Slováci pijú ešte stále radšej prach ako platidlo z provincie

Čajová kultúra tu nie je rozšírená, môže vraj za to socializmus a kultúrny blok. Mladí čajomili sa snažia o nápravu, po krajine prezentujú čaj a poukazujú na rozdiely v kvalite.

Čajová súprava je vec zarytých čajíčkarov, pokojne si ho môžete zaliať aj v hrnčeku.Čajová súprava je vec zarytých čajíčkarov, pokojne si ho môžete zaliať aj v hrnčeku. (Zdroj: Miroslav Antoni)


NOVÉ ZÁMKY. Lásku k čaju majú v názve, no ak by ste im ho zaliali z vrecúška, môžete sa otočiť na päte. Čaju robia po krajine osvetu a svojimi znalosťami nezaostávajú za odborníkmi v tejto oblasti. Už trojročný krúžok Čajomilov z novozámockej hotelovej akadémie je jediné stredoškolské zoskupenie tohto druhu na Slovensku a ich deväť členov si účinky čaju nevie vynachváliť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Propagácia tohto nápoja ich finančne neruinuje, inventáre čajov, čajové súpravy a výlety po čajovniach im hradí škola z príspevku od ministerstva školstva.

SkryťVypnúť reklamu

Na súťažiach kávy

Čaj nečajom

  • za čaj označujeme iba nálev z rastliny čínskeho čajovníka, Camellia sinensis, napríklad biele, zelené a čierne čaje

  • bylinkové liečivé nálevy správne nazývame čajovými nápojmi

  • spoločné označenie vzniklo z rovnakého spôsobu prípravy

V príprave čaju nesúťažia tak ako ich spolužiaci v príprave kávy, vravia, že je to nemožné.

„Tá je iba jedna, čaj sa zaleje cez sitko a lúhuje, nie je to ako pri káve, kde sa súťaží v rýchlosti prípravy, jej efektnosti a chuti. S prípravou čaju a jeho pití je spojený rituál, duchovno a relax," vysvetľuje čajomil Dominik.

Súťaže v príprave kávy však poznajú dôverne, vo vlastnom kúte tam o čaji prezentujú. Vyhovuje im to „pretože od kávičkárov vždy odpútajú pozornosť".

Vyznávači čaju však nevylučujú, že cez leto vybehnú do ulíc a Novozámčanom ukážu, ako čaj správne pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhrali lacné videohry

Čajová kultúra je podľa Dominika v našej krajine ešte slabý pojem.

„Okrem socializmu sa na tom podieľa aj akýsi blok medzi kultúrami. Vietnamci vedia o čajoch veľa, majú ich prvotriedne. No prišli sem, jazyk sa im učiť nechcelo, po ľudskej stránke sme nezaujímali my ich, no ani oni nás a radšej dodnes obchodujú s lacnými handrami a videohrami, ako by tu mali kvalitné čajovne. Možno aj preto si väčšina ľudí odškrtne čaj vrecúškom v teplej vode, v ktorej ho nechá tri hodiny a potom sa diví, že to vôbec nechutí."

Sypaný čaj Pu-erh kvalitou vysoko prevyšuje vzadu vrecúškové čaje. Foto: Virgínia Ďuriková

Prach namiesto platidla

Kúpiť si škatuľku baleného vrecúškového čaju, možno podľa čajomilov prirovnať kúpe mačky vo vreci.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak si vrecúško vysypete, skúste tam nájsť rozoznateľné časti listov čajovníka alebo byliny. V mnohých prípadoch nerozlíšite, čo je list, čo ovocná príchuť, je to rozdrvené na prášok, čím sa výrazne znižuje kvalita. Drť sa rýchlo zvetráva a stráca na vitamínovej hodnote, koľko to potom trčí v sklade si nechcem ani predstaviť," mieni Dominik.

Za kvalitné označuje sypané čaje z čajovní, ktoré ich majitelia objednávajú v malých množstvách z východných krajín s najviac rozvinutou čajovou kultúrou.

„Listy sú rozoznateľné a tým, že nie sú drvené skoro na prášok, sa vám v šálke rozvinú a uvoľňujú antioxidanty, minerálne látky, polyfenoly, množstvo pozitívnych a najmä detoxikačných látok pre organizmus. Nie náhodou považujú v niektorých čínskych provinciách napríklad lisovaný čaj Pu-erh za druh platidla."

Čaj psychológom

Príprava sypaného čaju si vyžaduje koncentráciu. Treba dať pozor, aby voda úplne nezovrela, čaj nasypať do sitka a byť pozorný pri dobe lúhovania.

Dominik vraví, že príprava si nevyžiada viac ako desať minút a ten, kto tomu obetuje čas, príde možno aj na riešenie svojich problémov.

„Už pri varení ide o rituál, myslíte len na prípravu a hlava si nachvíľu oddýchne. Keď čaj pijete, látky z neho vám výrazne zaktivizujú mozgovú činnosť, nie raz som takto vyriešil svoje starosti. Chvíľka pri čajovej šálke môže nahradiť hodinu so psychológom."

Čajomili berú baristom často publikum. Foto: Miroslav Antoni

Na ráno, obed aj večeru

S čajom sa dá spríjemniť každá denná fáza. Pre uponáhľané ráno je vhodný zelený čaj Assam alebo japonské zelené čaje. Stačí im 30 sekúnd lúhovania.

„Vďaka zvýšenému výskytu antioxidantov sa energia uvoľňuje postupne, vydržíte s ňou až do obeda. Na obed by som odporučil čierny čaj, ktorý vás nakopne ihneď. Na večer odporúčam čierny čaj Pu-erh, ktorý je takmer bezkofeínový a výborne zdetoxikuje vaše telo. Piť by ho mali najmä ľudia s nepravidelným a nezdravým spôsobom stravovania."

Otestujte si kvalitu čaju

Vrecúškové čaje bývajú často klamlivé, treba sa upriamiť na emulgátory, konzervanty a arómy.

  • V mnohých prípadoch vrecúškových čajov ide len o čajový prach, teda odpad pri spracúvaní kvalitných čajov vo fabrike, ktorý je dochucovaný.

  • Ak chcete zistiť, čo pijete, Kristián Guzman z novozámockej čajovne odporúča spraviť test: „Ponorte vrecko do studenej vody, ak sa do niekoľkých sekúnd sfarbí dotmava, ide o umelé farbivo. Suché vrecúško môžete potriasť aj nad bielym tanierikom, ak z neho padá prach, čaj je nekvalitný. „Čím sú listy vo vrecúšku rozdrvenejšie, tým je čaj menej kvalitný."

  • Dôležité je, všímať si zloženie čaju na obale, upriamte sa na emulgátory, konzervanty a arómy.

  • Klamlivé bývajú často ovocné čaje. Ovocie by malo byť viditeľné voľným okom a „čaj by mal obsahovať minimálne 50 percent ovocia."

  • Lehota spotreby väčšiny čajov je asi tri roky. Po piatich rokoch sa v ňom môžu vyskytnúť alfatoxíny, plesňové huby, ktoré môžu vo veľkých dávkach poškodiť pečeň. „To, či je čaj starý, zistíme aj po zaliatí. Ak sa na ňom nevytvorí jemný film, je už po záruke." dodáva Guzman.

Natália Šepitková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  6. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  8. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 941
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 950
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 796
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 441
  5. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 388
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 238
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 115
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 502
  1. Pavol Burda: Populizmus – novodobý druh politickej slintačky
  2. Vladimír Bojničan: Bratia, už nás nezastavia – výzva všetkým, ktorým to ešte myslí!
  3. Ivan Mlynár: Koniec zaháľky, cena ktorú platíme za Ficove lži je luxusnou pascou.
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  5. Adriana Boysová: Život po živote
  6. Štefan Šturdzík: Čachtický hrad.
  7. Daniel Bíro: Umelá inteligencia začína byť súčasťou našich životov v čoraz väčšej miere. Kde sa s ňou môžeme stretnúť?
  8. Viktor Pamula: Prvý apríl ? Ibažeby nie
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 254
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 104
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 996
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 235
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 885
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 355
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 304
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 750
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Základnou hodnotou každej firmy, obzvlášť tej z maloobchodu, sú zamestnanci. Pre Lidl však nejde iba o prázdne klišé, ale dlhodobé poznanie a záväzok súčasne.


Pomôžu predísť chorobám, no lieky nenahradia.


Fabrika v Číne, ktorej kópia má vyrásť v Šuranoch.

Štátna eseročka: Je to obmedzený súhlas.


4
Nitriansky kraj ocenil aj učiteľov a riaditeľov v okresoch Nové Zámky a Komárno.

Ocenili ich aj za pozitívny a zodpovedný prístup k žiakom


  1. Pavol Burda: Populizmus – novodobý druh politickej slintačky
  2. Vladimír Bojničan: Bratia, už nás nezastavia – výzva všetkým, ktorým to ešte myslí!
  3. Ivan Mlynár: Koniec zaháľky, cena ktorú platíme za Ficove lži je luxusnou pascou.
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  5. Adriana Boysová: Život po živote
  6. Štefan Šturdzík: Čachtický hrad.
  7. Daniel Bíro: Umelá inteligencia začína byť súčasťou našich životov v čoraz väčšej miere. Kde sa s ňou môžeme stretnúť?
  8. Viktor Pamula: Prvý apríl ? Ibažeby nie
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 254
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 104
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 996
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 235
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 885
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 355
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 304
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 750
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu