ŠURANY. Jedným z mála tamojších vinohradníkov, ktorý absolvoval aj senzorické skúšky degustátora, je Milan Hamala.
Od zeleniny k hroznu
Povolaním policajt sa v rodičovskej záhrade dostal najskôr k zelenine a neskôr ovocným stromom. Až posedenia v kamarátovej pivničke ho priviedli k výrobe vína.
„Najskôr som hrozno kupoval, ale chcel som dorábať vlastné víno. Začal som s 350 koreňmi na Novom Svete, v roku 2009 som na Várade kúpil dva rady v plnej rodivosti a teraz v januári dva ďalšie rady na novú výsadbu,“ povedal pre MY.
„Mám okolo 900 koreňov, z toho polovičku rodivých. Dorábam klasický vlasšký rizling, veltlínske zelené, z novej výsadby Devín, kabernet a rýnsky rizling. Na Várade som nechal aj pár koreňov leánky, ktoré majú vyše tridsať rokov.“
V Nitrianskom Hrádku boli pôvodne družstevné vinohrady. Časť z nich sa zmenila na polia, časť je poľovníckym revírom. Hrozno tu pestuje len niekoľko desiatok vinohradníkov.
Vinohrad dýcha aj plače
„Posledné roky sa vinohrady obnovujú - aj keď nie s produkčným či finančným zámerom. Pri malých rozmeroch a súčasných cenách to môže byť napriek namáhavej robote len záľubou. Mám psychicky náročné povolanie, preto sa teším, keď vypadnem, porobím a potom len sadnem a počúvam, ako vinohrad dýcha. A niekedy aj plače,“ pokračuje Hamala.
Uplynulé dva roky boli veľmi zlé. V roku 2010 sa nejaký čas vôbec nedalo dostať k vinohradom pre záplavy, po ktorých prišli hubové choroby. Rok nato ich poškodili májové mrazy a ľadovec. Možno aj preto sa z pôvodnej výmery obrába len asi štvrtina.
Vinohradníci zatiaľ fungujú v rámci šurianskej organizácie záhradkárov. M. Hamala je jedným z mladších pestovateľov hrozna a jedným z mála, ktorý si v Bratislave urobil senzorické skúšky degustátora.
Vybraný posudzovateľ
„Zo záhradkárskej organizácie sme sa chystali viacerí, nakoniec som šiel sám. Skúšky boli zamerané na hodnotenie a porovnávanie viacerých vzoriek vína, chutí a variácií. Dosiahol som základný stupeň Vybraného posudzovateľa,“ prezrádza M. Hamala.
V Mani, Vrábľoch a okolí je určite podstatne viac odborníkov, ktorí chodia degustovať vzorky hlavne na výstavy. Šurany nie sú klasickým vinohradníckym rajónom. Napriek tomu tu založili tradíciu Požitavskej výstavy vín, ktorá mala doteraz tri úspešné ročníky.
Šurany majú výstavu
"Garantom premiérového ročníka bol Peter Porubský z Michala nad Žitavou. Patrí mu vďaka za to, že postavil latku, od ktorej sme sa odrazili.
Dušou aj telom doterajších ročníkov je Peter Malík. Má kontakty a skúsenosti, bez ktorých by výstava nemala taký rozsah ani úroveň. Tretí ročník mal doteraz najvyššiu odozvu. Veľmi dobre s nami spolupracuje mesto a, samozrejme, sponzori,
Už teraz začíname pracovať na štvrtom ročníku Požitavskej výstavy vín,“ uzavrel Hamala.