pečenie jadierok, ktoré potom predávali na trhu, na ulici, pri domoch, ale aj z okna. Tie pomocou hliníkových decových odmeriek sypali priamo do vreciek kabátu alebo nohavíc."

Plechy rodín vyhradené na pečenie jadierok možno dodnes nájsť v zbierkovom fonde múzea.

jadra1.jpg

Na tradičnom novozámockom jarmoku jadierka nesmú chýbať. Foto. Juraj Horváth

Po Trnavu lúskať, od Trnavy lúpať

Zatiaľ, čo našinci lúskanie jadierok považujú za samozrejmosť, zvyšok Slovenska sa len nechápavo pýta.

„Spolužiaci zo stredného a východného Slovenska na mňa pozerali ako na zjavenie, čo robím, aké zvuky pri tom vydávam, a čo to vôbec s tým jazykom stále vyťahujem," smeje sa Ladislav, Novozámčan, ktorý študuje na vysokej škole v Bratislave.

Dodáva, že pražené tekvicové jadierka videli prvýkrát práve u neho, a keď ich spolužiakom prinesie, nevedia sa dojesť. „Na jeseň ich nosím do školy na kilá," dodáva.

Pracujúci Novozámčan Roman tiež rád spomína na študentské časy s jadierkami.

„Na internáte vedeli lúskať iba po Trnavu, ďalej ich už iba lúpali. Vždy sa na nás s obdivom pozerali, ako to vôbec dokážeme.

Tí lúskať nevedeli, a niektorých sme to ani za celé štúdium nevedeli naučiť," hovorí.

Rodinné tajomstvo

Upiecť dobré jadierka však vôbec nie je tak ľahké, ako by sa mohlo zdať. Musia byť primerane osolené, ani surové, ani prepečené, veľké a tučné.

Tieto požiadavky zvládajú mávnutím ruky niektorí starí jadierkari z okolia, ktorí ich predávajú tradične po jarmokoch a futbalových zápasoch.

Recept na ich prípravu však neprezradí ani jeden z nich, považujú ho za rodinné tajomstvo. „Jadierka ma učil piecť otec a jeho to naučil zase môj dedko. Základ prípravy je vždy rovnaký, dobou to však trocha inovujeme," vysvetľuje jadierkar Anton, ukazujúc na paprikové, bylinkové, omastené alebo už olúpané jadierka.

„Hŕstka olúpaných je iba pre deti, dospelí kupujú v šupke, veď každý predsa vie, že tu ide o ten moment lúskania a dobre osolenú či ochutenú šupku. Nie o samotné jadro," dodáva.

Prelúskaním k zdraviu

Tekvicové semienka však nejdú na odbyt iba ako slaná pochutina. V novozámockom obchode biopotravín a zdravej výživy prejavujú zákazníci veľký záujem aj o pastu z tekvicových semien, tekvicový olej ale aj kozmetiku z tekvicových jadier.

„Konzumácia tekvicových jadierok priaznivo pôsobí pri problémoch s prostatou, močovým mechúrom alebo v prevencii na srdcovocievne ochorenia. Tekvicový olej s aktívnym organickým jódom účinne pôsobí pri ochoreniach funkcie štítnej žľazy, a ako kozmetika vo forme oleja pomáha rastu a spevneniu nechtov, či podporuje pružnosť a regeneráciu kože," vysvetľuje majiteľka bioobchodu Adriana Poláková.

Upozorňuje, že na konzumáciu sú vhodné menej upražené až surové semienka bez šupky, ktorá vo veľkom množstve spôsobuje tráviace ťažkosti. Nerozumné je podľa Polákovej aj nadmerná konzumácia jadierok, jedáka môže rozbolieť brucho alebo ho nafukovať.

„Odporúčam 25 až 50 gramov za deň, alebo za hrsť nesolených a surových semienok dvakrát denne," dodáva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  2. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  3. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  5. Move in immediately, if you feel like it
  6. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 21 032
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 909
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 295
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 8 046
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 848
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 158
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 746
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 825
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 693
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 5 468

Hlavné správy z MY Nové Zámky

Vo vode sú fekálne baktérie, nesmú ju používať ani na varenie

Ľudia zo znečistenia podzemných vôd podozrievajú veľkochov ošípaných.

Štart so zmenou na trénerskom poste

Petra Sporného vystriedal Marek Bozsóky.

Jasné víťazstvu Štartu doma nad Modrou

Novozámčania sa po výprasku od Žochárov potrebovali chytiť.

Ľudia darovali viac ako tonu potravín

Dary núdznym rozdelia v sociálnej výdajni SoVa.

Najlepšie dievčatá sú z Topoľčian a chlapci z Nitry

Chlapci z Novozámockej hotelovky strieborní.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najskôr žobrú po Martine, no domov odchádzajú na audine

​​​​​​​Zaujímavý záznam sa podarilo zachytiť mestským kamerám po tom, ako ľudia policajtom nahlásili podozrivých žobrákov v centre Martina.

Svrčinovec je neprejazdný, krížia sa tam kamióny

Kysuce ochromila snehová nádielka. Svrčinovec je neprejazdný, kamióny sa krížia aj na Bumbálke a Semeteši.

Tragická nehoda. Vo Svätom Jure zahynul mladý chodec

Policajti Okresného dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva PZ v Pezinku vyšetrujú príčiny a okolnosti, ktoré predchádzali dopravnej nehode zo dňa 11. decembra v katastri obce Svätý Jur.

Vybrali SME

Už ste čítali?