Baktérie E. coli nie sú v zelenine, ale na nej

Zeleninu začali prísne kontrolovať na pultoch domácich predajní. Španielske uhorky sťahujú z obchodnej siete.

V obchodoch ponúkajú aj domáce produkty. Mnohí zákazníci však predajcom nedôverujú.V obchodoch ponúkajú aj domáce produkty. Mnohí zákazníci však predajcom nedôverujú. (Zdroj: Angelika Pukanecová)

V prípade, že by sa aj na Slovensku vyskytli nebezpečné uhorky s baktériou Escherichia coli, Úrad verejného zdravotníctva by začal konať. Uviedol to v piatok 27. mája minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Inšpekcia zatiaľ ich výskyt nepotvrdila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

NOVÉ ZÁMKY. Ministerstvo pôdohospodárstva dostalo v rámci rýchleho výstražného systému informáciu, že výskyt nebezpečnej baktérie vyvolávajúcej krvácavé hnačky, prípadne zlyhanie obličiek, zistili v Nemecku u dvoch španielskych výrobcov zeleniny (Pepino Bio Frunet S.L. a Hort o Fruticola) a jedného nemeckého distribútora (Turan Gastronomie-Service GmBH).

SkryťVypnúť reklamu

Minister Zsolt Simon zdôraznil, že baktérie nie sú v uhorkách, ale na nich. Nariadil zároveň zvýšený monitoring na všetku zeleninu, ktorá môže pochádzať od týchto výrobcov a distribútora.

Panika v obchodoch

Uhorky zo spomínaného predaja začali zo slovenskej obchodnej siete sťahovať.

Ako sme sa dozvedeli v jednom z novozámockých predajní, nápis „Slovenská zelenina“ zákazníkom nestačí. „Hoci je to vypísané, ľudia sa potrebujú utvrdiť v tom, či to „náhodou“ nie je španielska uhorka či paprika. Celý deň sa na to priam panicky vypytujú,“ povedala predavačka.

Odborníci varujú, aby sme nepodcenili hygienu a dôkladne všetku zeleninu pred konzumáciou umyli. Odporúčajú dostatočne tepelne upravovať potraviny a zeleninu konzumovať iba dôkladne umytú, prípadne ošúpanú.

SkryťVypnúť reklamu

„Samozrejme, základom prevencie je umývanie rúk, ktoré však musí byť dôkladné a trvať minimálne 30 - 60 sekúnd. Jednoduché opláchnutie nemusí byť dostačujúce,“ zdôraznila vedúca oddelenia epidemiológie komárňanského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Andrea Kološová.

Varujú Európu

Európska komisia informovala európske krajiny vrátane Slovenskej republikyprostredníctvom systému rýchleho varovania o náraste výskytu hnačkových ochorení vyvolaných enterohemoragickým kmeňom Escherichia coli (EHEC) v severnej časti Nemecka. Zaznamenalo sa najmenej 80 ochorení, väčšina z nich sa vyskytla u dospelých osôb, ale evidovali sa aj ochorenia u detí školského veku.

Klinický priebeh ochorení bol spojený s nevoľnosťou, bolesťami brucha, zvracaním a krvavými hnačkami.

SkryťVypnúť reklamu

Baktéria prežíva aj zmrazená

Escherichia coli (E. coli) je baktéria. Prevažná väčšina jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Tieto majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení. Sú však medzi nimi vyložene patogénne kmene, vyvolávajúce hnačkové ochorenia.

„Na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka. E.coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde, vo vode. Teplotu 55 °C prežívajú počas 60 minút. Patogénne kmene prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách (3-7 °C) a zmrazené,“ informuje na svojej webovej stránke Úrad verejného zdravotníctva.

Skúmajú možné zdroje nákazy

Inkubačný čas ochorenia je 3 – 8 dní. Zdrojom nebezpečnej nákazy sú údajne šalátové uhorky zo Španielska, skúmajú však aj ďalšie možné zdroje. Všeobecne však ochorenia vznikajú po konzume hovädzieho, ovčieho, kozieho mäsa, produktov rýchleho občerstvenia (hamburgery, párky), po pití surového kravského mlieka či pití kontaminovanej zeleniny, ovocných štiav a vody.

Na Slovensku bolo v posledných rokoch ročne hlásených 8 – 14 ochorení, v priebehu tohto roka boli hlásené dve ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 661
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 177
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 120
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 922
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 764
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 426
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Bizarná krádež kvetín a drevín v Komárne.

Páchateľ si lup dlho neužil.


Investor doručil časť potrebných materiálov.


1
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu