Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Zabíjačka: Na Žitnom ostrove majoránka, cesnak a kvalitná paprika nemôže chýbať

Domáce zabíjačky sa kedysi robili úplne iným spôsobom. Zlom nastal, keď došlo k stabilizovaniu a predĺženiu trvácnosti špeciálnych mäsových výrobkov. Spracovanie ovplyvnila chémia, nastúpili fosfáty.


KOMÁRNO. Majoránka a cesnak nemôžu chýbať vo výrobkoch domácej zabíjačky na Žitnom ostrove. Dôležitú úlohu zohráva aj kvalita mletej papriky, povedal pre TASR konateľ firmy na spracovávanie mäsa v Komárne Jozef Pintér s tým, že tlačenku na rozdiel od viacerých mäsiarskych majstrov on seká a nemelie.

"Surovinu spracujem na jemné kúsky, aby to bolo estetické. Mäso sa nesmie prevariť, lebo tlačenka musí byť vábivá, musí byť estetická, musí lákať konzumenta. Nakrájam kožu na tenké rezance, vytvorím krásnu mozaiku. Väčšinou používam biele korenie, lebo to neškodí zdraviu a samozrejme pridám cesnak a majoránku," ozrejmil odborník s tým, že vývar musí byť precedený, do neho treba pridať trochu studenej vody, aby výsledok bol čistučký. "Tlačenku dávam to do prirodzených žalúdkov, umelé črevá a produkty neuprednostňujem," zdôraznil.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Žitnom ostrove sa pred niekoľkými desaťročiami robili domáce zabíjačky úplne iným spôsobom. Pred 50 rokmi sa konali klasické domáce zabíjačky s opaľovaním slamou alebo drevom. V tom čase existovali špeciálne fúkačky, s ktorými ošípané opaľovali.

"Opracovanie bolo klasické a toto bolo zachované aj do dnešného dňa: surové mäso, varené výrobky a trvalá produkcia. Samozrejme postupom času sa vyvíjal aj mäsový spracujúci priemysel a v domácich zabíjačkách sa špecializovali niektoré výrobky," informoval konateľ.

Zlom nastal na Žitnom ostrove asi na konci 60. rokov minulého storočia, keď došlo k stabilizovaniu a predĺženiu trvácnosti špeciálnych mäsových výrobkov. "Spracovanie ovplyvnila chémia, nastúpili fosfáty a priebeh sa zrýchlil aj v domácich podmienkach. Mäso sa spracovalo predtým za niekoľko mesiacov, teraz to trvá len pár týždňov," konštatoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Na celom území Slovenska sa v minulosti systém spracovania ošípaných v domácom prostredí nelíšil. "Poznáme dva druhy: rozoberanie mäsa, na zemi alebo s pomocou navijaka. Veľký rozdiel medzi jednotlivými krajmi by som ani nešpecifikoval, až na chuťové rozdiely. Na Žitnom ostrove majoránka a cesnak nemôže chýbať. Sú kraje kde majoránku si nevedia ani predstaviť lebo spôsobuje údajne žalúdočné problémy," ozrejmil Pintér.

V ostatnom čase, keď sa zaviedlo opaľovanie s plynom, vo všetkých regiónoch tvrdili, že je to čistejšia, kvalitnejšia a hygienickejšia metóda. Názor odborníka je v súčasnosti iný. "Dnes je už známe, že obarovanie ošípaných vo veľkovýrobe sa nedá porovnať s kvalitou opaľovaných ošípaných v domácom prostredí," ozrejmil konateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavé sú špeciality jednotlivých krajov. "Či kapustnica má viacej kmína, rasce, a vôbec aké korenie sa použije, záleží od jednotlivých rodín. Sú kraje, kde kapusta musí byť kyslá, inde presadzujú čerstvú. Umelým koreninám a rýchlosoliam sa treba vyhýbať," podčiarkol odborník.

Tradícia domácich zabíjačiek postupne zaniká, stále menej a menej domácnosti chová ošípané. Na Žitnom ostrove pretrváva aj v súčasnosti zvyk, že po zabíjačke daruje domáci príbuzným a priateľom balíček s výrobkami. Podľa nepísaného zákona obdarovaný sa pri najbližšej príležitosti taktiež prezentuje svojimi produktmi.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 212
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 434
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 678
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 970
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 857
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 645
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 833
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 747
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 609
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Ilustračná fotografia.

Novozámocký epidemiológ: Účasť na testovaní by mala byť ideálne aspoň 90 percent

Platí pravidlo ´Ruky – Odstup – Rúško´. Dovolím si ešte doplniť Rozum, tvrdí epidemiológ Peter Hoppan.

Epidemiológ novozámockej nemocnice Peter Hoppan apeluje na ľudí, aby používali rozum.

Pri vstupe do nemocnice v Zámkoch opäť rozložili červený stan

Stan slúži na triedenie pacientov, ktorí do nemocnice prichádzajú.

Červený stan je opäť rozložený pri vstupe do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.

Na prvýkrát sa prevrátil aj vykúpal

Snom mladého novozámockého kajakára je účasť na Olympiáde.

Maximilián Szabó počas tréningu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?