Vo svete nájdu Novozámčana podľa šupiek na ulici

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

Novozámocká špecialita.Novozámocká špecialita. (Zdroj: JURAJ HORVÁTH)

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

NOVÉ ZÁMKY. Hovorieva sa, že „keď niekde vo svete natrafíš na ulici na rozsypané tekvicové šupky od jadierok, hľadaj Novozámčana".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj nebohý Lajos Luszica, uznávaný maliar a karikaturista z Nových Zámkov podľa svojich známych vždy vravieval, že sa o tom niekoľkokrát osobne presvedčil.

Tekvicové jadierka, po maďarsky „tökmag" sa k histórii nášho kedysi agrárneho mesta a okolitých dedín pevne viažu, a tak miestnych dodnes nenazvú inak ako posmešne, „Tekmagošmi".

SkryťVypnúť reklamu

Doma, v kine aj pred kostolom

Pôvod prezývky siaha až ku gazdovským a roľníckym rodinám, ktoré chovali hospodárske zvieratá. „Na poliach pestovali vo veľkom okrem rôznych obilnín aj tekvice ako rastlinnú krmovinu. Na jeseň nimi kŕmili zvieratá, no jadierka z nich povyberali a postupne ich piekli," vraví regionálny historik Alexander Strba.

Spomína, že jadierka v období zberu tekvíc lúskalo celé mesto.

„V kine pri premietaní filmov, na Korze po tradičných prechádzkach či pred kostolom ležali na zemi hrubé vrstvy vylúskaných jadierok. Vtedajší zametači ulíc mali denne čo robiť."

Helena Gudmonová, riaditeľka Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch dopĺňa, že v meste sa na pečenie a predaj „tekmagov" špecializovali aj niektoré rodiny.

SkryťVypnúť reklamu

„Mali špeciálne plechy na pečenie jadierok, ktoré potom predávali na trhu, na ulici, pri domoch, ale aj z okna. Tie pomocou hliníkových decových odmeriek sypali priamo do vreciek kabátu alebo nohavíc."

Plechy rodín vyhradené na pečenie jadierok možno dodnes nájsť v zbierkovom fonde múzea.

jadra1.jpg

Na tradičnom novozámockom jarmoku jadierka nesmú chýbať. Foto. Juraj Horváth

Po Trnavu lúskať, od Trnavy lúpať

Zatiaľ, čo našinci lúskanie jadierok považujú za samozrejmosť, zvyšok Slovenska sa len nechápavo pýta.

„Spolužiaci zo stredného a východného Slovenska na mňa pozerali ako na zjavenie, čo robím, aké zvuky pri tom vydávam, a čo to vôbec s tým jazykom stále vyťahujem," smeje sa Ladislav, Novozámčan, ktorý študuje na vysokej škole v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že pražené tekvicové jadierka videli prvýkrát práve u neho, a keď ich spolužiakom prinesie, nevedia sa dojesť. „Na jeseň ich nosím do školy na kilá," dodáva.

Pracujúci Novozámčan Roman tiež rád spomína na študentské časy s jadierkami.

„Na internáte vedeli lúskať iba po Trnavu, ďalej ich už iba lúpali. Vždy sa na nás s obdivom pozerali, ako to vôbec dokážeme.

Tí lúskať nevedeli, a niektorých sme to ani za celé štúdium nevedeli naučiť," hovorí.

Rodinné tajomstvo

Upiecť dobré jadierka však vôbec nie je tak ľahké, ako by sa mohlo zdať. Musia byť primerane osolené, ani surové, ani prepečené, veľké a tučné.

Tieto požiadavky zvládajú mávnutím ruky niektorí starí jadierkari z okolia, ktorí ich predávajú tradične po jarmokoch a futbalových zápasoch.

Recept na ich prípravu však neprezradí ani jeden z nich, považujú ho za rodinné tajomstvo. „Jadierka ma učil piecť otec a jeho to naučil zase môj dedko. Základ prípravy je vždy rovnaký, dobou to však trocha inovujeme," vysvetľuje jadierkar Anton, ukazujúc na paprikové, bylinkové, omastené alebo už olúpané jadierka.

„Hŕstka olúpaných je iba pre deti, dospelí kupujú v šupke, veď každý predsa vie, že tu ide o ten moment lúskania a dobre osolenú či ochutenú šupku. Nie o samotné jadro," dodáva.

Prelúskaním k zdraviu

Tekvicové semienka však nejdú na odbyt iba ako slaná pochutina. V novozámockom obchode biopotravín a zdravej výživy prejavujú zákazníci veľký záujem aj o pastu z tekvicových semien, tekvicový olej ale aj kozmetiku z tekvicových jadier.

„Konzumácia tekvicových jadierok priaznivo pôsobí pri problémoch s prostatou, močovým mechúrom alebo v prevencii na srdcovocievne ochorenia. Tekvicový olej s aktívnym organickým jódom účinne pôsobí pri ochoreniach funkcie štítnej žľazy, a ako kozmetika vo forme oleja pomáha rastu a spevneniu nechtov, či podporuje pružnosť a regeneráciu kože," vysvetľuje majiteľka bioobchodu Adriana Poláková.

Upozorňuje, že na konzumáciu sú vhodné menej upražené až surové semienka bez šupky, ktorá vo veľkom množstve spôsobuje tráviace ťažkosti. Nerozumné je podľa Polákovej aj nadmerná konzumácia jadierok, jedáka môže rozbolieť brucho alebo ho nafukovať.

„Odporúčam 25 až 50 gramov za deň, alebo za hrsť nesolených a surových semienok dvakrát denne," dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  6. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  7. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  8. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  5. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  8. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 851
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 6 653
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 982
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 817
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 355
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 234
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 307
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 1 939
  1. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie
  2. Igor Vojtek: Vplyv generatívnej umelej inteligencie na životné prostredie - prvá časť
  3. Alena Novotná: Kde je Úrad komisára pre deti, keď sa toto deje?
  4. Tomáš Kuvik: Hovorte jazykom svojho poslucháča, nie jazykom svojho ega
  5. Juraj Sališ: Od Babiša k Turkovi od Turka k Batrošovi
  6. Miroslav Daniš: Quo vadis KST (Klub slovenských turistov) ?
  7. Irena Šimuneková: Liptovská Mara – dediny, ktoré pohltila voda
  8. Štefan Šturdzík: Falošnosť je " pomôcka " politikov na uskutočnenie " svojích plánov ".
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 274
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 621
  3. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 8 890
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 289
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 044
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 561
  7. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 6 469
  8. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 6 381
  1. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  3. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  4. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  6. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  7. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  8. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Ilustračné foto.

V okrese je už šesť epidémií.


Ilustračná fotografia.

V krátkom slede ide o druhý podobný prípad.


V Trenčíne sa začína symbolické odpočítavanie posledných 10 týždňov do roku 2026, keď sa mesto stane Európskym hlavným mestom kultúry.


Auto Becchi patrí už dlhé roky medzi podporovateľov športových organizácií.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu