NOVÉ ZÁMKY. Lásku k čaju majú v názve, no ak by ste im ho zaliali z vrecúška, môžete sa otočiť na päte. Čaju robia po krajine osvetu a svojimi znalosťami nezaostávajú za odborníkmi v tejto oblasti. Už trojročný krúžok Čajomilov z novozámockej hotelovej akadémie je jediné stredoškolské zoskupenie tohto druhu na Slovensku a ich deväť členov si účinky čaju nevie vynachváliť.
Propagácia tohto nápoja ich finančne neruinuje, inventáre čajov, čajové súpravy a výlety po čajovniach im hradí škola z príspevku od ministerstva školstva.
Na súťažiach kávy
Čaj nečajom
za čaj označujeme iba nálev z rastliny čínskeho čajovníka, Camellia sinensis, napríklad biele, zelené a čierne čaje
bylinkové liečivé nálevy správne nazývame čajovými nápojmi
spoločné označenie vzniklo z rovnakého spôsobu prípravy
V príprave čaju nesúťažia tak ako ich spolužiaci v príprave kávy, vravia, že je to nemožné.
„Tá je iba jedna, čaj sa zaleje cez sitko a lúhuje, nie je to ako pri káve, kde sa súťaží v rýchlosti prípravy, jej efektnosti a chuti. S prípravou čaju a jeho pití je spojený rituál, duchovno a relax," vysvetľuje čajomil Dominik.
Súťaže v príprave kávy však poznajú dôverne, vo vlastnom kúte tam o čaji prezentujú. Vyhovuje im to „pretože od kávičkárov vždy odpútajú pozornosť".
Vyznávači čaju však nevylučujú, že cez leto vybehnú do ulíc a Novozámčanom ukážu, ako čaj správne pripraviť.
Vyhrali lacné videohry
Čajová kultúra je podľa Dominika v našej krajine ešte slabý pojem.
„Okrem socializmu sa na tom podieľa aj akýsi blok medzi kultúrami. Vietnamci vedia o čajoch veľa, majú ich prvotriedne. No prišli sem, jazyk sa im učiť nechcelo, po ľudskej stránke sme nezaujímali my ich, no ani oni nás a radšej dodnes obchodujú s lacnými handrami a videohrami, ako by tu mali kvalitné čajovne. Možno aj preto si väčšina ľudí odškrtne čaj vrecúškom v teplej vode, v ktorej ho nechá tri hodiny a potom sa diví, že to vôbec nechutí."
Sypaný čaj Pu-erh kvalitou vysoko prevyšuje vzadu vrecúškové čaje. Foto: Virgínia Ďuriková
Prach namiesto platidla
Kúpiť si škatuľku baleného vrecúškového čaju, možno podľa čajomilov prirovnať kúpe mačky vo vreci.
„Ak si vrecúško vysypete, skúste tam nájsť rozoznateľné časti listov čajovníka alebo byliny. V mnohých prípadoch nerozlíšite, čo je list, čo ovocná príchuť, je to rozdrvené na prášok, čím sa výrazne znižuje kvalita. Drť sa rýchlo zvetráva a stráca na vitamínovej hodnote, koľko to potom trčí v sklade si nechcem ani predstaviť," mieni Dominik.
Za kvalitné označuje sypané čaje z čajovní, ktoré ich majitelia objednávajú v malých množstvách z východných krajín s najviac rozvinutou čajovou kultúrou.
„Listy sú rozoznateľné a tým, že nie sú drvené skoro na prášok, sa vám v šálke rozvinú a uvoľňujú antioxidanty, minerálne látky, polyfenoly, množstvo pozitívnych a najmä detoxikačných látok pre organizmus. Nie náhodou považujú v niektorých čínskych provinciách napríklad lisovaný čaj Pu-erh za druh platidla."
Čaj psychológom
Príprava sypaného čaju si vyžaduje koncentráciu. Treba dať pozor, aby voda úplne nezovrela, čaj nasypať do sitka a byť pozorný pri dobe lúhovania.
Dominik vraví, že príprava si nevyžiada viac ako desať minút a ten, kto tomu obetuje čas, príde možno aj na riešenie svojich problémov.
„Už pri varení ide o rituál, myslíte len na prípravu a hlava si nachvíľu oddýchne. Keď čaj pijete, látky z neho vám výrazne zaktivizujú mozgovú činnosť, nie raz som takto vyriešil svoje starosti. Chvíľka pri čajovej šálke môže nahradiť hodinu so psychológom."
Čajomili berú baristom často publikum. Foto: Miroslav Antoni
Na ráno, obed aj večeru
S čajom sa dá spríjemniť každá denná fáza. Pre uponáhľané ráno je vhodný zelený čaj Assam alebo japonské zelené čaje. Stačí im 30 sekúnd lúhovania.
„Vďaka zvýšenému výskytu antioxidantov sa energia uvoľňuje postupne, vydržíte s ňou až do obeda. Na obed by som odporučil čierny čaj, ktorý vás nakopne ihneď. Na večer odporúčam čierny čaj Pu-erh, ktorý je takmer bezkofeínový a výborne zdetoxikuje vaše telo. Piť by ho mali najmä ľudia s nepravidelným a nezdravým spôsobom stravovania."
Otestujte si kvalitu čaju
Vrecúškové čaje bývajú často klamlivé, treba sa upriamiť na emulgátory, konzervanty a arómy.
V mnohých prípadoch vrecúškových čajov ide len o čajový prach, teda odpad pri spracúvaní kvalitných čajov vo fabrike, ktorý je dochucovaný.
Ak chcete zistiť, čo pijete, Kristián Guzman z novozámockej čajovne odporúča spraviť test: „Ponorte vrecko do studenej vody, ak sa do niekoľkých sekúnd sfarbí dotmava, ide o umelé farbivo. Suché vrecúško môžete potriasť aj nad bielym tanierikom, ak z neho padá prach, čaj je nekvalitný. „Čím sú listy vo vrecúšku rozdrvenejšie, tým je čaj menej kvalitný."
Dôležité je, všímať si zloženie čaju na obale, upriamte sa na emulgátory, konzervanty a arómy.
Klamlivé bývajú často ovocné čaje. Ovocie by malo byť viditeľné voľným okom a „čaj by mal obsahovať minimálne 50 percent ovocia."
Lehota spotreby väčšiny čajov je asi tri roky. Po piatich rokoch sa v ňom môžu vyskytnúť alfatoxíny, plesňové huby, ktoré môžu vo veľkých dávkach poškodiť pečeň. „To, či je čaj starý, zistíme aj po zaliatí. Ak sa na ňom nevytvorí jemný film, je už po záruke." dodáva Guzman.
Natália Šepitková