"Pohľad človeka na stravovanie, a teda jedlo, sa oproti minulosti zmenil. Kým naši starí rodičia vnímali jedlo predovšetkým ako nástroj na prežitie, dnes sa jedlo, hlavne vo vyspelých krajinách, vníma ako jeden zo spôsobov obšťastňovania sa. A to je ten problém. Ak ľudia budú konzumáciu jedla vnímať viac ako nástroj na spríjemnenie si každodenných chvíľ a menej ako nástroj, vďaka ktorému získajú látky potrebné na správne fungovanie organizmu, zdravotné problémy spôsobené nesprávnymi stravovacími návykmi budú pribúdať," varuje Mgr. Kristián Hvolka, diplomovaný osobný fitness tréner, odborný poradca v oblasti zdravého životného štýlu a bývalý atlét.
V rozhovore prezradil akých chýb sa dnes pri stravovaní dopúšťame, prečo sú častou príčinou srdcovocievych chorôb a ako s nimi efektívne bojovať. Zároveň pripomína, že za stále častejšou obezitou detí stoja predovšetkým ich rodičia.
V čom robí bežný človek najčastejšie chyby z hľadiska stravovania alebo pohybu? Čo sa v našej populácii najviac podceňuje?
Tých chýb v oblasti stravovania je viac. Množstvo konzumovanej potravy je iba jedna strana problému. Druhou stranou je nepomer medzi zložkami potravy. Dnes sa kladie stále nedostatočný dôraz na konzumáciu rastliných zložiek potravy oproti živočíšnym zložkám.
Ak v režime stravovania dlhodobo a výrazne prevládajú živočíšne zložky, má to negatívny dopad na črevný mikrobióm. To sa môže podpísať na vzniku rôznych ochorení.

Problémom je nielen pomer živočíšnych a rastlinných potravín. Ide aj o pomer medzi jednotlivými makronutrientami ako sú bielkoviny, sacharidy, tuky. Práve vysoká konzumácia sacharidov sa dnes ukazuje ako jeden z faktorov vzniku obezity. Častá konzumácia potravín bohatých na sacharidy spôsobuje vysoký energetický príjem. Kvôli tomu sa človek často dostáva do kalorického nadbytku. To je stav, keď príjem energie presiahne energetický výdaj organizmu.

Okrem toho sa pri stravovaní podceňuje pravidelnosť. V dnešnej uponáhľanej dobe sa človek rozhodol prispôsobiť načasovanie stravovania všetkému, len nie potrebám svojho tela.
Cez bežný pracovný deň si veľká časť populácie nevie spraviť čas na raňajky. Na obed si popri všetkých pracovných povinnostiach rýchlo odskočí na obednú prestávku, ak vôbec. Potom príde večera, možno aj druhá večera, prípadne vlčí hlad a nočné prejedanie sa.
V článku sa dočítate aj:
- Ako s problémom stravovania efektívne bojovať,
- aké potraviny vo väčšom množstve, prípadne pri pravidelnej konzumácii výrazne negatívne vplývajú na srdcovocievnu sústavu,
- ako sa bežný človek môže zorientovať pri výbere zdravých tukov,
- čo hovorí odborník na detoxikačné kúry a či sú pre organizmus bezpečné,
- ako sa mení nás každodenný pohyb,
- čo musia rodičia zmeniť, aby sa vyhli problémom s obezitou ich detí,
- aký druh pohybu je vhodný pre mladého človeka a či je aktívne cvičenie vhodné aj pre človeka po šesťdesiatke.
Prečo je to tak? Do akej miery má negatívne vplyv na zdravie večerné jedenie? Veľa ľudí verí, že práve to je príčinou priberania.
Ľudské telo má svoje nároky na pokrytie energetického výdaja. Ak ich človek počas dňa nepokryje, kvôli nedostatku času a vystaveniu stresu, telo sa ozve. Keď človek večer príde domov, spomalí. Úroveň stresu klesne, vtedy prichádza na rad telo, ktoré si vypýta všetko, čo mu bolo počas dňa odrieknuté. A k tomu aj niečo naviac.
Práve to niečo naviac je problém. Ak prijme človek, napríklad počas večere, nárazovo veľké množstvo energie a nespotrebuje ju, napríklad fyzickou aktivitou, má tendenciu ukladať si túto energiu ako tukovú zložku. Z dlhodobého hľadiska sa tak vytvára priestor pre vznik obezity.