NOVÉ ZÁMKY. U Novozámčanov i ľudí z okolia si v priebehu rokov získal veľkú popularitu.
Do súťaže sa zapájajú nielen domáci, ale aj družstvá z iných miest a obcí Slovenska, aj zo zahraničia.
Konať sa bude po niekoľkoročnej odmlke v sobotu 4. novembra na parkovisku na Cisárskej bašte, vedľa krytej plavárne.
Troj- až päťčlenné družstvá budú pripravovať klobásu na pečenie z desiatich kilogramov klobásového mäsa, ktoré dostanú na mieste.
Pozrite si aj video: Jarmok Šimona a Júdu v Štúrove 2023:
"Mäso je zabezpečené z bitúnku s veterinárnym potvrdením," informuje radnica, ktorá festival organizuje.
Úlohou súťažiacich je odovzdať porote na posúdenie zhruba 30 cm dlhú klobásu. Zvyšok ostane družstvu, no z hygienických dôvodov je zakázané klobásu predávať.

Porota zhodnotí prípravnú fázu, pracovné miesto, estetický vzhľad surovej a chuť upečenej klobásy.
Organizátori pripomínajú, že súťažné družstvá sa musia prihlásiť najneskôr 27. októbra.
V cene stoeurového súťažného poplatku sú okrem mäsa aj črevá na plnenie a stôl.

Súťažiaci musia používať bielu zásteru alebo plášť a pokrývku hlavy, prinieť si musia tradičný ručný mlynček na plnenie, koreniny a potrebné náradie.
"Je vítané, ak si súťažné družstvá svoje pracovisko ozdobia prvkami, ktoré ich charakterizujú, ako napríklad kroj, iné ľudové prvky a hlavne dobrú náladu," vyzýva mesto.


