Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

Tradícia nevymrela - kalkýš má festival

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo.Kalkýš. Takto vyzerá hotové jedlo. (Zdroj: FRANTIŠEK MIRIÁK)

V obci zorganizovali v poradí už 8. Kalkýšový festival, v rámci ktorého ochutnala päťčlenná porota a obecenstvo až 17 kalkýšov.

STREKOV. Najprv na javisku tri strekovské ženy – Veronika Jankulárová, Helena Hušková a Mária Kovácsová naživo ukázali ako pripravia toto tradičné jedlo z regiónu.

Ako na to

Na prípravu kalkýša potrebujeme 1 kg raže a 1 kg pšenice, ktorú ale musíme prebrať a zbaviť nečistôt. Umyjeme a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody. Do prúteného košíka vložíme veľkú čistú plachtu a do nej vložíme umyté obilniny. Košík položíme na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Minimálne 5-krát denne treba prelievať cez zbožie vodu a vylievať z hrnca, aby sa nezdusilo. Zrno nepremiešavajme! Vhodná je izbová teplota, nemôže byť však veľmi teplo (okolo 15°C), a preto nie je vhodné robiť kalkýš v lete.

O 6 až 7 dní, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, vyberieme valadienku z košíka a naklíčené zbožie pomelieme na mlynčeku. Zmes zalejeme asi desiatimi litrami vody a dobre premiešame rukami. Odstránime šupky a klíčky - mláto, ktoré sa používa pri varení piva alebo sa hodí lichve. Tekutinu precedíme cez husté sito, a tak vznikne základ na výrobu kalkýša. Z týchto desiatich litrov tekutiny si necháme len dva, ostatné rozdáme susedom. Na dva litre tekutiny spotrebujeme 1 kg múky, najlepšie zmes hrubej a polohrubej múky. To zmiešajme dokopy tak, aby sa neporobili "glocky", cesto by malo byť hustejšie. Nalejeme do vysokého pekáča, avšak len do polovice, pretože cesto bude vrieť a bublinkovať. Navrch nalejme ešte 1 dl kalkýšovej vody, ktorá vytvorí chrumkavú škrupinu ako z medu. Túto milujú najmä deti. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky ... pečieme pri teplote 200 °C 1,5 -2 hodiny.

Počas pečenia občas premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov.

Upečený má mať hustotu asi ako krupicová kaša, iba je hnedý. Záleží už len od chuti, niekto to há rád svetlejší a tekutejší, niekto zasa tmavší a pripečenejší.

Dar ako "manna nebeská"

Je to dosť pracné, ale stojí to za to. Preto robíme väčšie množstvo, časť podarujeme blízkym (ako sa to robievalo v minulosti) a časť dokonca normálne zamrazíme.

Po vybratí z mrazničky ho potom treba nechať iba pri izbovej teplote rozmraziť a je rovnako chutný a výživný.

Výsledky: Zlatý kalkýš – Putovný pohár dostala Rozália Süttőová zo Strekova. Cenu Zlatý kalkýš dostali: Rozália Gulyásová, Helena Hušková, Rozália Süttőová zo Strekova, Katarina Marosiová z Rúbane a Andrea Rákocziová z Brutov.

Prvýkrát som sa s týmto jedlom stretol u nás doma, keď som bol chalan - priniesla ho naša stará mama, ktorá to potom naučila robiť moju mamku. Je to sladké - sladké ako med! Konzistenciou sa to podobá asi trochu na krupicovú kašu. Je sa to samé bez príloh. Chuť je medovo-obilninovo sladká.

Pre nás je kalkýš zázrak a veľký dar pre ľudí a vždy jeho prípravu prežívame až s posvätnou úctou a vďakou. Od preberania zrniek, ktoré nakličujeme, až po vyberanie z rúry.

Konzumujeme ho ako „mannu nebeskú“, ale naozaj. Je to pre rodinu jedinečné, veľmi lahodné, ale pritom jednoduché a normálne jedlo (veď sú to „len“ klíčky, múka a voda). Snažíme sa ho pripravovať len v pôstnom období, tak ako to bolo voľakedy zaužívané. Nie je to každodenné jedlo, aj keď obilie klíči za istých podmienok celý rok.

Kalkýš

Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia, kde sa tradične konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny v tele a týmto jedlom ich získali priamo z prírody, uvádza sa v pôvodnom recepte. Keltýš, je jedlo známe na celom území Maďarska a aj medzi Sikulskými Maďarmi v Rumunsku. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés /s čítaj ako š/. Podobnosť čisto náhodná?

Tento výraz rozobraný na kúsky nám dáva najavo, že je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa. Je logické, že predkovia jedli toto jedlo na jar. Neboli ešte pobláznení marketmi a jedli podľa princípov prírody. Jar sa rovná klíčky a klíčenie.

(IT)

Surovina na výrobu – klíčky.

Záverečné hodnotenie poroty.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  2. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  3. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  7. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Statute of limitations in consumer relations
  2. As prices rise, purchasing the right office is essential
  3. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  4. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  5. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  6. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  7. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  8. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 26 470
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 7 670
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 830
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 814
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 679
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 079
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 032
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 706

Blogy SME

  1. Mária Križanová: Matematka a matikári
  2. Richard Medal: Manuál 21 pomáha vychovávať občiansky rozhľadených mladých ľudí
  3. Zuzana Diová: Hodnotenie, to nie sú iba známky!
  4. Milan Buno: 7 knižných tipov: Keď som smutný, volám si z jedného mobilu na druhý...
  5. Michael Achberger: Trend 21. storočia: Otužovaním budete menej chorí a možno aj rýchlejšie schudnete
  6. Rastislav Puchala: Smrť, zmar, umieranie
  7. Eva Gallova: Trochu humoru, dobre? Potrebujeme ho!
  8. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu.
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 949
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 562
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 127
  4. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 501
  5. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 860
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 764
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 3 758
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 567
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Závar pred novozámockou bránou. Býci pod Urpínom napokon slávili víťazstvo za dva body.

Rozhodujúci nájazd premenil Robby Jackson.


26. nov
Viaceré nemocnice na Slovensku by bez ukrajinských lekárov skolabovali.

Počet výpovedí predstavuje takmer pätinu lekárov, ktorí v nemocnici pôsobia.


26. nov
Gólová radosť kapitána Imeľa Tomáša Oršolíka.

Lehota padla, druhopolčasová exhibícia Imeľčanov.


26. nov
Radosť v šatni po víťaznom zápase nad lídrom súťaže OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom.

Základom úspechu je kabína.


25. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Podmienky sú podľa nich otrocké.


24. nov

Chce motivovať aj ďalších.


25. nov

Polícia vyhlásila pátranie po 32-ročnom mužovi.


25. nov

Podujatie na Mierovom a Štúrovom námestí pripravilo mesto po dvojročnej prestávke.


TASR 26. nov

Blogy SME

  1. Mária Križanová: Matematka a matikári
  2. Richard Medal: Manuál 21 pomáha vychovávať občiansky rozhľadených mladých ľudí
  3. Zuzana Diová: Hodnotenie, to nie sú iba známky!
  4. Milan Buno: 7 knižných tipov: Keď som smutný, volám si z jedného mobilu na druhý...
  5. Michael Achberger: Trend 21. storočia: Otužovaním budete menej chorí a možno aj rýchlejšie schudnete
  6. Rastislav Puchala: Smrť, zmar, umieranie
  7. Eva Gallova: Trochu humoru, dobre? Potrebujeme ho!
  8. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu.
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 949
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 562
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 127
  4. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 501
  5. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 860
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 764
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 3 758
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 567
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu