NOVÉ ZÁMKY. Koncom marca sa na pôde Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch uskutočnila celoslovenská súťaž pre študentov stredných škôl gastronomických odborov v znalostiach o pive s názvom Xpert v umení čapovať. Súťaže sa na pôde školy aj hurbanovského pivovaru zúčastnilo spolu 33 študentov zo 17 škôl.
Cieľom súťaže je vzdelávať budúcich profesionálov v gastronómii o pive, jeho histórii, správnej starostlivosti o pivo na prevádzke, až po jeho správne čapovanie a podávanie. Súčasťou súťaže je aj preverenie praktických zručností študentov v narážaní sudov, preplachu pivných trubiek, čapovaní a podávaní čapovaného piva hosťovi. Po dvoch dňoch preverovania vedomostí a zručností mladých odborníkov vybrala porota tých najlepších.
Do finálovej štvorky sa prebojovali dve dievčatá a dvaja chlapci. Ich úlohou bolo načapovať čo najkvalitnejšie tzv. rezané pivo, čiže na spodku svetlé a na vrchu tmavé. Fantastickým výkonom sa prezentoval študent štvrtého ročníka miestnej SOŠ HSaO Miroslav Szabó, ktorého rezané pivo bolo podľa vyjadrenia poroty dokonalé.
Miroslav dokázal najviac vedomostí aj v teoretickej časti súťaže, takže víťazstvo je skutočne v správnych rukách. Tretie miesto patrilo taktiež študentke SOŠ HSaO Martine Ďurkovskej.
Čomu pripisuje úspech v súťaži jej víťaz a čo pre neho víťazstvo znamená? „ V gastronómii prichádzajú stále nové trendy a vy sa im musíte prispôsobovať. Platí to aj konkrétne o pive. Je nevyhnutné sa o ňom stále učiť a mať chuť sa zlepšovať. Najdôležitejšia je však láska k tomu, čo robíte. Víťazstvo na takejto súťaži ma, samozrejme teší, a je pre mňa veľkou motiváciou do budúcnosti,“ povedal Miroslav Szabó.
