Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Tradícia nevymrela - kalkýš má festival

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo.Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo. (Zdroj: FRANTIŠEK MIRIÁK)

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

STREKOV. Najprv na javisku tri strekovské ženy – Veronika Jankulárová, Helena Hušková a Mária Kovácsová naživo ukázali ako pripravia toto tradičné jedlo z regiónu.

Ako na to

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú ale musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody. Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota, nemôže byť však veľmi teplo (okolo 15°C), a preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

O 6 až 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky - mláto, ktoré sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve. Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom. Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. To zmiešajme dokopy tak, aby sa neporobili "glocky", cesto by malo byť hustejšie. Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky ... pečieme pri teplote 200 °C 1,5 -2 hodiny.

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, iba je hnedý. Záleží už len od chuti, niekto to há rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako "manna nebeská"

Je to dosť pracné, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo, časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť a je rovnako chutný a výživný.

Výsledky: Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Rozália Gulyásová, Helena Hušková, Rozália Süttőová zo Strekova, Katarina Marosiová z Rúbane a Andrea Rákocziová z Brutov.

Prvýkrát som sa s týmto jedlom stretol u nás doma, keď som bol chalan - priniesla ho naša stará mama, ktorá to potom naučila robiť moju mamku. Je to sladké - sladké ako med! Konzistenciou sa to podobá asi trochu na krupicovú kašu. Je sa to samé bez príloh. Chuť je medovo-obilninovo sladká.

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí a vždy jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

Konzumujeme ho ako „mannu nebeskú“, ale naozaj. Je to pre rodinu jedinečné, veľmi lahodné, ale pritom jednoduché a normálne jedlo (veď sú to „len“ klíčky, múka a voda). Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, tak ako to bolo voľakedy zaužívané. Nie je to každodenné jedlo, aj keď obilie klíči za istých podmienok celý rok.

Kalkýš

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia, kde sa tradične konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny v tele a týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš, je jedlo známe na celom území Maďarska a aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés /s čítaj ako š/. Podobnosť čisto náhodná?

Tento výraz rozobraný na kúsky nám dáva najavo, že je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa. Je logické, že predkovia jedli toto jedlo na jar. Neboli ešte pobláznení marketmi a jedli podľa princípov prírody. Jar sa rovná klíčky a klíčenie.

(IT)

Surovina na výrobu – klíčky.

Záverečné hodnotenie poroty.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 868
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 441
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 108
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 769
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 814
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 413
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 389
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 549
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 529
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Pri väčšej efektivite mohlo byť bodov viac

Koronakríza narobila Komárňanom problémy aj na začiatku ligy, teraz zastavila súťaž.

KFC Komárno

NOVINKY o plošnom testovaní v Nových Zámkoch: Akou formou bude prebiehať?

Testovať sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou v interiéroch a nie podľa abecedy. Odberných miest bude 21.

Ilustračné foto.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Ilustračná fotografia.

Novozámocký epidemiológ: Účasť na testovaní by mala byť ideálne aspoň 90 percent

Platí pravidlo ´Ruky – Odstup – Rúško´. Dovolím si ešte doplniť Rozum, tvrdí epidemiológ Peter Hoppan.

Epidemiológ novozámockej nemocnice Peter Hoppan apeluje na ľudí, aby používali rozum.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?