V historických filmoch otvárali šampus šabľami cisárski dôstojníci s epoletami na pleciach. Somelier laikov vystríha: radšej neskúšať.
NOVÉ ZÁMKY. Fľašu šampanského otvára kuchynským sekáčom, japonským samurajským mečom. Niekoľko desiatok sklenených hrdiel zoťal na párty priamo pred bratislavským hotelom Carlton. Miroslav Balla má devätnásť rokov a je absolútnym šampiónom medzinárodnej súťaže somelierov v Modre.
Somelierske umenie
„Základy som získal v školskom krúžku mladých somelierov," hovorí žiak štvrtého ročníka novozámockej hotelovej akadémie. „Súčasťou zručností správneho someliera je aj podávať šumivé víno sekaním. Na každej väčšej akcii sa už zvykne vyžadovať podobná exhibícia. Pre ľudí je to veľmi zábavné a pre odborníka ani nie veľmi zložité. Fľaša sa dá otvoriť v podstate všetkým, čo má hranu - nožom, mečom, ale i podšálkou, pohárom, opätkom či dokonca zamrznutým banánom. Najprv však tomu treba rozumieť."
Prísne pokyny
Ako nás Miroslav poučil, sabrážou sa môže otvárať len fľaša šampanského vyrobeného tradičnou technológiou (teda žiadne sýtené či perlivé víno). Takéto šampanské má spravidla korkovú zátku a hrubostennú fľašu naplnenú pod tlakom 3 - 5 barov. Pred otvorením ju treba vychladiť na 4 - 6 stupňov a odstrániť z hrdla fóliu, aby sa ostrie ľahko šmýkalo. Pri samotnom otváraní má byť fľaša naklonená v uhle 45 stupňov a nasmerovaná mimo ľudí a rozbitných predmetov. Jednoduché a jasné pokyny. Somelier však laikov vystríha: radšej neskúšať!
Riziko úrazu
„Prvú fľašu otváral kamarát podšálkou. Sekol, náhodou urobil spätý pohyb a porezal si ruku. Hrdlo by sa malo odseknúť rovným čistým rezom, ale ak sa to nepodarí, fľaša funguje ako malý granát. Na internete kolujú aj dosť škaredé zábery," hovorí. Pri správnom otvorení by mali tlakom z fľaše vyletieť aj všetky prípadné úlomky skla - takže samotná konzumácia už je určite bezpečná.
Miroslav zatiaľ odsekol všetky svoje fľašky bez nehody. Iba raz sa mu vraj podarilo poriadne oprskať jednu dámu. „Šampus ešte striekal a ja som sa priskoro otočil k hosťom. Vzala to s humorom - vraj aspoň pôjde domov netradične voňavá," dodáva.
Drahý tréning
Sabráž tvorí osobitnú kategóriu v súťažiach somelierov - profesionálov. Tam už sa dá vidieť všeličo: chlap v tóge otvárajúci fľaše rímskym mečom, Jánošík s valaškou. Víťaz jednej súťaže vraj stál na hlave bez držania a tak sekal fľašky.
Miroslav sa zatiaľ na podobné kúsky nechystá. „Zatiaľ sa zdokonaľujem v tom, čo viem. Tréning sabráže vyjde dosť draho - fľaša originálneho šampanského nejde pod šesť eur."