Lukáš mal súťažiť až popoludní. Už ráno sa však pred jeho pressostrojom zhrčil zástup (hlavne) dievčat. Všetci chceli kapučíno od juniorského majstra – baristu. Hoci aj do téglika.
NOVÉ ZÁMKY. „Porcelán dlhšie drží teplo, lepšie sa precítia chute. Robiť kávu do plastových pohárikov je v podstate barbarstvo, ale pri takomto množstve je to nevyhnutnosť. Zasa – výborne pripravená káva chutí aj z črpáka,“ zhodli sme sa so žiakom tunajšej hotelovej akadémie, ktorý nedávno vyhral juniorskú súťaž v príprave kávy v Bratislave a medzi profesionálmi v Prahe skončil štvrtý. Prezradil, že u mladých je káva stále populárnejšia, dievčatá vraj uprednostňujú kapučíno a laté makiato.
Dve Lukášove záľuby - baristika a bedminton.
Stretli sa najlepší
V Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu sa v stredu 21. marca už po štvrtýkrát konala medzinárodná súťaž v príprave kávy Barista 2012 - Junior.
Šestnásť škôl zo Slovenska a jedna z Česka vyslali po jednom zástupcovi (domáci výnimočne dvoch).
V časovom limite 15 minút mali pripraviť tri espressá, tri kapučína a tri voľné nápoje so základom kávy. Súťaž hodnotila odborná porota z oblasti technickej aj chuťovej, fantázii v aranžovaní či moderovaní sa medze nekládli.
Hlavným porotcom a garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa, ktorý osobne vyškolil tých najlepších mladých slovenských baristov.
Organizátorkou súťaže bola Mária Grácová, ktorá v SOŠ vyučuje odborné predmety a vedie baristický krúžok, spoluorganizatorkou Alžbeta Borosová, zakladateľka tunajšej barististickej tradície a v súčasnosti spoluzakladateľka Slovenskej kávovej asociácie.
Lukáš opäť vyhral
„Novozámockú súťaž považujú za neoficiálne majstrovstvá Slovenska a v tejto kategórii má vynikajúce meno. Dokazujú to samotní súťažiaci, špičkoví porotcovia zo Slovenska aj Česka, ako aj značky a firmy, ktoré sú tu zastúpené,“ povedala A. Borosová. Sama vraj má najradšej klasické espresso, ale ani to vraj ešte v každej kaviarni nevedia urobiť. Slovensko má stále veľké medzery v kávovej kultúre.
„Ale keď vidím známu tvár z nejakej súťaže, viem, že dostanem dobrú kávu. Ktokoľvek z týchto mladých ľudí sa dostane pracovať do hocijakej kaviarne, určite sa nevráti k nesprávnej káve,“ dodala.
Súťaž Barista 2012 – Junior vyhral Lukáš Podbehlý, ktorý dostal aj cenu za najlepšiu techniku. Druhá skončila Ivana Siekelová zo Žiaru nad Hronom, tretia Ivana Krajcsovicsová z Bratislavy. Ďalšiu domácu reprezentantku Viktóriu Pethesovú ocenili za najlepší voľný nápoj s alkohoholom Chilli Mystery.
Najlepší baristi - juniori.