Tradícia nevymrela - kalkýš má festival

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo.Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo. (Zdroj: FRANTIŠEK MIRIÁK)

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

STREKOV. Najprv na javisku tri strekovské ženy – Veronika Jankulárová, Helena Hušková a Mária Kovácsová naživo ukázali ako pripravia toto tradičné jedlo z regiónu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako na to

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú ale musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody. Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota, nemôže byť však veľmi teplo (okolo 15°C), a preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

SkryťVypnúť reklamu

O 6 až 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky - mláto, ktoré sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve. Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom. Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. To zmiešajme dokopy tak, aby sa neporobili "glocky", cesto by malo byť hustejšie. Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky ... pečieme pri teplote 200 °C 1,5 -2 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, iba je hnedý. Záleží už len od chuti, niekto to há rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako "manna nebeská"

Je to dosť pracné, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo, časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť a je rovnako chutný a výživný.

Výsledky: Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Rozália Gulyásová, Helena Hušková, Rozália Süttőová zo Strekova, Katarina Marosiová z Rúbane a Andrea Rákocziová z Brutov.

SkryťVypnúť reklamu

Prvýkrát som sa s týmto jedlom stretol u nás doma, keď som bol chalan - priniesla ho naša stará mama, ktorá to potom naučila robiť moju mamku. Je to sladké - sladké ako med! Konzistenciou sa to podobá asi trochu na krupicovú kašu. Je sa to samé bez príloh. Chuť je medovo-obilninovo sladká.

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí a vždy jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

Konzumujeme ho ako „mannu nebeskú“, ale naozaj. Je to pre rodinu jedinečné, veľmi lahodné, ale pritom jednoduché a normálne jedlo (veď sú to „len“ klíčky, múka a voda). Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, tak ako to bolo voľakedy zaužívané. Nie je to každodenné jedlo, aj keď obilie klíči za istých podmienok celý rok.

Kalkýš

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia, kde sa tradične konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny v tele a týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš, je jedlo známe na celom území Maďarska a aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés /s čítaj ako š/. Podobnosť čisto náhodná?

Tento výraz rozobraný na kúsky nám dáva najavo, že je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa. Je logické, že predkovia jedli toto jedlo na jar. Neboli ešte pobláznení marketmi a jedli podľa princípov prírody. Jar sa rovná klíčky a klíčenie.

(IT)

Surovina na výrobu – klíčky.

Záverečné hodnotenie poroty.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 995
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 506
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 404
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 578
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 898
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 401
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 929
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 700
  1. Milan Buno: Post-sovietska Ukrajina a čo znamená zostať, keď všetci odišli... | 7 knižných tipov
  2. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  3. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  4. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  5. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  6. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  7. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  8. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 80 353
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 802
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 192
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 180
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 059
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 656
  7. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 987
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 5 764
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Na mieste archeologického výskumu sa pravidelne pohybujú aj nepovolané osoby, vrátane členov dezinformačnej scény.

Vstup na miesto výskumu môže skončiť vysokou pokutou.


Počas letných prázdnin pravidelne klesá počet cestujúcich v regionálnych vlakoch. ZSSK preto predložila Ministerstvu dopravy SR návrh na dočasné prispôsobenie grafikonu, ktoré by sa týkalo 39 regionálnych liniek.


Fabrika v Číne, ktorej kópia má vyrásť v Šuranoch.

Spravila tak na základe minuloročnej investičnej zmluvy.


Výmenu župných pozemkov pri školách za penzión v Radave podporili aj krajskí poslanci Maďarskej Aliancie. Ich klub vedie Iván Farkas (vpravo).

Krycí manéver, reaguje Hlina.


3
  1. Milan Buno: Post-sovietska Ukrajina a čo znamená zostať, keď všetci odišli... | 7 knižných tipov
  2. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  3. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  4. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  5. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  6. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  7. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  8. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 80 353
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 802
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 192
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 180
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 059
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 656
  7. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 987
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 5 764
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu