Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Tradícia nevymrela - kalkýš má festival

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo.Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo. (Zdroj: FRANTIŠEK MIRIÁK)

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

STREKOV. Najprv na javisku tri strekovské ženy – Veronika Jankulárová, Helena Hušková a Mária Kovácsová naživo ukázali ako pripravia toto tradičné jedlo z regiónu.

Ako na to

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú ale musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody. Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota, nemôže byť však veľmi teplo (okolo 15°C), a preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

O 6 až 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky - mláto, ktoré sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve. Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom. Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. To zmiešajme dokopy tak, aby sa neporobili "glocky", cesto by malo byť hustejšie. Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky ... pečieme pri teplote 200 °C 1,5 -2 hodiny.

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, iba je hnedý. Záleží už len od chuti, niekto to há rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako "manna nebeská"

Je to dosť pracné, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo, časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť a je rovnako chutný a výživný.

Výsledky: Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Rozália Gulyásová, Helena Hušková, Rozália Süttőová zo Strekova, Katarina Marosiová z Rúbane a Andrea Rákocziová z Brutov.

Prvýkrát som sa s týmto jedlom stretol u nás doma, keď som bol chalan - priniesla ho naša stará mama, ktorá to potom naučila robiť moju mamku. Je to sladké - sladké ako med! Konzistenciou sa to podobá asi trochu na krupicovú kašu. Je sa to samé bez príloh. Chuť je medovo-obilninovo sladká.

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí a vždy jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

Konzumujeme ho ako „mannu nebeskú“, ale naozaj. Je to pre rodinu jedinečné, veľmi lahodné, ale pritom jednoduché a normálne jedlo (veď sú to „len“ klíčky, múka a voda). Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, tak ako to bolo voľakedy zaužívané. Nie je to každodenné jedlo, aj keď obilie klíči za istých podmienok celý rok.

Kalkýš

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia, kde sa tradične konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny v tele a týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš, je jedlo známe na celom území Maďarska a aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés /s čítaj ako š/. Podobnosť čisto náhodná?

Tento výraz rozobraný na kúsky nám dáva najavo, že je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa. Je logické, že predkovia jedli toto jedlo na jar. Neboli ešte pobláznení marketmi a jedli podľa princípov prírody. Jar sa rovná klíčky a klíčenie.

(IT)

Surovina na výrobu – klíčky.

Záverečné hodnotenie poroty.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  2. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  3. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Spánok – základ pevných vzťahov
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 20 728
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 070
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 546
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 468
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 160
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 109
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 901
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 580
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 465

Blogy SME

  1. Ján Marton: Ženilo sa motovidlo - alebo Vlčanove boľševické chiméry.
  2. Adriana Boysová: Heuréka
  3. Rudolf Pado: Vekslákové národné parky
  4. Martin Pilnik: Nezaočkovaní Rumuni poslali v lete "zbytočné" vakcíny Dánom, dnes Dáni poslali Rumunom ventilátory. Rumuni majú 50x viac mŕtvych.
  5. Rudolfa Vallová: Nezmýlil sa pán Fico?
  6. Andrej Danko: Pýtam sa páni podnikatelia a živnostníci, s čím vám pomohli členovia SaS?
  7. Peter Jurkovský: Ako vznikla počítačová hra Juro Janosik
  8. Matúš Lazúr: Čo tak začať očkovať v dušičkovom čase pri vchode na cintoríny? Nech ľudia názorne vidia alternatívu ktorá im hrozí.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 461
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 278
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 268
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 603
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 5 487
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 143
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 751
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 409
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Nový cestný most už čoskoro spojí slovenskú obec Chľaba (okres Nové Zámky) a maďarskú obec Ipolydamásd. Projekt je financovaný z programu cezhraničnej spolupráce INTERREG SK-HU. Začiatkom júla symbolicky položili základný kameň mosta.


5 h

Otília Kadašiová zo Strečna tká na krosnách, ktoré majú takmer sto rokov. Keď si za ne sadá, pohladká ich akoby sa modlila – také sú pre ňu vzácne.


4 h

Pozrieme sa, ako sa darilo Slovákovi v UFC a zameriame sa aj na domácu hokejovú súťaž.


8 h
Ilustračné foto

VI. a VII. liga ObFZ Nové Zámky: Aktuálne výsledky, komentáre, tabuľky.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

Zhrnuli sme pre vás všetkých 37 kysuckých samospráv. Ako je na tom tá vaša?


17. okt

Časť pacientov evakuovali.


a 1 ďalší 17. okt

Má stredne ťažký priebeh ochorenia, pozitívny výsledok testu má aj jeho manželka.


SITA 6 h

Blogy SME

  1. Ján Marton: Ženilo sa motovidlo - alebo Vlčanove boľševické chiméry.
  2. Adriana Boysová: Heuréka
  3. Rudolf Pado: Vekslákové národné parky
  4. Martin Pilnik: Nezaočkovaní Rumuni poslali v lete "zbytočné" vakcíny Dánom, dnes Dáni poslali Rumunom ventilátory. Rumuni majú 50x viac mŕtvych.
  5. Rudolfa Vallová: Nezmýlil sa pán Fico?
  6. Andrej Danko: Pýtam sa páni podnikatelia a živnostníci, s čím vám pomohli členovia SaS?
  7. Peter Jurkovský: Ako vznikla počítačová hra Juro Janosik
  8. Matúš Lazúr: Čo tak začať očkovať v dušičkovom čase pri vchode na cintoríny? Nech ľudia názorne vidia alternatívu ktorá im hrozí.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 461
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 278
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 268
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 603
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 5 487
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 143
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 751
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 409
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu