Medzinárodná súťaž Barista Junior 2011 potvrdila, že už stredoškoláci dokážu konkurovať profesionálom.
NOVÉ ZÁMKY. Na pôde Strednej odbornej školy (SOŠ) hotelových služieb a obchodu sa stretlo 27 účastníkov zo šestnástich stredných škôl Slovenska a Česka. Súťažili v príprave štyroch porcií espressa, kapučína a voľného nápoja so základom kávy.
Stále vyšší záujem
„O súťaž v Nových Zámkoch je stále väčší záujem. Tento rok sme už museli niektorých uchádzačov, žiaľ, odmietnuť. Aj tak museli začať už skoro ráno, aby sa do večera vôbec vystriedali. A to tu máme tri pressostroje,“ hovorí jedna z organizátoriek súťaže Alžbeta Borosová. „Súťažiaci sú vyrovnaní, stále kreatívnejší, robia menej chýb ako vlani, veľmi rýchlo dobehnú aj profesionálov. Možno niektorých juniorov uvidíme aj na Majstrovstvách Slovenska profesionálov v máji.“
„Vychovávame si konkurentov, ktorí nás zakrátko začnú dobiehať. Som rád, že o toto odvetvie je stále vyšší záujem žiakov, vyučujúcich aj firiem. Zakrátko sa do týchto priestorov už nezmestíme,“ zhodnotil Stanistal Cibuľa, slovenský majster v príprave kávy, ktorý v úvodných baristických kurzoch pripravoval aj väčšinu súťažiacich.
„Ak záujem pretrvá, budúci rok už plánujeme program rozdeliť na dva dni. Usilujeme sa, aby sa súťaž dostala do zoznamu podujatí garantovaných ministerstvom školstva. Odrazilo by sa to nielen v materiálnej podpore. Naši úspešní žiaci by sa dostali aj do oficiálnych rebríčkov mesta.
Máme reprezentantov Slovenska, ale nemôžu ich zaradiť napríklad medzi úspešných reprezentantov mesta Nové Zámky, čo ich samých veľmi mrzí,“ povedal Ján Radošovský, zástupca riaditeľa SOŠ.
Budúci rok už bude hotová aj školská športová hala, kde by sa mohli podobné veľké akcie konať. SOŠ od septembra prijme aj žiakov súčasnej strednej školy na Nitrianskej ceste a bude mať vyše tisíc žiakov. Doteraz z nej vyšlo viacero špičkových baristov, barmanov i somelierov (tí už sú členmi profesionálnych organizácií).
Už reprezentovali Slovensko
„Záujem o tieto krúžky je čoraz vyšší. Dokonca aj žiaci vyšších ročníkov sú ochotní zaradiť sa k prvákom – druhákom, aby si zvýšili odbornosť,“ dodáva Mária Grácová, vedúca krúžku baristov v SOŠ. „Mladí sa rýchlo učia, hľadajú nové informácie, porovnávajú nápady na súťažiach. Úloha vyučujúcich je u nás o to ľahšia.“
Miriam Szabóová z tunajšej hotelovej akadémie už reprezentovala Slovensko na svetovom šampionáte v príprave kávy v Londýne. Na Baristu 2011 za SOŠ mohli nominovať len dvoch. Súťažili Lukáš Podbehlý a vlaňajší Nováčik roka Barbora Rišková. Ďalšie ich kolegyne ich sledovali v hľadisku.
„Škoda, že je nás tu tak veľa. Súťaž dostáva namiesto rodinnej atmosféry viac profesionálnu,“ skonštatovali.
„Dnešní súťažiaci sú skutočne na vysokej úrovni,“ uznal riaditeľ novozámockého hotela Korzo Norbert Pánisz. „Náš personál má najnovšiu techniku aj odborné školenia zástupcov odvetvia, ktoré sa stáva skutočným „kávovým priemyslom“. Keby sme porovnali kávu spred niekoľkých rokov a v súčasnosti, zistili by sme ohromné rozdiely. Aj zákazníci už majú podstate vyššie požiadavky, vyhľadávajú odbornú prípravu a špeciálne druhy kávy.“
Slogan „dnes vám pripravujú kávu reprezentanti Slovenska“ sme zatiaľ v žiadnej prevádzke neobjavili. Hotel Korzo bude možno prvým. Plánujú tu prezentáciu najlepších mladých baristov, ktorí by pripravovali hlavne voľné nápoje zo súťaží. Údajne sú nielen veľmi chutné, ale aj pekné.