V prípade, že by sa aj na Slovensku vyskytli nebezpečné uhorky s baktériou Escherichia coli, Úrad verejného zdravotníctva by začal konať. Uviedol to v piatok 27. mája minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Inšpekcia zatiaľ ich výskyt nepotvrdila.
NOVÉ ZÁMKY. Ministerstvo pôdohospodárstva dostalo v rámci rýchleho výstražného systému informáciu, že výskyt nebezpečnej baktérie vyvolávajúcej krvácavé hnačky, prípadne zlyhanie obličiek, zistili v Nemecku u dvoch španielskych výrobcov zeleniny (Pepino Bio Frunet S.L. a Hort o Fruticola) a jedného nemeckého distribútora (Turan Gastronomie-Service GmBH).
Minister Zsolt Simon zdôraznil, že baktérie nie sú v uhorkách, ale na nich. Nariadil zároveň zvýšený monitoring na všetku zeleninu, ktorá môže pochádzať od týchto výrobcov a distribútora.
Panika v obchodoch
Uhorky zo spomínaného predaja začali zo slovenskej obchodnej siete sťahovať.
Ako sme sa dozvedeli v jednom z novozámockých predajní, nápis „Slovenská zelenina“ zákazníkom nestačí. „Hoci je to vypísané, ľudia sa potrebujú utvrdiť v tom, či to „náhodou“ nie je španielska uhorka či paprika. Celý deň sa na to priam panicky vypytujú,“ povedala predavačka.
Odborníci varujú, aby sme nepodcenili hygienu a dôkladne všetku zeleninu pred konzumáciou umyli. Odporúčajú dostatočne tepelne upravovať potraviny a zeleninu konzumovať iba dôkladne umytú, prípadne ošúpanú.
„Samozrejme, základom prevencie je umývanie rúk, ktoré však musí byť dôkladné a trvať minimálne 30 - 60 sekúnd. Jednoduché opláchnutie nemusí byť dostačujúce,“ zdôraznila vedúca oddelenia epidemiológie komárňanského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Andrea Kološová.
Varujú Európu
Európska komisia informovala európske krajiny vrátane Slovenskej republikyprostredníctvom systému rýchleho varovania o náraste výskytu hnačkových ochorení vyvolaných enterohemoragickým kmeňom Escherichia coli (EHEC) v severnej časti Nemecka. Zaznamenalo sa najmenej 80 ochorení, väčšina z nich sa vyskytla u dospelých osôb, ale evidovali sa aj ochorenia u detí školského veku.
Klinický priebeh ochorení bol spojený s nevoľnosťou, bolesťami brucha, zvracaním a krvavými hnačkami.
Baktéria prežíva aj zmrazená
Escherichia coli (E. coli) je baktéria. Prevažná väčšina jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Tieto majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení. Sú však medzi nimi vyložene patogénne kmene, vyvolávajúce hnačkové ochorenia.
„Na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka. E.coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde, vo vode. Teplotu 55 °C prežívajú počas 60 minút. Patogénne kmene prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách (3-7 °C) a zmrazené,“ informuje na svojej webovej stránke Úrad verejného zdravotníctva.
Skúmajú možné zdroje nákazy
Inkubačný čas ochorenia je 3 – 8 dní. Zdrojom nebezpečnej nákazy sú údajne šalátové uhorky zo Španielska, skúmajú však aj ďalšie možné zdroje. Všeobecne však ochorenia vznikajú po konzume hovädzieho, ovčieho, kozieho mäsa, produktov rýchleho občerstvenia (hamburgery, párky), po pití surového kravského mlieka či pití kontaminovanej zeleniny, ovocných štiav a vody.
Na Slovensku bolo v posledných rokoch ročne hlásených 8 – 14 ochorení, v priebehu tohto roka boli hlásené dve ochorenia.