HURBANOVO. Už po druhýkrát sa vďaka členom OZ Priatelia koní a westernu konal netradičný Lečofest.
Počasie prialo všetkým, od predpoludnia sa schádzali odhodlanci, ktorí sa rozhodli predviesť svoje kuchárske umenie.
Slamení panáci lákali na netradičné podujatie. FOTO:(MH)
Čo na lečo potrebuje?
Cibuľku, papriku, paradajky, dobrú náladu a chuť zabaviť sa pri stretnutí s priateľmi a známymi. Do súťaže sa nominovalo dvanásť súťažných tímov, ktoré čakali na jedenástu hodinu. Zaplieskanie biča predsedu OZ Atillu Fazekaša odštartovalo súťaž vo varení leča.
Jedni čistili, krájali, ostatní zakladali oheň a rozhodovali o poradí pridávania najtajnejších ingrediencií do pripraveného kotlíka, aby do 13. hodiny všetko stihli.
Nechýbali špeciálne vyzdobené stánky, vyšívané obrusy či zástery. Prvý skončil Smejo tím (mládežníci do 15 rokov) so Ratatouil vajíčkovým lečom. Ani ostatné družstvá nemusia smútiť - všetky kotlíky zostali vylízané a návštevníci sa ešte dožadovali ďalších ochutnávok.
Súčasťou lečofestu bola výstavu ovocia, zeleniny a kvetov, ktorú pripravili členovia vedenia ZO SZZ Bohatá. Na slávnostné otvorenie výstavy prijali pozvanie okrem bohatských záhradkárov aj predstavitelia vedenia SZZ.
Odovzdali aj netradičnú pec na pečenie chleba. FOTO:(MH)
Odovzdali „chlebovú“ pec
Neobyčajným okoreneným tohto podujatia bolo aj odovzdanie ďalšieho projektu v rámci 3. ročníka grantového programu Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN) Tu sme doma pod názvom Spoločne za zachovanie tradícií – netradičná pec na pečenie chleba.
OZ Priatelia koní a westernu podalo projekt v celkovej sume 3 100 eur.
Počas festivalu si návšteveníci pochutili na čerstvo upečenom chlebe, pagáčoch, osúchoch a ďalších pochutinách vytiahnutých priamo z pece. Netradičné pochúťky ako pečené jabĺčko, tekvica, pagáče, bochníky, osúchy nestačili pekári vyberať z pece.
„Pec sme skúšali po prvý raz. Prvé vypekance boli síce trošku spálené, ale myslím si, že po nejakom čase sa to naučíme aj bez nich,“ ohodnotila začiatky pečenia organizátorka podujatia Mária Hamranová.
Slávnostne zahalenú a červenou mašľou ozdobenú pec pokrstili predseda OZ Attila Fazekaš a Adriana Petrová z NKN.
Súťažili o najchutnejší pagáč
Súčasťou podujatia bola súťaž o najchutnejší pagáč. Porota musela ochutnať 29 pagáčikov a vybrať šesť najchutnejších.
Najviac očarila chuť z kuchyne Eriky Feketeovej, ktorá na súťaž nominovala až 4 rôzne chute a tvary pagáčikov a odniesla si zaslúženú cenu pre víťazný orieškový pagáč.
Ocenených bolo až 6 rôznych druhov pagáčov a zaujímavosťou bolo, že nielen ženy, ale aj muži sa priznali, že zvŕtanie sa v kuchyni im nie je cudzie.
Spojenie výstavy s Lečofestom a pagáčovým festivalom prilákalo množstvo obyvateľov Bohatej aj širokého okolia. Dobrá naláda vydržala až do neskorého večera.
Vydarené podujatie. FOTO:(MH)
Autor: MH