Ľudia prepadajú detoxom organizmu. Tie neriešia ich dlhodobé problémy, tvrdí chemik

Zdravé nemusí nutne znamenať drahé.

Martin Masár.Martin Masár. (Zdroj: archív respondenta)

Chémia ako taká je vlastne všade okolo nás, v potravinách či vo vzduchu, ktorý dýchame. V prípade stravovania sa často ozýva názor, že je zlá.

Jednoducho sa jej nevyhneme. "Ani by sme sa jej nemali chcieť vyhnúť, práve naopak. Mali by sme o nej aktívne vyhľadávať informácie a vzdelávať sa," hovorí Martin Masár, potravinársky chemik a výživový poradca.

Ako hovorí, ľudia si pod pojmom "zlá chémia" často predstavujú syntetické chemikálie s nepriaznivými účinkami na organizmus, respektíve umelo vyrobené veci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Ja osobne pod týmto pojmom nemám na mysli nič konkrétne, skôr to vo mne evokuje neznalosť prírodných vied," dodáva Masár.

"Netreba vnímať veci čiernobielo. Skôr treba byť na pozore vždy, keď niekto používa superlatívy a extrémne tvrdenia o tom, čomu sa v strave vyhnúť a čo vylúčiť. Vtedy pravdepodobne nepôjde o reálneho odborníka, keďže tí takýto žargón nikdy nepoužívajú," pripomína potravinársky chemik.

V rozhovore prezradil, ako môže nezdravé stravovanie vplývať na ľudský mozog a vznik ochorení, či sa dajú ľudia oklamať obalom, čo si na obaloch potravín všímať i to, čo by pomohlo, aby boli Slováci nutrične gramotnejší.

V čom panuje v oblasti potravín či chémie na Slovensku najväčší chaos? Akým dezilúziám či dezinformáciám ľudia najčastejšie prepadajú?

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecne by som povedal, že ľudia sú náchylní hľadať na komplexné problémy jednoduché riešenia, pretože sa im nechce rozmýšľať. Možno to vidieť či už v politike alebo v potravinách a výžive.

Prečítajte si aj Plastický chirurg: Pacienti mávajú nereálne predstavy o výsledku operácie, botox organizmu neškodí Čítajte 

Sezónne prepadajú rôznym detoxom, očistám organizmu, ktoré nijak neriešia ich dlhodobé problémy ako napríklad nadváhu či obezitu.

Problém, ktorý si budovali roky, môže ním byť postupný nárast hmotnosti vďaka nezdravým návykom, sa zrazu snažia odstrániť nejakým extrémom. Či už ide o diétu na šťavičkách alebo detoxové prípravky. Tieto trendy môžu okrem vyprázdnenia peňaženky priniesť aj vážne zdravotné problémy.

Aký dopad môže mať nezdravé stravovanie na mozog? Aké choroby spojené s mozgom sa môžu u človeka rozvinúť?

V krátkodobom horizonte človek môže pocítiť únavu, zhoršený kognitívny výkon alebo tzv. ´brain fog´, teda mozgovú hmlu.

SkryťVypnúť reklamu

Nevhodná strava môže mať vplyv aj na rozvoj neurodegeneratívnych ochorení. Zlé stravovacie návyky môžu potenciálne viesť aj k rozvoju porúch príjmu potravín ako sú ´binge-eating´, bulímia či anorexia.

Človek si tak môže vybudovať nezdravý vzťah k jedlu. Okrem tých bežných ochorení ako cukrovka, obezita, srdcovocievne ochorenia, môže nevhodným zložením stravy vzniknúť aj rakovina, napríklad rakovina konečníka či rôzne problémy s trávením.

Aké potraviny sú kvalitatívne na Slovensku najviac zastúpené v obchodoch? Prevažujú výrazne tie nezdravé?

Nemyslím si, že by nejaký typ potravín by prevažoval. Všeobecne však možno povedať, že bezpečnosť a kvalita potravín na našom trhu je vďaka prísnym normám EÚ a slovenskej legislatívy na pomerne vysokej úrovni.

Žijeme v dobe, kedy máme prístup k naozaj širokému spektru potravín. O to dôležitejšie je mať o nich aspoň základné znalosti, aby človek vedel koľko a čoho si môže dovoliť skonzumovať.

Prečítajte si aj Zelený zákal je tichý zabijak a spôsobuje slepotu. Dlho nemusí mať žiadne badateľné príznaky Čítajte 

Správnou skladbou stravy totižto vieme podporiť svoje zdravie a zabrániť vzniku viacerých ochorení. Určite však možno skonštatovať, že oproti minulosti, máme dnes na trhu aj oveľa viac vysoko-spracovaných potravín. Tie zdravie zrovna nepodporujú.

Do akej miery je problém to, že časť potravín v obchodoch zdravá nie je? A to aj vzhľadom na kvalitu nášho života, resp. to, že žijeme uponáhľanú dobu?

Problém, ktorý máte na mysli, zrejme predstavujú vysoko spracované potraviny. Je pravda že za posledných pár desaťročí sa ich podiel na pultoch obchodov značne rozšíril.

Ide o potraviny, ktoré prešli vyššou úrovňou spracovania a častokrát sú hyperpalatívne, čiže veľmi chutné. Nemáme tak problém konzumovať ich vo väčšom množstve.

Človek tak dokáže prijať naozaj vysoké množstvo energie s nie úplne vhodným zložením makroživín. Takéto potraviny často obsahujú vysoký podiel pridaného cukru, soli, nasýtených tukov, majú málo bielkovín a takmer žiadnu vlákninu.

Samozrejme, netreba ich démonizovať. Kto z nás si raz za čas nedá kus dobrej čokolády alebo nejaký keksík? Treba však pamätať na to, že by sme mali ich príjem obmedziť. Väčšinu našej stravy by mali tvoriť základné, menej spracované potraviny.

Obal predáva. Dá sa ním Slovák ľahko oklamať na úkor kvality potraviny?

Je pravdou, že obal má veľký vplyv na nákupné chovanie spotrebiteľa. Takisto marketing a vplyv známych osobností, ktoré propagujú produkty a lákajú tak nových zákazníkov.

Človek by preto mal mať aspoň nejaké základné znalosti ako čítať etiketu potravín, aby sa mohol v obchode správne rozhodnúť.

Prečítajte si aj Na obezitu detí majú veľký vplyv aj rodičia a viac voľnosti. Vyše polovica Slovákov nad 15 rokov má nadváhu Čítajte 

Je značenie potravín v obchodoch z technického hľadiska dostatočné? Alebo by výrazne pomohlo niečo ako už na politickej scéne spomínaný „potravinový semafor“?

Osobne si myslím, že značenie je dostatočné. Človek na ňom nájde všetko, čo potrebuje. Problémom je však nízka informovanosť spotrebiteľa a jeho vzdelanosť.

Tento problém je nutné riešiť už v rámci edukačného systému, vzdelávať žiakov na školách o výžive či vhodnom výbere potravín ale aj v čítaní etikiet. Tieto vedomosti sú kľúčové a z dlhodobého hľadiska im môžu značne skvalitniť, ba dokonca predĺžiť život.

Chápem zámer zjednodušeného značenia potravín, či už ide o Nutri-Score alebo o potravinový semafor. No osobne si myslím, že je to nie je úplne dotiahnutá myšlienka.

Oveľa dôležitejšia ja edukácia. Napríklad, niektorým potravinám by sa človek mohol začať úplne vyhýbať. Ale to tiež nie je riešenie, len ďalší extrém v stravovaní, kde človek môže vyradiť celé skupiny potravín.

Prehnaná kontrola a snaha o zdravú stravu zase môže vyústiť v orthorexiu, čo je porucha príjmu potravy spájaná s prehnanou kontrolou jedla a jedenia len zdravých potravín.

Prečítajte si aj Ceny v autoškolách pôjdu ešte vyššie, môžu za to aj prehrešky z minulosti Čítajte 

Na ktoré zložky na etiketách potravín by sa mali v prvom rade zamerať?

Na balených potravinách sa určite oplatí sledovať zoznam ingrediencií. Tu sa možno zamerať na poradie zložiek. Či je práve hlavná surovina, ktorá tvorí podstatu výrobku na prvom mieste.

Ďalej si v zložení možno všimnúť použitie prídavných látok či prídavok cukru. V nutričnom zložení by nás mal určite zaujímať obsah celkovej energie, množstvo bielkovín, jednoduchých cukrov, množstvo nasýtených mastných kyselín alebo obsah soli.

Netreba však zabúdať, že máme aj nebalené potraviny, či už ide o čerstvé ovocie a zeleninu, mäso alebo pečivo. O nich by mal mať človek taktiež isté elementárne znalosti prečo a v akom množstve ich konzumovať.

Majú bežní Slováci na to, aby sa stravovali zdravo?

Určite áno. Ako vravím, hlavný problém vidím v nízkej vzdelanosti vo výžive a v potravinách. Ak by sme získali tieto základné znalosti už počas školských čias, bolo by to ideálnym riešením.

Za koľko eur si môže človek navariť kvalitnú stravu počas celého dňa (raňajky – obed – večera). Je zdravé stravovanie nutne drahé?

To je individuálna záležitosť každého človeka podľa toho, aké má potreby, ciele, chuťové preferencie a finančné možnosti.

Treba podotknúť, že zdravé stravovanie nie je nutne drahé a človek si môže vyskladať zdravý jedálniček za rozumnú cenu z bežne dostupných surovín.

Prečítajte si aj Podvody a prepadnutia v uliciach môžu pribúdať, kriminalita odráža náš sociálny systém Čítajte 

Rád spomeniem aj možnosť kupovania privátnych značiek vo veľkých obchodných reťazcoch, napríklad Clever v Bille, Pikok/Pilos v LIDL, K-Classic v Kauflande a podobne. Tie sú často lacnejšie ako rôzne značkové výrobky, pritom sú nemenej kvalitné.

Často sa hovorí, že cukor je zabijak a že sladké je nezdravé. Na druhú stranu, napríklad o čokoláde sa vraví, že dodáva energiu a často ju jedávajú aj mladí pri učení. Ako nájsť tú hranicu medzi nezdravým a prospešným?

Cukor určite netreba démonizovať. Aj ten môže mať v rozumnom množstve svoje miesto v jedálničku. Netreba zabúdať, že cukor prirodzene obsahujú aj bežné potraviny ako sú ovocie či mliečne výrobky.

Problém, na ktorý narážate, je zvýšená konzumácia jednoduchého cukru, ktorý sa do potravín pridáva, aby boli chutnejšie. V tomto prípade je jeho obmedzenie na mieste.

Možno si zvoliť varianty so zníženým obsahom cukru alebo bez pridaného cukru. Všeobecne platí, že čím viac fyzickej aktivity človek za deň má, tým väčšie množstvo aj jednoduchých cukrov si môže dovoliť skonzumovať.

Kvalitná čokoláda môže byť považovaná za "zdravú" potravinu, ak má vysoký podiel kakaovej hmoty a kakaového masla, neobsahuje pridaný cukor alebo ho obsahuje v menšom množstve.

Ako som už spomínal, zdravé stravovanie nie je o extrémoch. Väčšinu stravy, napríklad 80 percent, by mali tvoriť základné, nespracované potraviny a zvyšných 20 percent možno vyplniť aj nie až tak "zdravými" potravinami.

Prečítajte si aj Náročný boj o dva životy: Raritné ochorenie posunulo Katarínu na pokraj života a smrti Čítajte 

Schválne hovorím v úvodzovkách, lebo potraviny sa nedajú takto jednoducho rozdeliť medzi "zdravé" a "nezdravé". Otázkou teda je vždy celkové skonzumované množstvo.

Ako hodnotíte veľmi populárne výživové doplnky, napríklad rôzne druhy kolagénu? Sú fakt užitočné alebo je to skôr úmyselný a premyslený marketing?

Určite existujú doplnky, ktoré bežný človek extra nepotrebuje. Je však aj množstvo takých, ktoré vedia naše zdravie alebo fyzický výkon podporiť. Vždy záleží od potrieb, cieľov a preferencií daného človeka.

Kolagén patrí skôr k tým, ktorých účinnosť nie je až tak dobre vedecky podložená. Pokiaľ človek prijíma dostatok kvalitných bielkovín, klasický kolagén uňho nespraví žiadne zázraky.

Aké pozitíva má zdravá a pestrá strava v kombinácii so silovým tréningom? Na rozdiel od toho, keď človek, povedzme, že iba zdravo je ale necvičí, alebo naopak, ak iba cvičí ale nestravuje sa zdravo?

Určite je vhodné kombinovať zdravú stravu aj s nejakou fyzickou aktivitou. V ideálnom prípade by mal každý človek zaradiť nejakú formu silovej a aeróbnej aktivity. Vtedy možno najlepšie podporiť naše zdravie.

Odrazí sa to však aj na zlepšenej psychike, kognitívnom výkone, budeme mať oveľa nižšie riziko rozvoja civilizačných ochorení a v neposlednom rade budeme spokojnejší so svojím vzhľadom.

Ak človek robí iba jedno z toho, je to stále lepšie ako by nerobil nič. Ale práve spomínaná kombinácia je najviac efektívna, prináša najviac benefitov a najlepšie výsledky.

Ľudské telo bolo evolučne vyvinuté na každodenný pohyb, hoci nás dnešná doba priväzuje k displejom v kanceláriach či na gauče v obývačkách.

Prečítajte si aj Rady od odborníka: 7 vecí, ktoré naštartujú náš imunitný systém (otázky a odpovede) Čítajte  Prečítajte si aj Lekárka: Smrteľným kolapsom, aj u mladých a športovcov, sa dá aktívne predchádzať Čítajte 

Zdravá strava

Súvisiace témy: Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 632
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 370
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 749
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 511
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 019
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 854
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 537
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 367
  1. Anton Kaiser: Spievaj, že si spievaj...
  2. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  3. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  4. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  5. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  6. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  7. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  8. Ivan Čáni: Ten atentát nám bol čert dlžný.
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 400
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 18 568
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 412
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 773
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 775
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 653
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 507
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 488
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kaiser: Spievaj, že si spievaj...
  2. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  3. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  4. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  5. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  6. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  7. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  8. Ivan Čáni: Ten atentát nám bol čert dlžný.
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 400
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 18 568
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 412
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 773
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 775
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 653
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 507
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 488
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu