Slováci pijú ešte stále radšej prach ako platidlo z provincie

Čajová kultúra tu nie je rozšírená, môže vraj za to socializmus a kultúrny blok. Mladí čajomili sa snažia o nápravu, po krajine prezentujú čaj a poukazujú na rozdiely v kvalite.

Čajová súprava je vec zarytých čajíčkarov, pokojne si ho môžete zaliať aj v hrnčeku.Čajová súprava je vec zarytých čajíčkarov, pokojne si ho môžete zaliať aj v hrnčeku. (Zdroj: Miroslav Antoni)


NOVÉ ZÁMKY. Lásku k čaju majú v názve, no ak by ste im ho zaliali z vrecúška, môžete sa otočiť na päte. Čaju robia po krajine osvetu a svojimi znalosťami nezaostávajú za odborníkmi v tejto oblasti. Už trojročný krúžok Čajomilov z novozámockej hotelovej akadémie je jediné stredoškolské zoskupenie tohto druhu na Slovensku a ich deväť členov si účinky čaju nevie vynachváliť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Propagácia tohto nápoja ich finančne neruinuje, inventáre čajov, čajové súpravy a výlety po čajovniach im hradí škola z príspevku od ministerstva školstva.

SkryťVypnúť reklamu

Na súťažiach kávy

Čaj nečajom

  • za čaj označujeme iba nálev z rastliny čínskeho čajovníka, Camellia sinensis, napríklad biele, zelené a čierne čaje

  • bylinkové liečivé nálevy správne nazývame čajovými nápojmi

  • spoločné označenie vzniklo z rovnakého spôsobu prípravy

V príprave čaju nesúťažia tak ako ich spolužiaci v príprave kávy, vravia, že je to nemožné.

„Tá je iba jedna, čaj sa zaleje cez sitko a lúhuje, nie je to ako pri káve, kde sa súťaží v rýchlosti prípravy, jej efektnosti a chuti. S prípravou čaju a jeho pití je spojený rituál, duchovno a relax," vysvetľuje čajomil Dominik.

Súťaže v príprave kávy však poznajú dôverne, vo vlastnom kúte tam o čaji prezentujú. Vyhovuje im to „pretože od kávičkárov vždy odpútajú pozornosť".

Vyznávači čaju však nevylučujú, že cez leto vybehnú do ulíc a Novozámčanom ukážu, ako čaj správne pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhrali lacné videohry

Čajová kultúra je podľa Dominika v našej krajine ešte slabý pojem.

„Okrem socializmu sa na tom podieľa aj akýsi blok medzi kultúrami. Vietnamci vedia o čajoch veľa, majú ich prvotriedne. No prišli sem, jazyk sa im učiť nechcelo, po ľudskej stránke sme nezaujímali my ich, no ani oni nás a radšej dodnes obchodujú s lacnými handrami a videohrami, ako by tu mali kvalitné čajovne. Možno aj preto si väčšina ľudí odškrtne čaj vrecúškom v teplej vode, v ktorej ho nechá tri hodiny a potom sa diví, že to vôbec nechutí."

Sypaný čaj Pu-erh kvalitou vysoko prevyšuje vzadu vrecúškové čaje. Foto: Virgínia Ďuriková

Prach namiesto platidla

Kúpiť si škatuľku baleného vrecúškového čaju, možno podľa čajomilov prirovnať kúpe mačky vo vreci.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak si vrecúško vysypete, skúste tam nájsť rozoznateľné časti listov čajovníka alebo byliny. V mnohých prípadoch nerozlíšite, čo je list, čo ovocná príchuť, je to rozdrvené na prášok, čím sa výrazne znižuje kvalita. Drť sa rýchlo zvetráva a stráca na vitamínovej hodnote, koľko to potom trčí v sklade si nechcem ani predstaviť," mieni Dominik.

Za kvalitné označuje sypané čaje z čajovní, ktoré ich majitelia objednávajú v malých množstvách z východných krajín s najviac rozvinutou čajovou kultúrou.

„Listy sú rozoznateľné a tým, že nie sú drvené skoro na prášok, sa vám v šálke rozvinú a uvoľňujú antioxidanty, minerálne látky, polyfenoly, množstvo pozitívnych a najmä detoxikačných látok pre organizmus. Nie náhodou považujú v niektorých čínskych provinciách napríklad lisovaný čaj Pu-erh za druh platidla."

Čaj psychológom

Príprava sypaného čaju si vyžaduje koncentráciu. Treba dať pozor, aby voda úplne nezovrela, čaj nasypať do sitka a byť pozorný pri dobe lúhovania.

Dominik vraví, že príprava si nevyžiada viac ako desať minút a ten, kto tomu obetuje čas, príde možno aj na riešenie svojich problémov.

„Už pri varení ide o rituál, myslíte len na prípravu a hlava si nachvíľu oddýchne. Keď čaj pijete, látky z neho vám výrazne zaktivizujú mozgovú činnosť, nie raz som takto vyriešil svoje starosti. Chvíľka pri čajovej šálke môže nahradiť hodinu so psychológom."

Čajomili berú baristom často publikum. Foto: Miroslav Antoni

Na ráno, obed aj večeru

S čajom sa dá spríjemniť každá denná fáza. Pre uponáhľané ráno je vhodný zelený čaj Assam alebo japonské zelené čaje. Stačí im 30 sekúnd lúhovania.

„Vďaka zvýšenému výskytu antioxidantov sa energia uvoľňuje postupne, vydržíte s ňou až do obeda. Na obed by som odporučil čierny čaj, ktorý vás nakopne ihneď. Na večer odporúčam čierny čaj Pu-erh, ktorý je takmer bezkofeínový a výborne zdetoxikuje vaše telo. Piť by ho mali najmä ľudia s nepravidelným a nezdravým spôsobom stravovania."

Otestujte si kvalitu čaju

Vrecúškové čaje bývajú často klamlivé, treba sa upriamiť na emulgátory, konzervanty a arómy.

  • V mnohých prípadoch vrecúškových čajov ide len o čajový prach, teda odpad pri spracúvaní kvalitných čajov vo fabrike, ktorý je dochucovaný.

  • Ak chcete zistiť, čo pijete, Kristián Guzman z novozámockej čajovne odporúča spraviť test: „Ponorte vrecko do studenej vody, ak sa do niekoľkých sekúnd sfarbí dotmava, ide o umelé farbivo. Suché vrecúško môžete potriasť aj nad bielym tanierikom, ak z neho padá prach, čaj je nekvalitný. „Čím sú listy vo vrecúšku rozdrvenejšie, tým je čaj menej kvalitný."

  • Dôležité je, všímať si zloženie čaju na obale, upriamte sa na emulgátory, konzervanty a arómy.

  • Klamlivé bývajú často ovocné čaje. Ovocie by malo byť viditeľné voľným okom a „čaj by mal obsahovať minimálne 50 percent ovocia."

  • Lehota spotreby väčšiny čajov je asi tri roky. Po piatich rokoch sa v ňom môžu vyskytnúť alfatoxíny, plesňové huby, ktoré môžu vo veľkých dávkach poškodiť pečeň. „To, či je čaj starý, zistíme aj po zaliatí. Ak sa na ňom nevytvorí jemný film, je už po záruke." dodáva Guzman.

Natália Šepitková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 10 058
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 253
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 871
  4. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 4 862
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 699
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 537
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 3 884
  8. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 3 731
  1. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  2. Radovan Čipka: Ak nemôžeš zrušiť, aspoň posuň Robo!
  3. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia
  4. Jozef Ďanovský: Vydať knihu na Slovensku ako neznámy autor je ťažšie ako ju napísať
  5. Ján Valchár: Rafineritída sa šíri skokovo a Grétku skoro zabil dron
  6. Irena Šimuneková: Na potulkách Prosieckou dolinou
  7. Vladimír Bojničan: Greta Thunberg ako obeť konzervatívnej a klerikálnej dezinfoscény: útok na vedu, racionalitu a ľudskú dôstojnosť
  8. Marek Tocimák: Dieťa Snov
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 793
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 11 015
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 672
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 8 088
  5. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 6 208
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 5 060
  7. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 366
  8. Ján Valchár: Quo vadis ruský automotive? 4 193
  1. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  2. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  3. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  4. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  5. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  6. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  7. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  8. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Vestibul železničnej stanice v Nových Zámkoch.

Môže tiež pomôcť znížiť stres.


TASR 1
ilustračná foto

Policajti zaistili drogy i peniaze.


Podnikatelia, ktorí potrebujú pôžičku, často bojujú s dlhým schvaľovaním a rôznymi prekážkami.


Ilustračné foto.

V okrese je už šesť epidémií.


9

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu