Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Zabíjačka: Na Žitnom ostrove majoránka, cesnak a kvalitná paprika nemôže chýbať

Domáce zabíjačky sa kedysi robili úplne iným spôsobom. Zlom nastal, keď došlo k stabilizovaniu a predĺženiu trvácnosti špeciálnych mäsových výrobkov. Spracovanie ovplyvnila chémia, nastúpili fosfáty.


KOMÁRNO. Majoránka a cesnak nemôžu chýbať vo výrobkoch domácej zabíjačky na Žitnom ostrove. Dôležitú úlohu zohráva aj kvalita mletej papriky, povedal pre TASR konateľ firmy na spracovávanie mäsa v Komárne Jozef Pintér s tým, že tlačenku na rozdiel od viacerých mäsiarskych majstrov on seká a nemelie.

"Surovinu spracujem na jemné kúsky, aby to bolo estetické. Mäso sa nesmie prevariť, lebo tlačenka musí byť vábivá, musí byť estetická, musí lákať konzumenta. Nakrájam kožu na tenké rezance, vytvorím krásnu mozaiku. Väčšinou používam biele korenie, lebo to neškodí zdraviu a samozrejme pridám cesnak a majoránku," ozrejmil odborník s tým, že vývar musí byť precedený, do neho treba pridať trochu studenej vody, aby výsledok bol čistučký. "Tlačenku dávam to do prirodzených žalúdkov, umelé črevá a produkty neuprednostňujem," zdôraznil.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Žitnom ostrove sa pred niekoľkými desaťročiami robili domáce zabíjačky úplne iným spôsobom. Pred 50 rokmi sa konali klasické domáce zabíjačky s opaľovaním slamou alebo drevom. V tom čase existovali špeciálne fúkačky, s ktorými ošípané opaľovali.

"Opracovanie bolo klasické a toto bolo zachované aj do dnešného dňa: surové mäso, varené výrobky a trvalá produkcia. Samozrejme postupom času sa vyvíjal aj mäsový spracujúci priemysel a v domácich zabíjačkách sa špecializovali niektoré výrobky," informoval konateľ.

Zlom nastal na Žitnom ostrove asi na konci 60. rokov minulého storočia, keď došlo k stabilizovaniu a predĺženiu trvácnosti špeciálnych mäsových výrobkov. "Spracovanie ovplyvnila chémia, nastúpili fosfáty a priebeh sa zrýchlil aj v domácich podmienkach. Mäso sa spracovalo predtým za niekoľko mesiacov, teraz to trvá len pár týždňov," konštatoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Na celom území Slovenska sa v minulosti systém spracovania ošípaných v domácom prostredí nelíšil. "Poznáme dva druhy: rozoberanie mäsa, na zemi alebo s pomocou navijaka. Veľký rozdiel medzi jednotlivými krajmi by som ani nešpecifikoval, až na chuťové rozdiely. Na Žitnom ostrove majoránka a cesnak nemôže chýbať. Sú kraje kde majoránku si nevedia ani predstaviť lebo spôsobuje údajne žalúdočné problémy," ozrejmil Pintér.

V ostatnom čase, keď sa zaviedlo opaľovanie s plynom, vo všetkých regiónoch tvrdili, že je to čistejšia, kvalitnejšia a hygienickejšia metóda. Názor odborníka je v súčasnosti iný. "Dnes je už známe, že obarovanie ošípaných vo veľkovýrobe sa nedá porovnať s kvalitou opaľovaných ošípaných v domácom prostredí," ozrejmil konateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavé sú špeciality jednotlivých krajov. "Či kapustnica má viacej kmína, rasce, a vôbec aké korenie sa použije, záleží od jednotlivých rodín. Sú kraje, kde kapusta musí byť kyslá, inde presadzujú čerstvú. Umelým koreninám a rýchlosoliam sa treba vyhýbať," podčiarkol odborník.

Tradícia domácich zabíjačiek postupne zaniká, stále menej a menej domácnosti chová ošípané. Na Žitnom ostrove pretrváva aj v súčasnosti zvyk, že po zabíjačke daruje domáci príbuzným a priateľom balíček s výrobkami. Podľa nepísaného zákona obdarovaný sa pri najbližšej príležitosti taktiež prezentuje svojimi produktmi.

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 726
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 954
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 803
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 419
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 982
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 737
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 308
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 803
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 642
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Ilustračné foto

VI. a VII. LIGA ObFZ Nové Zámky: Aktuálnem výsledky, tabuľky, komentáre.


5 h
Zo zápasu Komjatice - Salka 2:0

V. LIGA - VÝCHOD: V Podlužanoch kuriózne góly, nervozita a napokon deľba bodov.


6 h
Útočník Dvorov Viktor Kráľ (v zelenom) prispel k víťazstvu svojho celku dvoma gólmi po zmene strán.

IV. LIGA JV: Štúrovo priviezlo cenný bod, Bešeňov rozhodol až v závere.


8 h
Hviezdou večera boli na Šurany Feste Kollárovci.

Ľudia si zábavu pochvaľovali. Pozrite si fotogalériu.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


18. sep

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 18. sep

Rodáčka z Dubnice nad Váhom sa vo svojich fotografiách snaží zachytiť inakosť.


18. sep

Hlavný cestný ťah je v obidvoch smeroch uzavretý.


16 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu