Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

FOTO: Aj poľnohospodári v okresoch Nové Zámky a Komárno začali žatvu

Obilie nezareagovalo na horúčavy ideálne.

So žatvou začali aj poľnohospodári v Bátorových Kosihách.So žatvou začali aj poľnohospodári v Bátorových Kosihách. (Zdroj: TASR – Milan Drozd)

BRATISLAVA, NOVÉ ZÁMKY. Poľnohospodári v južne položených regiónoch Slovenka začali v júli žatvu. Oproti predchádzajúcim rokom sa zber letnej úrody posunul približne o jeden týždeň. Uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Prístup k najnovším videám

Kým v levickom regióne na žatvu pšenice ešte len čakajú, v okrese Nové Zámky podľa Holéciovej práve začínajú kosiť.

V okrese Komárno boli žatevné práce väčšinou vo východnej časti okresu. Práce sa začali so zberom jačmeňa ozimného, prvé odhady úrody sú okolo 6 t/ha. Osiata plocha jačmeňa ozimného je o 30 % nižšia oproti minulému roku.

Skryť Vypnúť reklamu

Na poliach okresu Levice sa začala žatva 1. júla zberom jačmeňa ozimného, ktorého je v súčasnosti pozberaných 53 %. V regióne Nitra bol k záveru 26. týždňa jačmeň ozimný pozberaný na 40 % výmery.

Veľké teplo dalo úrode zabrať

Na horúce počasie z predchádzajúcich dní však podľa nej obilie nezareagovalo dobre. Porasty sú miestami ´zahorené´, zrno pšenice je drobné. So žatvou už začali aj galantskí poľnohospodári, kosia ozimný jačmeň a repku.

Hovorkyňa komory poznamenala, že v každom regióne, v každom chotári sa bude postup žatvy, kvalita a množstvo úrody líšiť vzhľadom na rôzne pôdno-klimatické, hospodárske podmienky a priebeh počasia od založenia úrody. A rovnako aj ďalší zber úrody bude závisieť predovšetkým od počasia. Preto akékoľvek hodnotenia tohtoročnej žatvy sú predčasné.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôvodom je podľa nej daždivé a chladné počasie počas jari, najmä v máji, pre ktoré obilie dozrievalo pomalším tempom. Na začiatok žatvy však mala vplyv aj veľmi daždivá jeseň, ktorá zase odďaľovala siatie ozimín. Preto tí poľnohospodári, ktorí na jeseň siali oziminy neskôr, ich aj neskôr budú žať.

Žatva začala asi o týždeň skôr

"Tohtoročná žatva sa tak začína približne o 5 až 7 dní neskôr, ako sme si pre klimatické zmeny zvykli za ostatné roky. Napríklad v roku 2019 zber obilnín odštartoval už na konci júna," priblížila.

Prečítajte si aj Opravia frekventovanú cestu z Nových Zámkov. Stáť to bude niekoľko miliónov eur Čítajte 

Štandardne sa podľa Holéciovej ako prvé porasty kosia tie, kde je zasiaty ozimný jačmeň a hrach. V trnavskom regióne majú zatiaľ z 2000-hektárovej (ha) výmery ozimného jačmeňa pozbieraných 175 ha. Išlo väčšinou o skúšobnú žatvu, intenzívne začnú ozimné jačmene tamojší pestovatelia zbierať až v najbližších dňoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Upozornila, že naplno sa však ozimné jačmene kosia od uplynulého víkendu napríklad v okrese Levice. Niektoré podniky ich už majú dokonca zožaté z celej zasiatej výmery. Porasty sú zatiaľ zdravé. Na poliach, ktoré sú v blízkosti lesov, je množstvo jeleňov. Poľnohospodári ich preto pred začiatkom žatvy musia z porastov vyháňať.

"S prvými výsledkami úrody ozimného jačmeňa sme zatiaľ spokojní, ale je to ešte len začiatok žatvy. Koncom týždňa hlásia búrky a silný vietor. Dovtedy chceme mať pokosený aj ozimný jačmeň a aj hrach. Navyše, pred sebou máme niekoľko extrémne horúcich dní. Uvidíme preto, ako na teploty zareaguje pšenica," opísal situáciu predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Levice Milan Halmeš.

Hovorkyňa komory dodala, že SPPK začína s pravidelným týždňovým monitoringom žatvy, v ktorom bude sledovať aktuálny stav zberu obilnín. Informácie bude získavať od svojich 38 regionálnych komôr.

Prečítajte si aj FOTO: Aj hraničný priechod v Štúrove zablokoval protest, polícia nasadila antikonfliktné tímy Čítajte  Prečítajte si aj FOTO: Auto v plameňoch i pomoc so zatopenou ulicou: Dobrovoľní hasiči majú za sebou perný víkend Čítajte 

Prihlásiť sa na odber videí

Najčítanejšie na My Nové Zámky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 026
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 208
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 067
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 3 917
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 467
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 333
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 274
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 267
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 149
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 143
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nové Zámky, Štúrovo a Komárno - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nové Zámky

Peter Lérant novým trénerom FK Marcelová

Aj ďalšie treťoligové kluby z regiónu sú pripravené na štart nového súťažného ročníka.


24 h
Nová posila Veľkého Kýru, odchovanec Tomáš Babicz.

Čo nového u klubov V. ligy - Východ pred začiatkom novej sezóny. Nazreli sme do ich kuchýň.


30. júl

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


30. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?