Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Vo svete nájdu Novozámčana podľa šupiek na ulici

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

Novozámocká špecialita.Novozámocká špecialita. (Zdroj: JURAJ HORVÁTH)

Tekvicové jadierka majú v meste dlhú tradíciu, Novozámčania ich učia lúskať aj zvyšok Slovenska.

NOVÉ ZÁMKY. Hovorieva sa, že „keď niekde vo svete natrafíš na ulici na rozsypané tekvicové šupky od jadierok, hľadaj Novozámčana".

Aj nebohý Lajos Luszica, uznávaný maliar a karikaturista z Nových Zámkov podľa svojich známych vždy vravieval, že sa o tom niekoľkokrát osobne presvedčil.

Tekvicové jadierka, po maďarsky „tökmag" sa k histórii nášho kedysi agrárneho mesta a okolitých dedín pevne viažu, a tak miestnych dodnes nenazvú inak ako posmešne, „Tekmagošmi".

Skryť Vypnúť reklamu

Doma, v kine aj pred kostolom

Pôvod prezývky siaha až ku gazdovským a roľníckym rodinám, ktoré chovali hospodárske zvieratá. „Na poliach pestovali vo veľkom okrem rôznych obilnín aj tekvice ako rastlinnú krmovinu. Na jeseň nimi kŕmili zvieratá, no jadierka z nich povyberali a postupne ich piekli," vraví regionálny historik Alexander Strba.

Spomína, že jadierka v období zberu tekvíc lúskalo celé mesto.

„V kine pri premietaní filmov, na Korze po tradičných prechádzkach či pred kostolom ležali na zemi hrubé vrstvy vylúskaných jadierok. Vtedajší zametači ulíc mali denne čo robiť."

Helena Gudmonová, riaditeľka Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch dopĺňa, že v meste sa na pečenie a predaj „tekmagov" špecializovali aj niektoré rodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mali špeciálne plechy na pečenie jadierok, ktoré potom predávali na trhu, na ulici, pri domoch, ale aj z okna. Tie pomocou hliníkových decových odmeriek sypali priamo do vreciek kabátu alebo nohavíc."

Plechy rodín vyhradené na pečenie jadierok možno dodnes nájsť v zbierkovom fonde múzea.

jadra1.jpg

Na tradičnom novozámockom jarmoku jadierka nesmú chýbať. Foto. Juraj Horváth

Po Trnavu lúskať, od Trnavy lúpať

Zatiaľ, čo našinci lúskanie jadierok považujú za samozrejmosť, zvyšok Slovenska sa len nechápavo pýta.

„Spolužiaci zo stredného a východného Slovenska na mňa pozerali ako na zjavenie, čo robím, aké zvuky pri tom vydávam, a čo to vôbec s tým jazykom stále vyťahujem," smeje sa Ladislav, Novozámčan, ktorý študuje na vysokej škole v Bratislave.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodáva, že pražené tekvicové jadierka videli prvýkrát práve u neho, a keď ich spolužiakom prinesie, nevedia sa dojesť. „Na jeseň ich nosím do školy na kilá," dodáva.

Pracujúci Novozámčan Roman tiež rád spomína na študentské časy s jadierkami.

„Na internáte vedeli lúskať iba po Trnavu, ďalej ich už iba lúpali. Vždy sa na nás s obdivom pozerali, ako to vôbec dokážeme.

Tí lúskať nevedeli, a niektorých sme to ani za celé štúdium nevedeli naučiť," hovorí.

Rodinné tajomstvo

Upiecť dobré jadierka však vôbec nie je tak ľahké, ako by sa mohlo zdať. Musia byť primerane osolené, ani surové, ani prepečené, veľké a tučné.

Tieto požiadavky zvládajú mávnutím ruky niektorí starí jadierkari z okolia, ktorí ich predávajú tradične po jarmokoch a futbalových zápasoch.

Recept na ich prípravu však neprezradí ani jeden z nich, považujú ho za rodinné tajomstvo. „Jadierka ma učil piecť otec a jeho to naučil zase môj dedko. Základ prípravy je vždy rovnaký, dobou to však trocha inovujeme," vysvetľuje jadierkar Anton, ukazujúc na paprikové, bylinkové, omastené alebo už olúpané jadierka.

„Hŕstka olúpaných je iba pre deti, dospelí kupujú v šupke, veď každý predsa vie, že tu ide o ten moment lúskania a dobre osolenú či ochutenú šupku. Nie o samotné jadro," dodáva.

Prelúskaním k zdraviu

Tekvicové semienka však nejdú na odbyt iba ako slaná pochutina. V novozámockom obchode biopotravín a zdravej výživy prejavujú zákazníci veľký záujem aj o pastu z tekvicových semien, tekvicový olej ale aj kozmetiku z tekvicových jadier.

„Konzumácia tekvicových jadierok priaznivo pôsobí pri problémoch s prostatou, močovým mechúrom alebo v prevencii na srdcovocievne ochorenia. Tekvicový olej s aktívnym organickým jódom účinne pôsobí pri ochoreniach funkcie štítnej žľazy, a ako kozmetika vo forme oleja pomáha rastu a spevneniu nechtov, či podporuje pružnosť a regeneráciu kože," vysvetľuje majiteľka bioobchodu Adriana Poláková.

Upozorňuje, že na konzumáciu sú vhodné menej upražené až surové semienka bez šupky, ktorá vo veľkom množstve spôsobuje tráviace ťažkosti. Nerozumné je podľa Polákovej aj nadmerná konzumácia jadierok, jedáka môže rozbolieť brucho alebo ho nafukovať.

„Odporúčam 25 až 50 gramov za deň, alebo za hrsť nesolených a surových semienok dvakrát denne," dodáva.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Znalec slovenského brandy
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 898
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 713
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 585
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 211
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 741
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 505
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 503
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 349
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 073
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 873

Blogy SME

  1. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  2. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  3. Anna Milanová: Strom a Klíma ťa potrebuje... 2021
  4. Denis Jánošík: Nevidiaci a slabozraký
  5. Katarína Tóthová: Objatie a jeho sila
  6. Marián Kozák: Anton Benča - životný príbeh
  7. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju!
  8. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 693
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 152
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 156
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 518
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 380
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 889
  7. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 880
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 734
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Nenechajte si ujsť ďalší diel LIVE diskusie na tému zelenej energie s fundovanými hosťami už v utorok 28. septembra o 11:00 hod.


24. sep

Polícia v Komárne žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestných 44-ročných bratoch.


TASR 24. sep

Keď sa v zime cítite na začiatku behu z pohľadu teploty pohodlne, budete mať problém! Konštatoval v našom podcaste odborník na behanie Rastislav Magna z Intersportu.


24. sep
Ilustračné foto

Zápasy, ktoré môžete počas víkendu v regióne navštíviť.


24. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obeť mala len 27 rokov.


20 h

Dieťa spadlo do odpadovej šachty.


SITA 14 h

V lokalite nejde o prvý prípad stretnutia s medveďom.


TASR 26. aug

Pekné góly, bitka, rachot v aréne a dvojnásobná ďakovačka po skalpe nadupaných Košíc. Extraliga s fanúšikmi je späť!


25. sep

Blogy SME

  1. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  2. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  3. Anna Milanová: Strom a Klíma ťa potrebuje... 2021
  4. Denis Jánošík: Nevidiaci a slabozraký
  5. Katarína Tóthová: Objatie a jeho sila
  6. Marián Kozák: Anton Benča - životný príbeh
  7. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju!
  8. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 693
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 152
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 156
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 518
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 380
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 889
  7. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 880
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 734
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu