NOVÉ ZÁMKY. V Nových Zámkoch odštartoval v piatok 25. júla dopoludnia obľúbený jarmok Porciunkula.
Aj tentoraz sa koná na Majzonovom námestí. Predajné stánky sa ťahajú až po parkovisko vedľa plavárne.
U Zámčanov vedú hurky
Okrem rôznorodého nepotravinárskeho sortimentu sa dá tradične vo viacerých stánkoch kúpiť aj klasické občerstvenie.
I keď sa predajcovia zhodujú, že náklady na prevádzkovanie stánkov im každoročne stúpajú, zákazníkov napriek tomu zásadne neubúda.
Oproti minulému roku opäť vzrástli ceny jedál predávaných na gramáž mninimálne o 20 centov za 100 gramov - záleží od konkrétneho predajcu.
Predajcovia do cien premietli ako vyššie náklady na suroviny, tak aj drahší nájom predajného miesta.
Pre niektorých sú Nové Zámky už tradičnou zastávkou, no stánky rozkladajú aj v iných mestách či obciach.
"Začíname v Komárne, potom chodievame do Kolárova, Iže, Nových Zámkov, na Žitnoostrovský jarmok v Dunajskej Strede i na vínny festival do Šamorína," povedala Monika Kasab z Bátorových Kosíh.
Chuťové preferencie návštevníkov sa podľa nej líšia od konkrétneho mesta.
"V Nových Zámkoch je veľmi obľúbená hurka, v Kolárove je to heik alebo pečené koleno. V Šamoríne ide najviac kačacia pečeň," prezradila s úsmevom.

Ceny opäť stúpli
Na 100 gramov cigánskej pečienky, grilovaného rebra, kuracieho špízu, pečenej klobásy či kolena treba tento rok z peňaženky vytiahnuť 3,70 eur.
Pečená jaternica stúpla o 20 až 50 centov na 3,20, resp. 3,70 eura za 100 gramov - záleží od stánku. Pečené kačacie stehno zdraželo z 5 na 6 eur za 100 gramov, dá sa však nájsť aj za 8 eur.
Opekané zemiaky stoja 1,80 eura, grilovaná zelenina 3 eurá a vyprážaný heik ostal na 3 eurách za 100 gramov, no predáva sa aj drahšie - za 3,70. Sto gramov pstruha je za 3,50 eura.
Sto gramov husacej či kačacej pečienky stojí 18, resp. 16 eur, za kyslú prílohu si priplatíte 1,80 až 2 eurá za 100 gramov. Porcia vyprážaného syra so zemiakmi stojí 8 eur. V ponuke je aj držkový perkelt, 400 mililitrov vyjde na 8 eur.

Obľúbený podplamenník, tak ako pred rokom, päť eur, prípadne ešte o 50 centov viac a grilovaný oštiepok 4 eurá.
Porcia hovädzieho perkeltu s haluškami stojí rovnako ako pred rokom 10 eur, a aj lokša ostala na 2 eurách. Zemiaková placka je za 3 eurá.
Zväzok slovenského cesnaku ponúkajú za 8 i 15 eur, prípadne za 80 centov za hlavičku.

Pollitrovú kofolu, pivo či radler predávajú za 2 až 2,50 eura. Pol kila krowiek vychádza na 3,50 až 4 eurá, kúpeľné oblátky na 3 eurá a cukrová vata či zemiaková špirála zdražela o 50 centov a stojí 3 eurá.
Ceny stúpli aj pre predajcov
Za prenájom miesta pre stánok s občerstvením tento rok predajcovia zaplatili 125 eur za jeden meter dĺžky predajného miesta, pred rokom to bolo 100 eur, v roku 2023 to bolo 90 eur a v roku 2022 iba 85 eur.
Ceny pre ostatných predajcov sa nezmenili. Prevádzka stánkov s drobným priemyselným a potravinárskym tovarom stojí jeden meter opäť 45 eur.
Obchodníci s vlastným tovarom zaplatili 20 eur za meter, rovnako ako počas uplynulých ročníkov.

Na amfiteátri sa od štvrtkového dopoludnia chystalo pódium, v piatok večer sa na ňom odohrajú prvé hudobné koncerty. Piatkovým ťahákom má byť koncert Smola a Hrušky, ešte pred ním vystúpi Peter Šrámek.
V sobotu vystúpi maďarská skupina Fiesta 25 a slovenská speváčka Katka Knechtová.
Súčasťou porciunkuly je aj sobotňajší remeselný trh spojený s výstavou fotografií v parku na Bernolákovom námestí. Vystúpia počas neho aj detskí folkloristi.
Tohtoročnou novinkou je charitatívny beh Novozámocká večerná desiatka, štart je v sobotu o siedmej večer na Hlavnom námestí.
Už od štvrtka 24. júla je preto v centre obmedzená doprava od križovatky ulíc Turecká - Ernestova bašta až po križovatku Turecká - Cisárska bašta.



